Τοποθέτηση του Σωματείου “Φίλοι της Κάνναβης” στην Δημόσια Διαβούλευση για την Τροποποίηση του Νόμου για την Φαρμακευτική Κάνναβη

Τοποθέτηση του Σωματείου “Φίλοι της Κάνναβης” στην Δημόσια Διαβούλευση για την Τροποποίηση του Νόμου για την Φαρμακευτική Κάνναβη

Εισαγωγή:

Οι επιτήδειοι που στέρησαν και συνεχίζουν να στερούν την κάνναβη από τους ασθενείς ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις.

Με την συνειδητή κωλυσιεργία τους έχουν καταστήσει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή πριν από έξι μήνες ανενεργό, στερώντας από την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών την πρόσβαση. Τώρα θέλουν τώρα να επιβάλουν νέους περιορισμούς στην πρόσβαση και χρήση φαρμακευτικής κάνναβης, με ανυπόστατες προφάσεις.

Στην τροποποίηση που επιχειρούν να περάσουν από την Βουλή ζητούν την δυνατότητα επιβολής πρόσθετων περιορισμών “στη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης που να περιλαμβάνουν τη συνταγογράφηση, διακίνηση και διάθεση της”.

Είναι κατάπτυστοι!

Το Σωματείο μας έχει ήδη στείλει απάντηση στην δημόσια διαβούλευση. Διαβάζοντας την ελπίζουμε να κατανοήσετε το μέγεθος της δυσμενούς διάκρισης και παρανομίας που επιχειρείται.

~~~~~~~~~

 

Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης

Θέμα: Σχόλια και Τοποθετήσεις του Σωματείου για το 
ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ ΟΥΣΙΩΝ (ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

Για τους ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1977 ΕΩΣ 2019

Το παρόν κείμενο είναι η συμβολή του Σωματείου μας στην Δημόσια Διαβούλευση για το ως άνω αναφερθέν Σχέδιο Κανονισμών.

Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την πρόσκληση συμμετοχής στην Δημόσια Διαβούλευση.

1.

Θεωρούμε ότι ο παρών νόμος ως έχει, πολύ σοφά και δίκαια θέτει το θέμα συνταγογράφησης και χρήσης της Φαρμακευτικής Κάνναβης εξ’ ολοκλήρου εκεί όπου ανήκει: αποκλειστικά στην σχέση του ιατρού με τον ασθενή. Θεωρούμε ότι οι νομοθέτες πολύ ορθά αφαίρεσαν  πολλά από τα τεχνητά (και παράνομα εμπόδια) που περιείχε το προσχέδιο του νόμου προτού θεσπιστεί από την Βουλή, και ιδίως τα εμπόδια που έθεταν περιορισμούς συνταγογράφησης μόνο για συγκεκριμένες παθήσεις και από συγκεκριμένες ειδικότητες.

Καθημερινά η Επιστήμη τεκμηριώνει και επιβεβαιώνει νέες ιατρικές χρήσεις των φαρμάκων που παράγονται από την Κάνναβη, και για αυτό τον λόγο τα ιατρικά συγγράμματα σήμερα αναφέρονται σε έγκυρη και ωφέλιμη συνταγογράφηση της φαρμακευτικής Κάνναβης γιαπολλές εκατοντάδες παθήσεις. Αυτό το κοινωνικό κεκτημένο που έχει ήδη θεσπιστεί σε Νόμο στην Κύπρο δεν πρέπει να απωλεσθεί. Είμαστε κάθετοι ενάντια σε οποιαδήποτε νέα γραφειοκρατικά εμπόδια που θα περιορίσουν ή δυσκολέψουν την πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική Κάνναβη.

Το προταθέν Σχέδιο Κανονισμών αποτελεί προσπάθεια να περιοριστεί η πρόσβαση των ασθενών στην φαρμακευτική Κάνναβη και ως τέτοια, την απορρίπτουμε εντελώς.

Το μόνο Σχέδιο Κανονισμών που θα εγκρίναμε θα ήταν μια κάποια περαιτέρω διευκόλυνση και επίσπευση της πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική Κάνναβη.

2.

Θεωρούμε ότι ο παρών νόμος ως έχει ορθώς παράσχει την δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμακευτικής κάνναβης στον θεράποντα ιατρό και μέσα στα πλαίσια της σχέσης ιατρού-ασθενούς. Η προτεινόμενη τροποποίηση είναι σαφέστατα μια άνομη παρέμβαση στην σχέση ιατρού-ασθενούς. Οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού αυτής της σχέσης αντίκειται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στις Διεθνείς Συμβάσεις για τα Δικαιώματα των Ασθενών τις οποίες έχει επικυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

3.

Επιπρόσθετα δηλώνουμε την κάθετη αντίθεση μας με την προτεινόμενη τροποποίηση δεδομένου ότι οι θεσμοί και τα συγκεκριμένα άτομα που την προτείνουν έχουν αποδείξει την προκατάληψη τους ενάντια στην φαρμακευτική κάνναβη, πέραν πάσης αμφιβολίας μέσα στα πρόσφατα χρόνια και το έχουν πράξει αυτό ενώπιον θεού και ανθρώπων, και ενώπιον ολόκληρης της κοινωνίας. Είναι οι ίδιοι θεσμοί και πρόσωπα που έχουν στερήσει την φαρμακευτική κάνναβη από τους ασθενείς για δεκαετίες, επιδεικνύοντας παντελή αδιαφορία για τις ανάγκες των ασθενών και τον βαθμό στον οποίο υποφέρουν. Το έχουν πράξει μέσα από εμπαθή και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα τα οποία έχουν καταρριφθεί παντού διεθνώς. Η προσποίηση πως τάχα νοιάζονται “για τις κοινωνικές συνθήκες” και την “επιστημονική τεκμηρίωση των ωφελειών της φαρμακευτικής κάνναβης” είναι το φύλλο συκής, ένα προσβλητικό για τους ασθενείς άλλοθι με το οποίο προσπαθούν να τορπιλίσουν τα οφέλη του παρόντος νόμου.

Επίσης αναγνωρίζουμε – και καταγγέλλουμε – ότι η εσκεμμένη κωλυσιεργία τους ήδη καθιστά τον παρόντα νόμο ανενεργό καθώς δεν έχουν προβεί στην εφαρμογή των προνοιών του ως όφειλαν.

4.

Μένουμε θετικά και σταθερά εντυπωσιασμένοι με τα όσα δήλωσε ο γιατρός ογκολόγος και Βουλευτής κος Αδάμος Αδάμου στηνΕπιτροπή Υγείας της Βουλής στη τελευταία συνεδρία της Επιτροπής πρωτού το προταθέν νομοσχέδιο και Κανονισμός υποβληθούν στην Ολομέλεια για να ψηφιστούν. Υπενθυμίζουμε ότι εκεί, σε μια στιγμή έντασης, ο Βουλευτής άρχισε να φωνάζει ότι ουδείς δικαιούται να επέμβει στην δουλειά του ιατρού, και ότι είναι αδιανόητο ναπροκύπτουν πρωτάκουστα νομοσχέδια, επιτροπές και γραφειοκρατίες που θα του υπαγορεύσουν το πως θα συνταγογραφήσει και πως θα διεξάγει ο γιατρός την θεραπεία, και ότι αυτό ισχύει για όλα τα φάρμακα και για όλες τις παθήσεις.

Τα πιο πάνω μας εκφράζουν απόλυτα.

Επιπλέον υπενθυμίζουμε ότι:

α. Στην Κύπρο δεν υπάρχει περιορισμός για την συνταγογράφηση, διάθεση, ή χρήση για κανένα φάρμακο, και αυτό συμπεριλαμβάνει όλα τα φονικά, δηλητηριώδη και εξαρτησιογόνα φάρμακα που διαθέτει η ιατρική στην φαρέτρα της. Το Σχέδιο για τροποποίηση του υπάρχοντος Νόμου αποτελεί δυσμενή προκατάληψη ενάντια στους ασθενείς που χρειάζονται την φαρμακευτική Κάνναβη, και παραβίαση του Συνταγματικού Άρθρου που διασφαλίζει την ισότητα μεταξύ των πολιτών.

β. Η φαρμακευτική Κάνναβις αποτελεί ουσία που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη και τεκμηριωμένη ασφαλήςαβλαβής και ωφέλιμη. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η ασπιρίνη, ο καφές, το τσιγάρο, το αλκοόλ, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η κορτιζόνη, τα ψυχοφάρμακα, είναι όλα από εκατοντάδες ως χιλιάδες φορές πιο βλαβερά και επικίνδυνα από την Κάνναβη, και ότι πολλά από αυτά σκοτώνουν καθημερινά, ενώ ουδείς έχει ποτέ αρρωστήσει ή πεθάνει από την χρήση της Κάνναβης.

Για αυτούς τους λόγους ουδεμία δικαιολογία μπορεί να ισχύσει για τους επιλεκτικούς γραφειοκρατικούς και εξουσιαστικούς περιορισμούς που το Σχέδιο τροποποίησης προτίθεται να επιβάλει στους ασθενείς που έχουν ανάγκη την Κάνναβη.

Η τροποποίηση θα αποτελέσει μία οπισθοδρόμηση από το ισχύον νομικό-κοινωνικό κεκτημένο που έγινε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και των ασθενών. Σας παρακαλούμε να σταματήσετε αυτή την διαδικασία και να μην προχωρήσετε στην υλοποίηση της.

Παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για ερωτήσεις η σχόλια.

Μετά τιμής,

Σόλων Αντάρτης και Πέτρος Ευδόκας,

Ιδρυτικά μέλη του Σωματείου
Φίλοι της Κάνναβης

https://www.facebook.com/FiloiTisKannabis

Στοιχεία επαφής:

Σόλων Αντάρτης,

Τηλ: 96-89-71-99

ήμαιλ: solon_antartis@yahoo.com


Πέτρος Ευδόκας,

Τηλ: 22-67-52-50

ήμαιλ: petros@cyprus-org.net

Share this post