Τουρκία: Η Άγκυρα αγνοεί τα ευρωπαϊκά µέτρα και περνά στην αντεπίθεση

Τουρκία: Η Άγκυρα αγνοεί τα ευρωπαϊκά µέτρα και περνά στην αντεπίθεση

Απτόητη απέναντι στις ευρωπαϊκές κυρώσεις -κυρώσεις τις οποίες πολλοί στα καθ’ ηµάς καλωσόρισαν, χαρακτηρίζοντάς τες, ωστόσο, ανεπαρκείς και καθυστερηµένες (σε µια λογική τύπου «too little, too late»)- η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αξιοποιεί την «αφορµή» και βγαίνει εκ νέου στην αντεπίθεση, εξαγγέλλοντας νέες προκλήσεις, όχι µάλιστα από την Αγκυρα, αλλά από το έδαφος των Σκοπίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρέθηκε χθες στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, πραγµατοποιώντας επίσηµη επίσκεψη. Από το βήµα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε µαζί µε τον Βορειοµακεδόνα οµόλογό του, Νίκολα Ντιµιτρόφ, ο κ. Τσαβούσογλου αποκήρυξε ως «αδιάφορες» και «ανίκανες να επηρεάσουν την Τουρκία» τις κυρώσεις που είχε επικυρώσει µία ηµέρα νωρίτερα το Συµβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Και 4ο «πειρατικό»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προχώρησε µάλιστα ακόµη παραπέρα, διαµηνύοντας ότι η Αγκυρα πρόκειται να στείλει σύντοµα και τέταρτο πλοίο για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, µε τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονµέζ, να έρχεται από την πλευρά του σχεδόν ταυτόχρονα και να επιβεβαιώνει την «είδηση», υποστηρίζοντας ότι το σεισµογραφικό «Ορούτς Ρέις» («Oruç Reis») αναµένεται όντως να πάρει σειρά, βάζοντας πλώρη για την Ανατολική Μεσόγειο. Σηµειώνεται ότι στα νερά πέριξ της Κύπρου δραστηριοποιούνται σήµερα άλλα τρία τουρκικά «πειρατικά»: το σεισµογραφικό «Barbaros» (εντός των ήδη οριοθετηµένων Οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ νοτίως του νησιού) και τα πλωτά γεωτρύπανα «Fatih» (δυτικά της Πάφου) και «Yavuz» (ανατολικά της κατεχόµενης Καρπασίας).

Το «Oruç Reis» βρισκόταν χθες στα µετόπισθεν, στη Θάλασσα του Μαρµαρά. Είναι, ωστόσο, όντως πιθανό η Τουρκία να στείλει το συγκεκριµένο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο. Σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει µάλιστα το τελευταίο δίµηνο ήθελαν την τουρκική πλευρά να ετοιµάζεται να βγάλει το «Oruç Reis» για σεισµογραφικές έρευνες όχι κάπου µακριά, αλλά αντιθέτως… κοντά στο Καστελόριζο, σε µια κίνηση που θα αµφισβητούσε εµπράκτως τόσο τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όσο και την ύπαρξη κοινών θαλασσίων συνόρων µεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιµένει, άλλωστε, να διαµηνύει ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει µια καθαρά τουρκική (όχι τουρκοκυπριακή) υφαλοκρηπίδα, η οποία παρεµβάλλεται µεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, επικαλύπτοντας µέρη των Οικοπέδων 1, 4, 5, 6 και 7 της ήδη οριοθετηµένης και διεθνώς αναγνωρισµένης κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης. Προκειµένου να δικαιολογήσει δε τις κινήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο, το καθεστώς Ερντογάν διαµηνύει ότι κατά αυτόν τον τρόπο (στέλνοντας δηλαδή τα δικά του πλοία για παράνοµες έρευνες σε ξένα ή αµφισβητούµενης κυριότητας νερά) υπερασπίζεται ακριβώς αυτήν τη µονοµερώς νοούµενη «τουρκική υφαλοκρηπίδα» αλλά και τα «δικαιώµατα των Τουρκοκυπρίων», τα οποία «δεν λαµβάνονται υπόψη» από τους «µεροληπτικούς υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου» Ευρωπαίους, όπως καταγγέλλει.

Η πρόταση Ακιντζί

Στο ίδιο πλαίσιο, για να φανεί προς τα έξω ότι επιθυµεί τον διάλογο αλλά και για να διαµορφώσει εκείνες τις συνθήκες που θα του επιτρέπουν να κατηγορεί την ελληνική πλευρά για αδιαλλαξία, το καθεστώς Ερντογάν δηλώνει ότι υποστηρίζει παράλληλα και την πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, περί δηµιουργίας µιας κοινής επιτροπής υδρογονανθράκων στην Κύπρο, που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, µε τη συµµετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, µια πρόταση την οποία ωστόσο χθες απέρριψε ως «αποπροσανατολιστική» το Συµβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πίσω στη Λευκωσία.

«Η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, δεν µπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήµατος του Κυπριακού και την ανάγκη άµεσης επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγµατεύσεων µε στόχο -αν υπάρχει η απαραίτητη βούληση από όλους τους εµπλεκοµένους- την επίτευξη µιας βιώσιµης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των ψηφισµάτων των Ηνωµένων Εθνών, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης» σηµείωσε χαρακτηριστικά στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε χθες το Συµβούλιο των Αρχηγών .

ethnos.gr

Share this post