Το έφτιαξαν! Έμβρυο ανθρώπου-ζώου, άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας»

Το έφτιαξαν! Έμβρυο ανθρώπου-ζώου, άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας»
Εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα…

Σάλος έχει προκαλέσει η παραδοχή επιστημόνων ότι στα εργαστήρια έχουν παραχθεί έμβρυα μαϊμούς με ανθρώπινα κύτταρα, δηλαδή υβρίδια ανθρώπου και ζώου.

Τα εν λόγω έμβρυα είναι γνωστά ως χίμαιρες και αναμένεται να εισάγουν στην βιοεπιστήμη την δημιουργία βιορομπότ ανθρώπου-ζώου κάτι που παραβιάζει την βιοηθική, για την οποία, υποτίθεται, κάποιοι ανησυχούν.

Στην προκειμένη περίπτωση τα έμβρυα προέρχονται από διαφορετικά είδη: έναν μακρύουρο μακάκο και έναν άνθρωπο.

Υποτίθεται πως η έρευνα αυτή είναι σημαντική καθώς θα, με βάση αυτή, θα μπορούσνα, όπως ισχυρίζονται επιστήμονες, να μεγαλώσουν ανθρώπινα όργανα μέσα σε άλλα ζώα, αυξάνοντας τον αριθμό των οργάνων που διατίθενται για μεταμόσχευση. Είναι εκπληκτικό πως με δικαιολογία την Υγεία περνάνε διάφορα πράγματα, τόσο επιστημονικά όσο και κοινωνικά (βλ. μέτρα για τον κορωνοϊό).

 

 

 

Η λέξη «υβρίδιο» προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «ύβρις». Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι παρήγαγαν έμβρυα μακάκου που περιέχουν ανθρώπινα κύτταρα, αποκαλύπτοντας ότι τα κύτταρα θα μπορούσαν να επιβιώσουν και ακόμη και να πολλαπλασιαστούν. Όπως υπογραμμίζουν, τα αποτελέσματα προσφέρουν νέες γνώσεις σχετικά με τους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ κυττάρων διαφορετικών ειδών, κάτι που θα τους στηρίξει στο να δημιουργήσουν χίμαιρες.

«Είκοσι πέντε ανθρώπινα κύτταρα εγχύθηκαν και κατά μέσο όρο παρατηρήσαμε περίπου 4% ανθρώπινων κυττάρων στην εκβλάστηση των μαϊμούδων», δήλωσε ο Δρ Jun Wu, συν-συγγραφέας της έρευνας.

Ο καθηγητής Julian Savulescu, διευθυντής του Κέντρου Πρακτικής Δεοντολογίας του Uehiro της Οξφόρδης και συν-διευθυντής του Κέντρου Δεοντολογίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι η έρευνα άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για χίμαιρες ανθρώπων-ζώων.

Οι ερευνητές εισήγαγαν 25 πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα σε κάθε ένα από τα έμβρυα μαϊμούδων (μακάκων) και μετά από μία ημέρα ανίχνευσαν σε 132 έμβρυα την παρουσία ανθρωπίνων κυττάρων που είχαν προέλθει από τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα. Μετά από δέκα ημέρες, 103 χιμαιρικά έμβρυα συνέχισαν να αναπτύσσονται, τη 17η ημέρα ζούσαν ακόμη 12 έμβρυα και έως την 19η ημέρα είχαν μείνει ζωντανά μόνο τα τρία, τα οποία είχαν μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρωπίνων κυττάρων στο σώμα τους. Την 20ή ημέρα και τα τρία αυτά έμβρυα καταστράφηκαν από τους επιστήμονες.

Όσο έζησαν, τα ανθρώπινα κύτταρα φάνηκαν να ενσωματώνονται κανονικά στα έμβρυα και να επικοινωνούν με τα κύτταρα της μαϊμούς, ενώ είχαν αρχίσει την εξειδίκευσή τους σε επί μέρους είδη κυττάρων, τα οποία επρόκειτο να δημιουργήσουν διαφορετικά όργανα αν οι χίμαιρες είχαν αφεθεί να αναπτυχθούν κανονικά. Παραμένει άγνωστο ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα.

Οι πρώτες χίμαιρες μεταξύ διαφορετικών ειδών θηλαστικών είχαν δημιουργηθεί εργαστηριακά στη δεκαετία του 1970. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η σχετική έρευνα, παρά τις -επίμαχες- προόδους της, είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και οι χίμαιρες πρέπει να γίνουν πολύ πιο υγιείς και αποτελεσματικές προκειμένου να έχουν ουσιαστική σημασία για τις βιοϊατρικές μελέτες στο μέλλον.

Τον επόμενο μήνα η Διεθνής Εταιρεία για την Έρευνα στα Βλαστικά Κύτταρα (ISSCR) αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις αναθεωρημένες κατευθύνσεις της για το πώς πρέπει να διεξάγονται οι σχετικές έρευνες, μεταξύ άλλων σε χίμαιρες. Μέχρι στιγμής απαγορεύεται οι επιστήμονες να αφήνουν χίμαιρες ανθρώπων-ζώων να ζευγαρώνουν.

el.gr

Share this post