«Το επόμενο βήμα είναι ο πόλεμος» – Αυτό έκαναν οι Τούρκοι για πρώτη φορά στο Αιγαίο.

«Το επόμενο βήμα είναι ο πόλεμος» – Αυτό έκαναν οι Τούρκοι για πρώτη φορά στο Αιγαίο.
Προκαλούν από αέρα και θάλασσα οι «καλοί μας γείτονες».
Τροφή για ποικίλα σχόλια δίνουν στον τουρκικό τύπο οι διαβεβαιώσεις της Αθήνας πως δεν πρόκειται να ακυρωθούν αλλά να ανασταλούν για μερικές μέρες οι προγραμματισμένες ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο.
Στο πνεύμα των ιταμών προκλήσεων των τελευταίων βδομάδων κινείται η εθνικιστική εφημερίδα «Yeni Akit» , η οποία σε ένα άκρως προκλητικό δημοσίευμα κατηγορεί την Ελλάδα για δήθεν παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, προειδοποιώντας την Αθήνα με πολεμική σύγκρουση.
Μάλιστα γνωστοποιεί , όπως και ο υπόλοιπος τουρκικός τύπος, πως για πρώτη φορά η Υπηρεσία Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στη Σμύρνη εξέδωσε NAVTEX με την οποία στοχοποιεί Σάμο και Χίο αναφορικά με την παραβίαση του υποτιθέμενου καθεστώτος αποστρατικοποίησης στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα διαβάζουμε:
«Η αποστρατικοποίηση του νησιού Ψαρά, η οποία καθορίστηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, έχει παραβιαστεί. Η στρατιωτική χρήση του νησιού σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου είναι απαράδεκτη. Το ανεπίσημο στρατιωτικό καθεστώς της Χίου και της Σάμου καθορίζεται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923».
Αυτά είναι τα νησιά για τα οποία έχει εκδοθεί NAVTEX:
Το τουρκικό μέσο, πιστό στην προκλητική του ρητορική, συνεχίζει απειλώντας πως το επόμενο βήμα , αν δεν εισακουστεί η τουρκική πολιτική, είναι ο πόλεμος:
«Οι ενέργειες της Αθήνας δείχνουν ότι δεν αποδέχεται τις υπάρχουσες συμφωνίες και οι κάτοικοι των νησιών πρέπει να επανατοποθετηθούν.
Το άνοιγμα ενός νέου πολεμικού μετώπου για την Τουρκία τόνισε ότι συνέβη ο Ναύαρχος εν αποστρατεία, Cem Gürdeniz, και σχολίασε:
“Άλλες χώρες δεν μπορούν να κάνουν ό, τι θέλει η Ελλάδα. Μία τέτοια Navtex εκδίδεται για πρώτη φορά (από την Τουρκία). Πρόκειται για μήνυμα προειδοποίησης προς την Ελλάδα”».

Share this post