Το άλλο όπλο της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων: το νερό

Το άλλο όπλο της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων: το νερό

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ένα τεράστιο έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας στη νοτιοανατολική Τουρκία βρέθηκε σε διαμάχη, προχωρώντας με εμπλοκές και ξεκινάει. Αλλά από τον περασμένο Ιούλιο, η κατασκευή τελικά ολοκληρώνεται.

Καθώς το φράγμα και η δεξαμενή του θα καταστούν πλήρως λειτουργικά, η γραμμή μεταξύ υδροηλεκτρικής και κρατικής ενέργειας θα ξεπλυθεί. Αυτό το φθινόπωρο, η βία που ακολούθησε ήταν ξαφνική,η αποσταθεροποιητική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη γειτονική βόρεια Συρία κατέλαβε την προσοχή του κόσμου καθώς απομάκρυνε το δρόμο για τον στρατό της Τουρκίας να κυριαρχήσει στην κουρδική αντιπολίτευση.

Εν τω μεταξύ, το νερό που ανέβαινε σιγά-σιγά πίσω από το πλάτος 442 ποδιών, το οποίο είναι μεγαλύτερο από ένα μίλι πλάτους του φράγματος Ilisu στον ποταμό Tίγρη, είναι ένα λιγότερο εμφανές σημάδι της ίδιας αποφασιστικότητας.

«Αυτό το φράγμα είναι όπλο ενάντια στις πεδινές περιοχές», δήλωσε ο Ulrich Eichelmann, γερμανός οικολόγος και συντηρητής και επικεφαλής της αυστριακής NGO RiverWatch, μέσω τηλεφώνου από τη Βιέννη.

«Σχεδιάστηκε και τώρα κατασκευάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να κρατήσει τα νερά από ολόκληρο το Tίγρη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν δείτε το νερό σαν όπλο, τα φράγματα είναι τα νέα κανόνια. Το Ιράκ έχει το πετρέλαιο, η Τουρκία έχει το νερό και μερικές φορές είναι πολύ καλύτερο να έχεις το νερό. »

Χάρτης της Τουρκίας με το φράγμα Ilisu. (Numerus Klausus, CC BY-SA 3,0)

Οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης, δύο από τους τρεις μεγαλύτερους ποταμούς στη Μέση Ανατολή μετά τον Νείλο, προέρχονται και από την Τουρκία. Ο Ευφράτης ρέει στην Τουρκία, νότια μέσα από την καρδιά της Συρίας και στο Ιράκ. Τώρα, και οι δύο αυτοί ιστορικοί, ιεροί, αρχαίοι ποταμοί στερούνται, και η (μια φορά) Γόνιμη Ημισέληνος δίνει τη θέση της σε ξηρό, ραγισμένο έδαφος.

Σε κάποιο βαθμό, ο ένοχος είναι η κλιματική αλλαγή. Πιο άμεσα, η τύχη και η εκμετάλλευση αυτών των ποταμών έγκειται στην ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας και στο έργο 41 συστατικών του οποίου το φράγμα Ilisu είναι μόνο ένα μέρος: Τα φράγματα στον Ευφράτη έχουν μειώσει τη ροή νερού στη Συρία κατά 40% περίπου κατά τα τελευταία 40 χρόνια και στο Ιράκ σχεδόν δύο φορές. Με το φράγμα του Τίγρη, η τελευταία γραμμή ζωής στη συγκεκριμένη περιοχή θα είναι της Τουρκίας.

Downriver, τα αποτελέσματα θα είναι έλλειψη νερού. Τα μεσοποταμικά βότσαλα στο Ιράκ μπορεί να γυρίσουν στην έρημο. Αυτή η περιοχή, που τώρα είναι περιοχή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αποστραγγίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ του 1980 και πάλι από τον Σαντάμ Χουσεΐν σε έναν τακτικό ελιγμό για να εκθέσει τους εχθρούς του. Μετά την πτώση του Χουσεΐν, τα χαντάκια που είχε κατασκευάσει κατεδαφίστηκαν σε εορτασμό και τα τμήματα του οικοσυστήματος των ελώδων άρχισαν να επιστρέφουν στην προηγούμενη, καταπράσινη κατάσταση τους. Με την περιορισμένη ροή του Ilisu θα υπάρξουν όχι μόνο οικολογικές επιπτώσεις αλλά και ένα τακτικό πλεονέκτημα για τους εχθρούς των κατοίκων της περιοχής.

Προηγουμένως, το πρόβλημα δεν θα είναι το νερό αλλά η πλημμύρα. Όπως και με τη δημιουργία οποιουδήποτε μεγάλου ταμιευτήρα, οι οικότοποι πουλιών και ψαριών θα εξαλειφθούν και το περιφερειακό κλίμα θα αλλάξει. Τα οικοσυστήματα, οι κατοικημένες περιοχές και οι αρχαιολογικοί χώροι θα βυθιστούν.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η απώλεια έχει ξεπεράσει ιδιαίτερα: ο 12.000 ετών οικισμός του Hasankeyf, μία κουρδική κληρονομιά με ανεκτίμητη αρχαιολογική αξία, που σύντομα θα κατακλυστεί από την τεχνητή λίμνη του Ilisu.
Στο πλαίσιο της ιστορίας του ιμπεριαλισμού της Τουρκίας ενάντια στους Κούρδους, ο αντίκτυπος αυτής της έκρηξης του φράγματος εκτείνεται πέρα ​​από την κουρδική Τουρκία σε ολόκληρη τη Συρία και το Ιράκ. Από εκεί, οι γεωπολιτικές επιπτώσεις κυμαίνονται προς τα έξω. Περισσότερο από την πρόοδο, το Ilisu είναι ένα παιχνίδι για εξουσία και κυριαρχία.

Μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, η Οθωμανική Αυτοκρατορία έσπασε σε κομμάτια. Κάποια έγιναν η ανεξάρτητη Τουρκία, άλλα χωρίστηκαν μεταξύ των δυτικών υπερδυνάμεων, οι οποίες είχαν την πρόνοια για τους αυτόχθονες πληθυσμούς των Κούρδων της περιοχής της Μεσοποταμίας, που εκτείνεται σε τμήματα της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν και της Αρμενίας – για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

Αλλά όταν τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας καταλήφθηκαν σύντομα στη συνέχεια το 1923, η διάταξη αυτή έμεινε έξω. Οι Κούρδοι, τώρα σαν μειοψηφία σε κάθε χώρα που κατοικούν, αγωνίζονται για την πατρίδα τους από τότε. Οι βίαιες τριβές μεταξύ των κουρδικών διαχωριστικών ομάδων και της Τουρκίας σχετικά με αυτό το ζήτημα συνεχίζονται.

Ήδη από τη δεκαετία του 1930, το νέο τουρκικό έθνος κάτω από τον ιδρυτή Mουσταφά Kεμάλ Aτατούρκ άρχισε να διερευνά πώς τα ποτάμια του και ιδιαίτερα ο Ευφράτης θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας. Μια πρόταση για το ενδεχόμενο έργο στη Νότια Ανατολία-Güneydoğu Anadolu Projesi, ή GAP-επιπλέει ήδη από τη δεκαετία του 1960. Σήμερα, το GAP αποτελείται από 22 φράγματα -συμπεριλαμβανομένου του Ilisu και, στον Eυφράτη, του Aτατούρκ- και της υδροηλεκτρικής υποδομής για να τα στηρίξουν.

Η Τουρκία έθεσε σε λειτουργία το πρώτο από τα φράγματα του GAP στον Ευφράτη το 1974, κερδίζοντας εκ νέυ τον έλεγχο στην παροχή νερού στους κουρδικούς, συριακούς και ιρακινούς γείτονες προς τα κάτω. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK, η μαχητική αποσχιστική οργάνωση που τείνει να πλαισιώνει τις περισσότερες συζητήσεις για τις σύγχρονες κουρδο-τουρκικές σχέσεις).

Στο βήμα με το φράγμα Keban, η Συρία άνοιξε το δικό της φράγμα στον Ευφράτη, το Tehba, ο οποίος είχε προγραμματιστεί σε συνεργασία με τη Σοβιετική Ένωση από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η συνδυασμένη επίδραση των δύο φραγμάτων της Τουρκίας και της Συρίας στον Ευφράτη έστειλε το Ιράκ σε μια καταστροφική ξηρασία, φέρνοντας το Ιράκ και τη Συρία στο χείλος του πολέμου.

Μετά την επιτυχή κατάληψη των γειτόνων της μεταξύ τους, η Τουρκία ενέκρινε ένα προσωρινό πρωτόκολλο, για το πρωτόκολλο ύδρευσης με το Ιράκ το 1984 και με τη Συρία το 1987, νωρίς πριν την πλήρη εξέγερση του ΡΚΚ. Στη συμφωνία της Συρίας, η Τουρκία εξασφάλισε μια καθορισμένη ελάχιστη ετήσια ροή από τη λεκάνη του Ευφράτη στη Συρία. Περνώντας στη σελίδα, η Συρία δεσμεύθηκε να τερματίσει τις δραστηριότητες του ΡΚΚ στο συριακό έδαφος: ένα ζωηρό quid pro quo .

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η τουρκική κυβέρνηση ολοκλήρωσε το φράγμα Ατατούρκ – το τέταρτο μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο – προκαλώντας την αναγκαστική επανεγκατάσταση περισσότερων από 50.000 ανθρώπων σε μια κυρίως κουρδική περιοχή. Καταστράφηκε η αρχαία πόλη των Σαμοσάτων, μια αρχαία Ελληνιστική και έπειτα ρωμαϊκή πρωτεύουσα και γενέτειρα του αρχαίου ποιητή Λουκιανού, καθώς και το Νεβάλλι Τσόρι, ένας νεολιθικός οικισμός όπου, στο μικρό χρονικό διάστημα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μερικούς από τους παλαιότερους γνωστούς ναούς του κόσμου και μνημεία. Κατά την πλήρωση της δεξαμενής του Ατατούρκ, η Τουρκία διέκοψε την πλειονότητα της ροής του Ευφράτη στη Συρία και το Ιράκ για εβδομάδες, καταστρέφοντας τη γεωργία. Την ίδια στιγμή, ο τότε πρόεδρος Tουργκούτ Οζάλ ζήτησε από τη Συρία και το Ιράκ να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ΡΚΚ.

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, οι κουρδο-τουρκικές σχέσεις συνέχισαν να επιδεινώνονται. Η δημοκρατία υπό τον Πρόεδρο Eρντογάν εξακολούθησε να αντισταθμίζεται και η προσκόλληση της Τουρκίας στη μοίρα των γειτόνων της, από τον έλεγχο του ύδατος μόνο σφίγγοντας, φέρνοντας ξηρασία σε αγροκτήματα της Συρίας και του Ιράκ, στεγνώνουν ολόκληρα χωριά και αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκατασταθούν στις πόλεις .

Το 2009, η Τουρκία ανταποκρίθηκε σε μια εκλογική νίκη για το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) με εκατοντάδες συλλήψεις και κρατήσεις μελών DTP. Την ίδια χρονιά, η Συρία βρισκόταν στη μέση μιας πενταετούς ξηρασίας και απελπισμένη για την Τουρκία θα παραιτηθεί από περισσότερους υδάτινους πόρους.

Η Συρία δεν χρησίμευε ιδιαίτερα για την αναχαίτιση της αντιπολίτευσης από το ΡΚΚ και – ενδεχομένως σε απάντηση – η Τουρκία αρνήθηκε να έρθει σε βοήθεια της Συρίας στην κρίση των υδάτων. Η αυξανόμενη αναταραχή που ακολούθησε τελικά δημιούργησε την πολιτική και κοινωνική αστάθεια που οδήγησε στην Αραβική Άνοιξη της Συρίας το 2010. Το 2018, οι New York Times ανέφεραν ότι ο Ευφράτης, περιτριγυρισμένος από χωμάτινες εκτάσεις και απολιθωμένα χωριά, χρησιμεύει σαν εμπόδιο ανάμεσα στις υποστηριζόμενες από την Αμερική στρατιωτικές πολιτοφυλακές και τους επαναστάτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Ήταν αυτή η περιοχή που έπεσε στο χάος με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, τον Οκτώβριο, του Tραμπ.

Ένα αρχαίο νεκροταφείο στο Hasankeyf όπως απεικονίζεται το 2008. Σήμερα, οι τάφοι ανασκάπτονται μία φορά και μετακινούνται σε οικόπεδα σε ένα νέο νεκροταφείο στο New Hasankeyf. (Alexandra Marvar)

Η τουρκική κυβέρνηση έχει στηρίξει το έργο Ilisu σαν μέσο ανάπτυξης και προόδου στη νότια Ανατολία. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που το φράγμα των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα παράγει το προβλεπόμενο 2% του εθνικού προϋπολογισμού για την ενέργεια – αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να τροφοδοτήσει πάνω από ένα εκατομμύριο σπίτια – ο εκτοπισμός 80.000 ατόμων άνω των 125 τετραγωνικών μιλίων δεν φαίνεται αρκετά σημαντικός για να αλλάξει το σχέδιο που έχει περάσει δεκαετίες σε απιστημονικές εργασίες. Υποστηρίζει επίσης ότι το σχέδιο θα βοηθήσει στη μετάβαση στην εξουδετέρωση του άνθρακα (αν δεν ληφθεί υπόψη το αποτύπωμα του άνθρακα για την κατασκευή ενός τείχους πέτρας και χάλυβα μήκους μιλίων κατά τη διάρκεια δεκαετιών), είναι γεμάτη νέες ευκαιρίες από την άρδευση στον τουρισμό και η ρύθμιση της ροής του ύδατος σε μολυσμένη από τη ξηρασία Συρία και το Ιράκ θα μπορούσε να φέρει το όφελος της συνέπειας του χρόνου.

Αλλά οι ειδικοί δεν το αγοράζουν. Ο Ercan Ayboga είναι περιβαλλοντικός μηχανικός και εκπρόσωπος της Keep Hasankeyf Alive, μίας ΜΚΟ υπό την ηγεσία των Κούρδων που υποστηρίζει τη διατήρηση του Hasankeyf και άλλων περιοχών που βρίσκονται σε κίνδυνο στο μελλοντικό λεκανοπέδιο του Ilisu. Φυσικά, το έργο θα παράγει κάποια ηλεκτρική ενέργεια, είπε τηλεφωνικά από το σπίτι του στη Γερμανία. Στον πυρήνα του όμως βλέπει το φράγμα σαν εργαλείο για να διευκολύνει την αφομοίωση του κουρδικού λαού στην τουρκική κοινωνία, αναγκάζοντάς τις σε πόλεις όπου οι κοινότητες και ο πολιτισμός τους θα είναι πιο διάχυτες.

«Σήμερα, το [Ilisu] είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια στον κουρδικό ανταρτοπόλεμο», λέει. «Αύριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον κάτι διαφορετικού – ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή αντιπολίτευσης».

Η απώλεια ενός ανεκτίμητου χώρου παγκόσμιας κληρονομιάς στο Hasankeyf ήταν το επιχείρημα στο οποίο το έργο θα μπορούσε να είχε σταματήσει στο ξεκίνημά του. Διακοσμημένα συνεχώς για περισσότερο από 10 χιλιετίες από τους Βυζαντινούς, τους Ρωμαίους, τους Μογγόλους, τους Οθωμανούς, και για αιώνες τους Κούρδους, αυτά τα πολιτιστικά αντικείμενα και αρχιτεκτονική όλα στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο – αρχαία σπήλαια, αμφιθέατρα, υδραγωγεία, τζαμιά, μιναρέδες – Hasankeyf έχουν εκπληρώσει τα απαραίτητα πέντε από τα 10 κριτήρια για να γίνουν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες λένε ότι στην πραγματικότητα συναντά εννέα από τους 10. Όμως ο οργανισμός δεν μπόρεσε να παρέμβει για να σταματήσει την πλημμύρα διότι, όπως είπε, η Τουρκία δεν υπέβαλε ποτέ αίτηση για την ένταξη της αρχαίας πόλης του Hasankeyf στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Εάν η Hasankeyf δεν μπόρεσε να προσφέρει μόχλευση για να σταματήσει η τουρκική κυβέρνηση, τα προστατευόμενα από την UNESCO Μεσοποταμικά βουνά, τα οποία οι εμπειρογνώμονες λένε ότι θα μαραθούν και θα ερημωθούν σαν αποτέλεσμα του Ilisu, ίσως πρόσφεραν άλλη ευκαιρία. Ωστόσο, το Ιράκ, λόγω της υδροπολιτικής της Τουρκίας, δεν θέλησε να υποστηρίξει τα βαλτώδη εδάφη (και τους αραβικούς μάρτυρες στους οποίους είναι οι κάτοικοι) – θα μπορούσε να σημαίνει αποζημίωση υπό μορφή στέρησης ύδατος μέσω οποιουδήποτε αριθμού υφισταμένων φραγμάτων στην τουρκο- Ιρακινά σύνορα. Και περισσότερα φράγματα σε αυτό το σύνορο βρίσκονται ήδη στα έργα.

Μέσω της μετεγκατάστασης και της επακόλουθης πολιτισμικής αφομοίωσης που απορρέει από αυτή την εξέλιξη, η πολιτική ύδατος βοήθησε την τουρκική κυβέρνηση να ασκήσει άμεσο έλεγχο στους Κούρδους στην Τουρκία και ελέγχοντας τη ροή του νερού στο Ιράκ και τη Συρία, έμμεσο έλεγχο σε ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα του κουρδικού έθνους.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2016, 11 φράγματα GAP λειτουργούν σήμερα και τουλάχιστον τρία βρίσκονται υπό κατασκευή. Οι αποσχισθέντες από το ΡΚΚ αυτοαπασχολούμενοι για να κρατήσουν τον έλεγχο του νερού από τα χέρια της Τουρκίας έχουν βομβαρδίσει τα εργοτάξια ορισμένων από τα νέα φράγματα, παρατείνοντας τη φάση της κατασκευής, αλλά η ανάπτυξη προχωράει προς τα εμπρός.

Στο Hasankeyf, ένα οδόφραγμα εμποδίζει την είσοδο ξένων και η Ayboga ανέφερε ότι η διαδικασία μετεγκατάστασης των κατοίκων της – που ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα – ήταν αργή, ασαφής και αποδιοργανωμένη, αφήνοντας εκατοντάδες χωρίς να περάσουν καθώς πλησιάζουν το νερό.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως ο όρκος Keep Hasankeyf Alive να συνεχίσουν τη δουλειά τους για να σταματήσουν τον Ilisu. Αλλά τώρα που η ανάσχεση της κατασκευής μέσω της αναφοράς, του λόγου ή του συμβιβασμού δεν είναι πλέον μια επιλογή, ο στόχος έχει μετατοπιστεί κάπως και η εκκένωση της δεξαμενής. Ακόμα κι αν δεν μπορούσε να σωθεί το Hasankeyf, οι Κούρδοι αν εγκαταλείψουν τον αγώνα εναντίον αυτής της κίνησης του τουρκικού ιμπεριαλισμού – ενάντια στην κουρδική κληρονομιά, τον πολιτισμό, την κοινότητα, την αντιπροσωπεία, την αυτονομία και την υγεία – θα ήταν να παραδεχτούν την ήττα. «Αυτό δεν είναι ένα έργο που μπορούμε να δεχτούμε», δήλωσε ο Ayboga.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία εξακολουθεί να διευρύνει την εμβέλειά της στο όνομα της προόδου. Όσο περισσότερο έλεγχο έχει στο νερό, τόσο περισσότερη δύναμη έχει στους εχθρούς της.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΖERO HEDGE : Corfiatiko

Share this post