Το ελληνικό νησί που λατρεύουν οι επιστήμονες – Γιατί θέλουν όλοι να το επισκεφθούν; (φωτο)

Το ελληνικό νησί που λατρεύουν οι επιστήμονες – Γιατί θέλουν όλοι να το επισκεφθούν; (φωτο)

Υπάρχει ένα ελληνικό νησί που προσελκύει πολλούς επιστήμονες κάθε χρόνο.

Ο λόγος είναι τα καιρικά φαινόμενα που εμφανίζει, καθώς μπορεί κανείς να βρει εκεί από τη μια σκόνη από τη Σαχάρα και από την άλλη τέφρα από την Αίτνα.

Τα Αντικύθηρα λοιπόν, είναι το ελληνικό νησί που σύμφωνα με το BBC αποτελεί πόλο έλξης για τους απανταχού επιστήμονες, οι οποίοι με μια μόνο επίσκεψη τους εκεί, μπορούν να λάβουν σημαντικές πληροφορίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το μικρό αλλά τόσο σημαντικό αυτό νησί, βρίσκεται μεταξύ της Κρήτης και των Κυθήρων και βρέχεται από τρεις θάλασσες, το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος. Μιας και βρίσκονται στο μέσο των μαζών αέρα από όλες τις Ηπείρους, έχει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση. Αυτό συνεπάγεται πρακτικά ότι όλες οι αέριες μάζες και των πέντε ηπείρων συναντούνται πάνω από τον τόπο αυτόν, διατηρώντας τις ιδιότητες της θερμοκρασίας και της υγρασίας από όπου προέρχονται.

Ακόμα, μιας και ο αέρας εκεί δεν έχει ρύπους οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν τον ουρανό πολύ εύκολα και με ακρίβεια.

Π.χ. στις 28 Αυγούστου του 2018, μια ομάδα επιστημόνων κατέγραψε μεγάλη ποσότητα σωματιδίων που είχαν μεταφερθεί από τις πυρκαγιές στον Καναδά, μέσω της ατμόσφαιρας για δυο εβδομάδες πριν φτάσουν στα Αντικύθηρα.

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά στοιχεία, καθώς μπορούν να δείξουν με ποιον τρόπο διαμορφώνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύστημα πρόβλεψης τους.

Σύμφωνα με τα σχόλια ενός επιστήμονας, τα Αντικύθηρα είναι το ιδανικό εργαστήριο μελέτης της δημιουργίας των σύννεφων και των ομιχλών, καθώς αποτελεί και ένα μέσο κατανόησης της κλιματικής αλλαγής.

Στα Αντικύθηρα κατοικούν μόνιμα μόλις 22 άνθρωποι, οι περισσότεροι είναι άνω των 65 ετών, ενώ οι επιστήμονες έχουν γίνει δεκτοί με χαρά, καθώς φέρνουν μια ανανέωση στον τόπο.

https://www.pronews.gr/

Share this post