Τους τσάκισαν τους Τούρκους οι Σαουδάραβες.

Τους τσάκισαν τους Τούρκους οι Σαουδάραβες.

Δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία. Αυτό που έκαναν οι Σαουδάραβες την Τουρκία, πραγματικά δεν το περίμενα ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους οι Tούρκοι. Μακράν το πιο πετυχημένο άτυπο μποϋκοτάζ που έχει καταγραφεί ποτέ.

Παρότι είναι ανεπίσημο, το μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας εναντίον τουρκικών εμπορευμάτων μείωσε τις εξαγωγές της Τουρκίας στο αραβικό βασίλειο σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο, εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Προσπάθειες που όμως τορπιλίζουν οι Σαουδάραβες συστηματικά, οδηγώντας τους Τούρκους εξαγωγείς σε απόγνωση.

Οι τουρκικές εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν κατά 92% τον Ιανουάριο , από 221 εκατομμύρια δολάρια σε μόλις 16 εκατομμύρια δολάρια από έτος σε έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τουρκική Ένωση Εξαγωγέων (TIM). Μιλάμε για πρωτοφανές συμβάν στην ιστορία, γιατί επαναλαμβάνουμε το μποϋκοτάζ είναι άτυπο και δεν έχει επιβληθεί με κάποιον νόμο από το σαουδαραβικό κράτος προς τις εισαγωγικές επιχειρήσεις. Άρα, αποδεικνύεται ότι οι λαοί έχουν δύναμη στα χέρια τους, αρκεί να το πιστέψουν.

Πέρυσι, το Ριάντ ενέτεινε τις προσπάθειές του στοχεύοντας την τουρκική οικονομία μετά την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να δεχθεί δύο χωριστές κατηγορίες εναντίον Σαουδάραβων αξιωματούχων που φέρεται να εμπλέκονται στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, του οποίου την δολοφονία πιστεύεται ότι την διέταξε ο Σαουδάραβος πρίγκιπας Mohammed bin Salman.

Από τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πιέζει συστηματικά τις τοπικές επιχειρήσεις να μην κάνουν εμπόριο με τουρκικές εταιρείες και να βγάλουν τα τουρκικά προϊόντα τους από τα ράφια τους.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σταθερή επιβράδυνση των τουρκικών εξαγωγών από τότε. Ως αποτέλεσμα, οι ετήσιες εξαγωγές της Τουρκίας στη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν 24% το 2020, από 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αρνήθηκαν δεύτερη συνάντηση οι Άραβες.Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέρυσι προσπάθησε να διορθώσει την κατάσταση μιλώντας στον Σαουδάραχο Βασιλιά Σαλμάν και  οι δύο συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις για το θέμα.

Ωστόσο, η πρώτη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου με τον Σαουδάραβο ομόλογό του  Φασιλ Μπιν Φαχάν Νοέμβριο τελικά απέτυχε να αλλάξει την κατάσταση.

«Έχουμε συμφωνήσει να έχουμε μια δεύτερη συνάντηση για να συζητήσουμε τα προβλήματα», είπε ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα. Από τότε όμως, δεν έχει πραγματοποιηθεί δεύτερη συνάντηση.

Ο Burak Onder, ένας Τούρκος κατασκευαστής και εξαγωγέας οικιακών ειδών και μαγειρικών σκευών, είπε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι οι εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία έχουν σταματήσει σχεδόν τελείως, επειδή τα εμπορεύματα που είχαν σταλεί στη χώρα κρατήθηκαν στο τελωνείο για μήνες χωρίς καμία επίσημη εξήγηση.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου, μιλώντας ανώνυμα, είπε στο ενημερωτικό «Middle East Eye» ότι κατά καιρούς οι Σαουδάραβες θα απελευθέρωναν τις εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν στο τελωνείο μετά από επίσημες παρεμβάσεις, αλλά το γενικό πρόβλημα ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

Εκτός από την υπόθεση Κασόγκι, ζήτημα τριβής με το Ριάντ, είναι και η σχέση της Άγκυρας με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Οι Σαουδάραβες απέδειξαν πως μπορείς να γονατίσεις την Τουρκία χωρίς να ρίξεις ούτε μία σφαίρα.

ΠΗΓΗ

enromiosini.gr

Share this post