Τογκό: Προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει ο 20χρονος που απήχθη- Εξωφρενικά υψηλή η «ταρίφα» της προστασίας

Τογκό: Προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει ο 20χρονος που απήχθη- Εξωφρενικά υψηλή η «ταρίφα» της προστασίας

Συνεχίζεται το «θρίλερ» για τον 20χρονο δόκιμο ναυτικό που απήχθη στο Τόγκο. Για τρίτη ημέρα δεν υπάρχουν νέα για την κατάστασή του, αλλά και για το που τον κρατούν οι πειρατές.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο πατέρας του αποκάλυψε ο 20χρονος αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να παίρνει καθημερινά 3 χάπια. 

Πάντως άγνωστο παραμένει τι είδους προστασία είχε το σκάφος ένοπλη ή άοπλη, αφού οι «τιμές» για την προστασία πλοίων στο συγκεκριμένο σημείο είναι εξωφρενικά υψηλές.

Ο Δ.Γ. βρισκόταν μαζί με άλλα 23 μέλη στο δεξαμενόπλοιο «ΕLKA Αριστοτέλης», όταν τα ξημερώματα της Δευτέρας, πειρατές εισέβαλαν στο τάνκερ και τον απήγαγαν, μαζί με άλλα τρία άτομα (δύο Φιλιππινέζους και έναν Γεωργιανό), ανοιχτά των ακτών του Τόγκο. Την ίδια ώρα, τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή πάνω στο πλοίο, όπως έχει ανακοινώσει η πλοιοκτήτρια εταιρία.

Από την ώρα που έγινε γνωστή η απαγωγή, η πλοιοκτήτρια εταιρία, αλλά και οι Αρχές στην αφρικανική χώρα προσπαθούν να βρουν τα ίχνη των πειρατών, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί, για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με το Reuters, πιθανολογείται πως τους κρύβουν κάπου στη Νιγηρία, αλλά η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Ωστόσο, η αγωνία είναι μεγάλη για την οικογένεια του νεαρού, ο οποίος αντιμετωπίζει και ένα πρόβλημα υγείας, όπως αποκάλυψε ο πατέρας του…

Ο πατέρας του δόκιμου, είπε χθες στο δελτίο του Τρίτη σε ΑΝΤ1, αλλά και του και Alpha, πως ο γιος του, αντιμετωπίζει ένα μικρό πρόβλημα υγείας και πρέπει να παίρνει καθημερινά τρία χάπια γι’ αυτό.

«Αντιμετωπίζει ένα προβληματάκι υγείας. Το έχει χρόνια από μικρό παιδί. Παίρνει τρία χαπάκια, και αυτά πρέπει καθημερινά. Μαζί του. Όπως βγήκε από την καμπίνα να δει τι γίνεται, του ριχτήκανε. Από εκεί συνέχισε πόλεμος. Αν ήταν στο καράβι δεν θα είχαμε πρόβλημα. Τα παιδιά τα πήρανε. Αυτό είναι όλο το πρόβλημα. Πήραν τα παιδιά από το καράβι και δεν ξέρουμε πού τα πάνε, αν είναι καλά στην υγεία τους και όλα αυτά» ανέφερε, δείχνοντας την αγωνία του για την κατάσταση της υγείας του γιου του.

Οπως είπε ο πατέρας του, κατά την διάρκεια της εισβολής, ακολούθησαν συμπλοκές με όπλα και μάλιστα, σύμφωνα με όσα γνωρίζει, πρέπει να χτύπησαν και έναν φρουρό.

«Αυτοί ρίχτηκαν στο πλοίο με σκάλες και βεντούζες. Ανεβήκανε πάνω, χτύπησε η σειρήνα τη νύχτα. Βγήκανε τα παιδιά από το δωμάτιο για να δουν τι συμβαίνει και τους αρπάξανε. Ακολούθησαν συμπλοκές με τα όπλα, χτυπήσανε έναν φρουρό στο πόδι και τελείωσε. Πάει το παιδί. Χάθηκε», είπε χαρακτηριστικά στον Alpha, τονίζοντας πως είναι αποφασισμένος να δώσει «όσα ζητήσουν, για να πάρουμε το παιδί μας πίσω».

Ο νεαρός δόκιμος φέρεται να πραγματοποιούσε το πρώτο του ταξίδι ως δόκιμος μηχανικός. Ο Δ.Γ., όπως αναφέρει και στην σελίδα του στο Facebook, μεγάλωσε στο Μεσολόγγι και φοίτησε στο 1ο ΕΠΑΛ, ενώ έχει σπουδάσει στη Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Το ταξίδι του επρόκειτο να διαρκέσει ως τον Φεβρουάριο και μετά θα επέστρεφε στην Ελλάδα για να συνεχίσει τα μαθήματά του.

Άπό 12.000 δολάρια και πάνω τη μέρα οφείλουν να πληρώνουν οι ναυτιλιακές σε εταιρίες σεκιούριτι εάν θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο όταν τα πλοία τους διασχίζουν το κόλπο της Γουινέας, το νέο λημέρι των πειρατών.

Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο της προστασίας στις επικίνδυνες θάλασσες του Τογκό, οι ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι που δραστηριοποιούνται στη περιοχή προσφέρουν διάφορες επιλογές στις πλοιοκτήτριες εταιρίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανή επίθεση από πειρατές.

Οι περισσότερες εταιρίες προσφέρουν συνήθως έως και τέσσερις επιλογές στις ναυτιλιακές, προκειμένου να διασφαλίσουν όσο περισσότερο μπορούν την ασφαλή διέλευση του εκάστοτε πλοίου.

Η πρώτη επιλογή, αφορά στη παρουσία 4 ενόπλων Τογκολέζων- μέλη του Πολεμικού Ναυτικού που είναι και οι μόνοι με τη δυνατότητα να ανέβουν στο πλοίο με όπλα, μαζί με έναν σύμβουλο ασφαλείας. Οι τέσσερις αυτοί πάνοπλοι φρουροί ανεβαίνουν στο αγκυροβόλιο με το που φτάνει το καράβι και κάθονται σε αυτό μέχρι και την αποχώρηση του.

Η πρώτη μέρα παρουσίας του χρεώνεται 2,850 δολάρια και κάθε επιπλέον μέρα κοστίζει 1,650 δολάρια.

Στη δεύτερη επιλογή, παρέχονται 2 άτομα ως προσωπικό ασφαλείας χωρίς όπλα οι οποίοι και ανεβαίνουν στο αγκυροβόλιο μέχρι και την αποχώρηση του. Η παρουσία τους έχει κυρίως συμβουλευτικό χαρακτήρα, οπότε και το κόστος είναι σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με το κόστος της πρώτης επιλογής.

Συγκεκριμένα, για τις 3 πρώτες μέρες η συγκεκριμένη υπηρεσία χρεώνεται 750 δολάρια, ενώ από την 4η μέρα και μετά 650 δολάρια, σύμφωνα πάντα με το κοστολόγιο μιας εκ των εταιριών σεκιούριτι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η πλοιοκτήτρια εταιρία καλείται να πληρώσει μαζί και ένα πάγιο 1,250 ευρώ με το που ανέβουν οι δυο άοπλοι φρουροί στο πλοίο.

Σε περίπτωση που η πλοιοκτήτρια εταιρία θέλει για κάποιο λόγο να αυξήσει τα μέλη της ομάδας πριν το αγκυροβόλιο, δηλαδή στα 12 ναυτικά μίλια, τότε πρέπει να καταβάλει στην εταιρία σεκιούριτι επιπλέον 800 δολάρια.

Η τρίτη επιλογή που δίνουν οι εταιρίες σεκιούριτι, έχει να κάνει με την παρουσία ομάδας του Πολεμικού Ναυτικού της Γουινέας που χρεώνεται για την πρώτη μέρα για 1,450 δολάρια και κάθε επιπλέον μέρα προς 1,350 δολάρια ενώ τα τέλη διαχείρισης υπολογίζονται σε 4, 167 δολάρια.

Η τέταρτη και πιο ακριβή επιλογή αφορά στην παρουσία συνοδευτικού σκάφους, το οποίο συνοδεύει το πλοίο από απόσταση 40 ναυτικών μιλίων ωσότου γίνει η φόρτωση του για να επιστρέψει μαζί με το πλοίο όταν αυτό διανύσει την ίδια απόσταση. Η παρουσία συνοδευτικού σκάφους κοστίζει 12.000 ευρώ τη μέρα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή μέτρα ασφάλειας που είχε λάβει η πλοιοκτήτρια εταιρία του υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου “Έλκα Αριστοτέλης”. Οι πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για την παρουσία  ένοπλου φρουρού πάνω στο πλοίο, ο οποίος και φέρεται να τραυματίστηκε από σφαίρα κατά τη διάρκεια της συμπλοκής. Δεν έχουν γίνει γνωστά τα μέτρα που έλαβε η πλοιοκτήτρια του   “Ελκα Αριστοτέλης” για την αποτροπή του ρεσάλτο στο δεξαμενόπλοιο.

Share this post