Τι θα πει «δεν ήξερα, δεν γνώριζα» για τις ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ κ. Μητσοτάκη, όταν η Ε.Υ.Π. υπάγεται απ΄ ευθείας σε εσάς; – vid

Τι θα πει «δεν ήξερα, δεν γνώριζα» για τις ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ κ. Μητσοτάκη, όταν η Ε.Υ.Π. υπάγεται απ΄ ευθείας σε εσάς; – vid

Με το που έγινε πρωθυπουργός έβαλε την ΕΥΠ να δίνει λόγο απ΄ευθείας σε αυτόν. Πως γίνεται να μην ήξερε ήξερε;;;

Σε δήλωση για την υπόθεση παρακολούθησης των συνομιλών του Νίκου Ανδρουλάκη την περίοδο της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ προχώρησε στις 14:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ελλιπή χειρισμό από την ΕΥΠ ξεκαθαρίζοντας ότι «μπορεί να ήταν σύμφωνα ε το γράμμα του νόμο αλλά ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ».

Ο ίδιος μίλησε για «λάθος» αλλά και για «νόμιμη επισύνδεση» του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ το 2021.

Ουσιαστικά έριξε όλο το φταίξιμο στην ΕΥΠ και τις διεργασίες που ακολουθήθηκαν, προτείνοντας 4 πεδία αλλαγών της συγκεκριμένης Υπηρεσίας.

«Στη δημοκρατία μας δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές. Για αυτό και θέλω να σας μιλήσω ανοιχτά για τις πρόσφατες εξελίξεις. Πριν λίγες ημέρες ενημερώθηκα ότι το Σεπτέμβριο του 2021 και ενώ ήταν ευρωβουλευτής η ΕΥΠ είχε προβεί σε νόμιμη επισύνδεση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη. Η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατου εισαγγελέα όπως ακριβώς ορίζει αρμόδια διάταξη.

Διήρκεσε τρεις μήνες και διακόπηκε αυτόματα όπως προβλεπόταν από το νόμο λίγες ημέρες αφότου εκλέχτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Παρότι όλα έγιναν νόμιμα η ΕΥΠ υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ηταν τυπικά επαρκής, ως πολιτικά μη αποδεκτή δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας. Γιατί αν και αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο ο χειρισμός της ήταν ελλιπής.

Ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη.

Και επειδή η λέξη ευθύνη προέρχεται από το επίθετο ευθύς, επαναλαμβάνω ευθέως: αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ!

Η υπόθεση ανέδειξε, ωστόσο, την έλλειψη πρόσθετων «φίλτρων» στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών. Γιατί η παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου ασφαλώς και προυποθέτει εγγυήσεις πέραν από την κρίση ακόμη και ενός έμπειρου και ικανού δικαστικού λειτουργού.

Από την άλλη πλευρά, όμως, θέλω να είμαι επίσης σαφής: η προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι σημαντική. Αποτυπώνεται εμφατικά στην ετοιμότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως αυτές στον Έβρο ή στο Αιγαίο. Στη διαρκή διπλωματική και αμυντική μας θωράκιση. Αλλά και στην καθημερινή μάχη της κοινωνίας με την τρομοκρατία και το έγκλημα».

 

Δείτε ολόκληρη την παρέμβασή του:

 

φωτο:eurokinissi)

Share this post