Τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει στρατιωτική δράση ενάντια στο Ιράν: Το μήνυμα Πομπέο στην Τεχεράνη

Τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει στρατιωτική δράση ενάντια στο Ιράν: Το μήνυμα Πομπέο στην Τεχεράνη

Ο Μάικ Πομπέο, μαζί με άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, φέρονται να έθεσαν τη συνθήκη που θα μπορούσε να σημάνει την αρχή στρατιωτικής δράσης ενάντια στο Ιράν, την ώρα που οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη γύρω περιοχή, κάνοντας λόγο για απειλή από μέρους της Τεχεράνης απέναντι στις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

Το μήνυμα ότι ο θάνατος ενός και μόνου μέλους των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ θα ήταν ικανός να πυροδοτήσει στρατιωτική απάντηση, απέστειλε στην Τεχεράνη, σύμφωνα με την Washington Post, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο – ένας από τους «αρχιτέκτονες» της πολιτικής της σκληρής γραμμής που τηρεί η Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράν.
Το συγκεκριμένο μήνυμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, εστάλη στη διάρκεια της έκτακτης επίσκεψης του Πομπέο στη Βαγδάτη, αφ’ότου ο Λευκός Οίκος συγκέντρωσε πληροφορίες που φέρονται να καταδεικνύουν ότι το Ιράν απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα, εν τω μεταξύ, με άτομο με πληροφόρηση επί του θέματος, που επικαλείται η εφημερίδα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου, συμπεριλαμβανομένου και του Πάτρικ Σάναχαν, «έβαλαν φρένο» στους πιο σκληροπυρηνικούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο, η επικείμενη αποχώρηση του Σάναχαν από το Πεντάγωνο φαίνεται πως έχει καλλιεργήσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο αυστηρότερης γραμμής από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης με τον φόβο κλιμάκωσης της διαμάχης.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν γνωστοποίησε πως το Πεντάγωνο ενέκρινε την ανάπτυξη για αμυντικούς σκοπούς, επιπλέον 1.000 στρατιωτών «προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εναέριες, ναυτικές και χερσαίες απειλές στην Μέση Ανατολή».

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με την Ουάσινγκτον να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Το Ιράν ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ πρόσφατα, ότι θα αναστείλει μερικώς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία.

sputniknews.gr

Share this post