Το «κλείνουμε το μαγαζί»; – Ματαιώθηκαν όλες οι ασκήσεις δύο ημέρες πριν ξεκινήσουν!

Το «κλείνουμε το μαγαζί»; – Ματαιώθηκαν όλες οι ασκήσεις δύο ημέρες πριν ξεκινήσουν!

Το “κλείνουμε το μαγαζί”; Τι άλλο θα μπορούσαμε να πούμε όταν πληροφορίες θέλουν να αναστέλλονται όλες οι ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων με πρώτη την «Καταιγίδα ’20», η οποία επρόκειτο να αρχίσει τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας.

Να σημειώσουμε αν θα δούμε την ματαίωση και των αντίστοιχων τουρκικών ασκήσεων καθώς τότε σίγουρα θα πρόκειται για προϊόν συνεννόησης σε υψηλό επίπεδο. 

Αυτό γίνεται, όπως επισημαίνεται από τον ΕΟΔΥ, γιατί το επόμενο 15ήμερο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και για αυτό επιβάλλεται η συνέχιση και για το επόμενο τουλάχιστον δεκαπενθήμερο της πρόσκαιρης αναστολής των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεγάλης κλίμακας, προς διαφύλαξη του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού κρουσμάτων COVID-19 στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ποσοστό το οποίο στην κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας δεν ανήλθε πέραν του 0,05% της δύναμης τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές «η διασφάλιση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υψίστης σημασίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο(μάλλον οι στρατιωτικές παραινέσεις δεν εισακούστηκαν). Η σχεδόν βέβαιη επιστροφή της υβριδικής απειλής της Τουρκίας στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας, όπως αυτή ομολογείται και διαρκώς επαναλαμβάνεται από τα χείλη Τούρκων αξιωματούχων σε κάθε ευκαιρία, επιβάλλει σύνεση προς διασφάλιση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των ΕΔ στον ύψιστο βαθμό για να μείνουν αλώβητες έναντι της πανδημίας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου «οι επιχειρησιακές δραστηριότητες μεγάλης και μεσαίας κλίμακας και τα αντικείμενα επιχειρησιακής εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν σε εύθετο χρόνο και όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Και πάντα με γνώμονα τη διατήρηση και προστασία του υψηλού επιπέδου της μαχητικής ικανότητας, της υγείας του προσωπικού και της διαθεσιμότητας των Μονάδων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εν μέσω της πανδημίας, αυτό επετεύχθη στον ύψιστο βαθμό με κόπο και στερήσεις, κατατάσσοντας τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μεταξύ των ελαχίστων παγκοσμίως που κατάφεραν κάτι τέτοιο».

Υπενθυμίζεται ότι η «Καταιγίδα ’20», επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε τρεις διαδοχικές φάσεις από τις 11 έως και τις 19 Μαΐου. Η πρώτη φάση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε Σποράδες και Κυκλάδες, η δεύτερη σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και η τρίτη και τελική θα έχει μια ιδιαίτερα ευρεία έκταση στον άξονα Δωδεκάνησα-Κρήτη-Κύθηρα-Ανατολική Μεσόγειος.

Μάλιστα, στην τελευταία φάση της άσκησης είχε σχεδιαστεί να συμμετάσχουν δυνάμεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Η Αγκυρα εμφανιζόταν τις τελευταίες ημερες να προαναγγέλλει ασκήσεις σε θαλάσσιες εκτάσεις που ήδη είχαν  δεσμευθεί από την Αθήνα μέσω NAVTEX για τη διεξαγωγή της «Καταιγίδας ’20».

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα οι ΕΔ ετοιμάζονταν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στην επιχειρησιακή εκπαίδευση καθώς όπως εκτιμούν πηγές του ΓΕΕΘΑ “είναι βέβαιη επιστροφή της υβριδικής απειλής της Τουρκίας στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας” αλλά μάλλον παραπέμπονται στις καλένδες.

Share this post