Το ρωσικό πυροβολικό έτοιμο να «αλώσει» το Ντονμπάς: «Θα δούμε σκηνές του Β’ΠΠ»

Το ρωσικό πυροβολικό έτοιμο να «αλώσει» το Ντονμπάς: «Θα δούμε σκηνές του Β’ΠΠ»
Η ρωσική «λαβίδα» θα οδηγήσει 100.000 Ουκρανούς στην παράδοση ή την καταστροφή – Η «απενεργοποίηση» των Javelin

Όλα δείχνουν ότι η μάχη για το Ντονμπάς ξέκίνησε καθώς οι Ρώσοι ξεκίνησαν προς διάσπαση της γραμμής άμυνας των Ουκρανών στο Ιζούμ και το Χάρκοβο, στα ανατολική, μεταφέροντας επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή με την ολοκλήρωση σχεδόν της κατάληψης της Μαριούπολης οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει την προώθηση προς βορά  με σκοπό να ολοκληρωθεί η “λαβίδα” που θα αναγκάσει τους Ουκρανούς στρατιωτικούς του Ντονμπάς ή να παραδοθούν ή να υποστούν συντριπτικές απώλειες.

Το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι ότι είναι μια άδεια από αμάχους ζώνη καθώς οι μάχες μαίνονται από το 2014 ενώ στην κατοχή των Ουκρανών δεν βρίσκονται μεγάλες πόλεις αλλά μόνο χωριά και κωμοπόλεις που ναι μεν είναι οχυρωμένες αλλά θα είναι βορρά για το ρωσικό πυροβολικό.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η αλλαγή επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία έχει σαν στόχο να αλλάξει ο συντονισμός των ρωσικών δυνάμεων, με στόχο, πλέον, μια μεγάλης κλίμακας επίθεση με αποκλειστικό στόχο το Ντονμπάς, αντί μιας γενικευμένης επιχείρησης σε όλη την ουκρανική επικράτεια. 

Η Ρωσία στα τέλη Φεβρουαρίου εξαπέλυσε επίθεση στο Ντονμπάς με πυρά τακτικού πυροβολικού. Στόχος της ήταν όπως φαίνεται να κρατήσει απασχολημένους τους  σχεδόν 90-100.000 Ουκρανούς μαχητές που υπερασπίζονται αυτά τα εδάφη έτσι ώστε να μην μπορέσουν να μετακινηθούν προς τα άλλα πεδία των μαχών στη Μαριούπολη, στο Χάρκοβο και στο Κίεβο.

Τώρα, οι Ρώσοι ετοιμάζονται να περικυκλώσουν το Ντονμπάς από βορρά και νότο. Στα νότια, έχοντας εξασφαλίσει έναν χερσαίο διάδρομο από το Ροστόφ έως τη Χερσώνα, οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται προωθηθούν βορειότερα με σκοπό να κόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ουκρανών στο Ντονέτσκ. Στα βόρεια, οι δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Χάρκοβο θα επιτεθούν στο Λουγκάνσκ.

Κατά το Πεντάγωνο, η Μόσχα σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 60.000 στρατιωτικούς σε αυτή την επιχείρηση. Η φάση αυτή του πολέμου «μπορεί να είναι πολύ αιματηρή και πολύ άσχημη», προειδοποίησε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αριθμός αυτός θα προστεθεί στις 55.000 δυνάμεις του Ντονέτσκ που σημαίνει ότι θα μιλάμε για 115.000 ρωσικές δυνάμεις κάτι που σημαίνει ότι συνδυαστικά με τα εκατοντάδες συστήματα πυροβολικού που συγκεντρώνονται θα επιτευχθεί η τοπική υπεροχή έναντι των Ουκρανών.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται πως η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει 90.000 Στρατό με προοπτικές περαιτέρω αύξησης τους αλλά αυτή την φορά οι ρωσικές δυνάμεις μάλλον θα αναχαιτίσουν τα Javelin με την απλή μέθοδο της σφυροκόπησης από απόσταση των ουκρανικών θέσεων.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ άλλωστε ήταν ξεκάθαρος και προετοίμασε τους πάντες λέγοντας:

“Η μάχη του Ντόνμπας είναι σε εξέλιξη. Δεν έχει φτάσει την μέγιστη κλίμακα αλλά κάθε μέρα λαμβάνουν χώρα σφοδρές συγκρούσεις. Και περισσότερα έρχονται δυστυχώς.

Η μάχη του Ντονμπάς θα σας θυμίσει, και λυπάμαι που το λέω αλλά είναι η αλήθεια, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου λάμβαναν χώρα μεγάλες επιχειρήσεις, μανούβρες με εμπλοκή χιλιάδων αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων, δυνάμεων πυροβολικού, μαχητικών κτλ

Δεν θα είναι μια τοπική επιχείρηση σε σχέση με ότι είδαμε με τις ρωσικές προετοιμασίες μέχρι τώρα. Η Ρωσία έχει τα δικά της σχέδια, εμείς έχουμε τα δικά μας και το αποτέλεσμα της μάχης θα αποφασιστεί στο πεδίο”.

Την ίδια στιγμή ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αποστέλλονται άμεσα 120 τεθωρακισμένα και νέοι αντιπλοϊκοί πύραυλοι, επιπλέον αντιαεροπορικά συστήματα Starstreak, 800 αντιαρματικοί πύραυλοι και drones.

Ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν πως τα αντιπλοϊκά συστήματα που θα παραδώσει η Βρετανία είναι τα Sea Venom πριν λίγο βρετανοί δημοσιογράφοι  αποκάλυψαν πως θα δοθούν Harpoon για την άμυνα της Οδησσού.

https://www.defencenet.gr

Share this post