Το Ιράν στέλνει στη Ρωσία εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους, drones και τον “Dezful” εμβέλειας 1.000 χλμ – Ισραήλ: “Κανένα Α/Α σύστημα δεν θα σώσει το Κίεβο”!

Το Ιράν στέλνει στη Ρωσία εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους, drones και τον “Dezful” εμβέλειας 1.000 χλμ – Ισραήλ: “Κανένα Α/Α σύστημα δεν θα σώσει το Κίεβο”!

Χάρτης: Η Μόσχα κτυπά σε όλη την Ουκρανία μέχρι Ρουμανία &

Πολωνία!

Του Βασίλη Καπούλα

΄Έκλεισε η συμφωνία Ιράν-Ρωσίας με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους να κατευθύνονται προς το ρωσικό οπλοστάσιο. Ιρανικές πηγές αναφέρουν πως εκτός των βαλλιστικών πυραύλων Fateh-110 και Zolfagar, η Μόσχα ζήτησε και τον πύραυλο Dezful εμβέλειας 1.000 χλμ!

Στον χάρτη απεικόνισης της εμβέλειας των Ιρανών, η Ρωσία με τα νέα αυτά όπλα καλύπτει όλη την Ουκρανία ενώ μπορεί να χτυπήσει στόχους μέχρι Ρουμανία και Πολωνία!

Το Κίεβο αναμένεται να ισοπεδωθεί.

Ο σύμβουλος του Β.Ζελένσκι, Aleksey Arestovich, τόνισε ότι “η Ρωσία βρήκε το κλειδί για την αεράμυνα και μπορεί να “σφυροκοπά” την Ουκρανία καθημερινά με UAV καμικάζι για αρκετούς μήνες”

«Έχουν βρει το κλειδί για την αεράμυνα μας, που είναι να μας αναγκάσουν να ρίξουμε ολόκληρο το απόθεμα αντιαεροπορικών πυραύλων στη μάχη κατά των drones. Η πρώτη παρτίδα UAV ήταν 300, η ​​δεύτερη παρτίδα ήταν πολύ, πολύ περισσότερα. Μόνο 2.400 κομμάτια», είπε.

«Με αυτόν τον ρυθμό, ακόμη και 100 την ημέρα, έχουμε έναν μήνα ενεργών επιδρομών», είπε ο Arestovich.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Kan News ανέφερε:

“Αν αυξηθεί ο αριθμός των επιθέσεων με drone Shahed-136, κανένα σύστημα αεράμυνας στον κόσμο δεν θα βοηθήσει το Κίεβο και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφοι του ισραηλινού τηλεοπτικού καναλιού Kan News τόνισαν ότι, δεδομένου του τρέχοντος αριθμού επιδρομών από drone Shahed-136, οι δυνατότητες των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας είναι στο όριο, ωστόσο, σε περίπτωση αύξησης του αριθμού των επιδρομών, κανείς δεν θα μπορέσει να βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό, ακόμη και το πιο προηγμένο σύστημα αεράμυνας.

Οι τρέχουσες μαζικές επιδρομές  απλώς υπερφορτώνουν το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας, εμποδίζοντας την τελευταία να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα drones. Σε περίπτωση που ο αριθμός των επιδρομών αυξηθεί, τότε το Κίεβο θα έχει πραγματικά σοβαρά προβλήματα”.

Οι αναλύσεις αυτές των ισραηλινών μάλλον δείχνουν ότι είναι άσκοπο να σταλούν ισραηλινά αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία όπως ζητά το Κίεβο. Και δεν θα προσφέρουν και μπορεί να πέσουν στα χέρια των Ιρανών.

Διαβάστε επίσης: Κονιορτοποίηση της Ουκρανίας: Το Ιράν στέλνει Fateh-110, Zolfaghar και Arash-2 των 2.000 χλμ στην Ρωσία – Τελεσίγραφο μη εμπλοκής στο Ισραήλ

Iρανοί αξιωματούχοι: Στέλνουμε πυραύλους και περισσότερα drones στη Ρωσία

Το Ιράν έχει υποσχεθεί να παράσχει στη Ρωσία πυραύλους εδάφους-εδάφους, εκτός από περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσαν στο Reuters δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες, μια κίνηση που είναι πιθανό να εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία έκλεισε στις 6 Οκτωβρίου όταν ο Πρώτος Αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Μόχμπερ, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και ένας αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επισκέφθηκαν τη Μόσχα για συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με την παράδοση των όπλων.

«Οι Ρώσοι είχαν ζητήσει περισσότερα drones και ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους με βελτιωμένη ακρίβεια, ιδιαίτερα την οικογένεια των πυραύλων Fateh και Zolfaghar», είπε ένας από τους Ιρανούς διπλωμάτες, ο οποίος ενημερώθηκε για το ταξίδι.

Ένας δυτικός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για το θέμα το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας εδάφους-εδάφους, συμπεριλαμβανομένου του Zolfaghar.

Ένα από τα drones που συμφώνησε να προμηθεύσει το Ιράν είναι το Shahed-136. Οι Fateh-110 και Zolfaghar είναι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας, ικανοί να πλήξουν στόχους σε αποστάσεις μεταξύ 300 και 700 χλμ.

Ο Ιρανός διπλωμάτης απέρριψε τους ισχυρισμούς δυτικών αξιωματούχων ότι τέτοιες μεταφορές παραβιάζουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2015.

“Το πού χρησιμοποιούνται δεν είναι θέμα του πωλητή. Δεν παίρνουμε πλευρά στην κρίση της Ουκρανίας όπως η Δύση. Θέλουμε ένα τέλος στην κρίση με διπλωματικά μέσα”, είπε ο διπλωμάτης.

«Αυτοί (Ρώσοι) ήθελαν να αγοράσουν εκατοντάδες πυραύλους μας, ακόμη και μεσαίου βεληνεκούς, αλλά τους είπαμε ότι μπορούμε να στείλουμε σύντομα μερικές εκατοντάδες από τους απαιτούμενους πυραύλους εδάφους-εδάφους μικρού βεληνεκούς Zolfaghar και Fateh 110», είπε στέλεχος των ιρανικών αρχών ασφαλείας.

“Δεν μπορώ να σας δώσω τον ακριβή χρόνο, αλλά σύντομα, πολύ σύντομα θα αποσταλούν σε 2 έως τρεις αποστολές φορτίων.”

Η Μόσχα είχε ζητήσει συγκεκριμένα πυραύλους Fateh 110 και Zolfaghar και η αποστολή θα γίνει το πολύ σε 10 ημέρες, δήλωσε άλλος Ιρανός διπλωμάτης.

Ένας αξιωματούχος της Ανατολικής Ευρώπης που παρακολουθεί την οπλική δραστηριότητα της Ρωσίας είπε ότι είχε ληφθεί απόφαση από τους Ιρανούς και Ρώσους να προχωρήσουν στη μεταφορά.

«Επίσης, οι διοικητές των Ιρανών Φρουρών ανησυχούσαν ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει αυτό το drone Arash 2 στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί μπορεί να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία μας» πρόσθεσε.

Από Belgorod και Κριμαία η Ρωσία κτυπά σε όλη την Ουκρανία

Ταυτόχρονα, το Ινστιτούτο Στρατιωτικών Μελετών και Ανάλυσης του Ιράν δημοσίευσε έναν χάρτη κάλυψης πυραύλων εάν αναπτυχθούν κοντά στα σύνορα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.

Ο περσικός στρατός έχει στο οπλοστάσιό του πυραύλους Fateh-110, Zolfagar και Dezful. Ο πύραυλος μικρού βεληνεκούς Fateh-110 χρησιμοποιήθηκε ήδη από το Ιράν τον Ιανουάριο του 2020 όταν επιτέθηκε σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ μετά την δολοφονία του διοικητή του IRGC Qasem Soleimani. Αυτός ο πύραυλος βάρους 3,3 τόνων μπορεί να παραδώσει έως και 448 κιλά εκρηκτικών σε απόσταση έως και 300 χλμ.

Η ανάπτυξη τέτοιων βαλλιστικών πυραύλων  στην Κριμαία ή κοντά στο Belgorod θα καταστήσει δυνατή την κάλυψη σχεδόν ολόκληρου του εδάφους των νέων περιοχών της Ρωσίας, καθώς και τη στόχευση εχθρικών στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στο Mirgorod και στο Ζαπορίζιε.

Ο πύραυλός Zolfagar είναι η εξέλιξη του Fateh. Αυτός ο βαλλιστικός πύραυλος στερεού καυσίμου με μήκος 10,3 μέτρα και μεικτό βάρος 4570 κιλά πλήττει στόχους σε ακτίνα 700 χιλιομέτρων. Ταυτόχρονα, φέρει κεφαλή βάρους 579 κιλών. Για πρώτη φορά, το Ιράν χρησιμοποίησε τον πύραυλο αυτό στις 18 Ιουνίου 2017 για να χτυπήσει δυνάμεις του ISIS  στη Συρία.

Η εμφάνιση των «Zolfagars» στις ρωσικές βάσεις που συνορεύουν με την Ουκρανία θα επιτρέψει να τεθεί εντός βεληνεκούς το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου.

Οι δυνατότητες του μεγαλύτερου ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου Dezful παραμένουν ακόμα μυστικές. Σε πραγματικές συνθήκες, αυτοί οι πύραυλοι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη πουθενά. Σύμφωνα με Ιρανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, το βεληνεκές του Dezful είναι έως και 1000 χλμ , γεγονός που του επιτρέπει να χαρακτηριστεί ως βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς. Η μάζα του μεταφερόμενου φορτίου υπολογίζεται σε 650 κιλά.

Η προμήθεια τέτοιων πυραύλων θα καλύψει ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και το ανατολικό τμήμα της Πολωνίας.

Το Ιράν έστειλε εκπαιδευτές στην Κριμαία

Επικαλούμενη εν ενεργεία αλλά και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ η εφημερίδα “The New York Times” ανέφερε ότι το Ιράν έχει στείλει εκπαιδευτές σε Κριμαία και Χερσώνα για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με τον στόλο των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που αγόρασαν από την Τεχεράνη.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι Ιρανοί εκπαιδευτές επιχειρούν από μία ρωσική στρατιωτική βάση στην Κριμαία, όπου και βρίσκεται η βάση αρκετών drones, μετά από την παράδοσή τους από το Ιράν. Οι εκπαιδευτές προέρχονται από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Δείτε τον χάρτη με την εμβέλεια των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων

 

 

Share this post