Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε την έννοια της συλλογικής ασφάλειας στον Περσικό κόλπο

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε την έννοια της συλλογικής ασφάλειας στον Περσικό κόλπο

© AFP 2019/Essam-Al-Sudani

Αμερικανικά και Ιρακινά ναυτικά σκάφη στον Περσικό κόλποΜΟΣΧΑ, 23 Ιουλ-RIA Novosti. Το Υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε τη Ρωσική έννοια της συλλογικής ασφάλειας στον Περσικό κόλπο.

Το υπουργείο επεσήμανε ότι οι στρατιωτικές-πολιτικές ταραχές και τρομοκρατικές απειλές στην περιοχή, όπου συγκεντρώνονται τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, μπορούν να οδηγήσουν σε επιβλαβείς συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο.

Αρχές της έννοιας

Η Ρωσική έννοια βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:

Η δημιουργία ενός ενιαίου αντιτρομοκρατικού συνασπισμού υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εξάλειψη των εξτρεμιστικών εστιών στη Μέση Ανατολή και την πολιτική διευθέτηση στη Συρία, την Υεμένη και άλλες χώρες της περιοχής ·

-Δέσμευση για το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου ασφαλείας και τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ·

-Ειρηνευτικές επιχειρήσεις βάσει ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή κατόπιν αιτήματος νόμιμων αρχών ·

-Η σταδιακή δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας, ξεκινώντας με την επίλυση των πιο οξείων και πιεστικών προβλημάτων.

-Σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας από όλους τους περιφερειακούς παράγοντες.

Οι Ρωσικές προτάσεις

Στο πλαίσιο της έννοιας, το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε τις ακόλουθες προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή:

-Η δημιουργία ενός οργανισμού ασφάλειας και συνεργασίας που, εκτός από τις χώρες του κόλπου, θα περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες της ΕΕ, την Ινδία και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες ·

-Συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο από τους περιφερειακούς συμμετέχοντες ·

Διαφανής στρατιωτική συνεργασία

-Η σύναψη συμφωνίας ελέγχου των εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών, καθώς και η ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων από όλα τα μέρη ·

-Υπογραφή Συνθήκης για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, της διακίνησης όπλων και της μετανάστευσης, της διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος ·

-Λαμβάνοντας μέτρα για να καταστήσει την περιοχή ζώνη απαλλαγμένη από όπλα μαζικής καταστροφής ·

-Εγκατάλειψη των μόνιμων ξένων βάσεων και σταδιακή μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των μη περιφερειακών παραγόντων.

Επιπλέον, Ρώσοι διπλωμάτες παρατήρησαν την ανάγκη επίλυσης της Άραβο-ισραηλινής σύγκρουσης, η οποία παραμένει ένας από τους βασικούς παράγοντες αστάθειας στην περιοχή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προσέθεσε ότι είναι δυνατόν να δρομολογηθεί η δημιουργία ενός συστήματος συλλογικής ασφάλειας μέσω διαβουλεύσεων σε διμερή και πολυμερή βάση, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ.

Η κατάσταση στον Περσικό κόλπο

Η κατάσταση στον Περσικό κόλπο άρχισε να κλιμακώνεται στα μέσα Μαΐου. Στη συνέχεια, πολλά πετρελαιοφόρα δέχθηκαν επίθεση στα χωρικά ύδατα των ΗΑΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είπε ότι το Ιράν μπορεί να είναι πίσω από το περιστατικό. Τις κατηγορίες αρνήθηκαν στην Τεχεράνη.

Ένας νέος γύρος επιδείνωσης σημειώθηκε στα μέσα Ιουνίου, όταν τα δεξαμενόπλοια Front Altair και Kokuka Courageous δέχθηκαν επίθεση στον κόλπο του Ομάν. Τα ιρανικά πλοία ήταν τα πρώτα που βοήθησαν το πλήρωμα των πλοίων. Ο αμερικανικός στρατός κατηγόρησε το Ιράν για το περιστατικό. Την ίδια στιγμή, το Πεντάγωνο παρουσίασε αμφίβολα στοιχεία για τη συμμετοχή της Τεχεράνης, τα οποία δεν έπεισαν τους δυτικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Χέικο Μάας. Οι ιρανικές αρχές, με τη σειρά τους, αποκαλούσαν τις Αμερικανικές κατηγορίες αβάσιμες και ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον σαμποτάρισε τη διπλωματία.
Το Πεντάγωνο έστειλε ένα αντιτορπιλικό πυραύλων στον κόλπο του Ομάν. Η Ρωσία προειδοποίησε να μην προσπαθήσει να θέσει την ευθύνη για την επίθεση κατά του Ιράν και προέτρεψε να μην κλιμακωθεί η κατάσταση στην περιοχή.
Αυτό ακολουθήθηκε από ένα άλλο περιστατικό, με τον Ιρανικό στρατό να αναφέρει ότι ένας κηφήνας (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) των Η.Π.Α. είχε πέσει μετά την παραβίαση του ιρανικού εναέριου χώρου. Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι το αναγνωριστικό όχημα πυροβολήθηκε πάνω από το στενό του Ορμούζ σε διεθνή εναέριο χώρο. Ο Πρόεδρος Donald Trump είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να χτυπήσουν Ιρανικούς στόχους, αλλά ακύρωσε την επίθεση δέκα λεπτά πριν την έναρξη της επιχείρησης.

Στις αρχές Ιουλίου, οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν ένα Ιρανικό δεξαμενόπλοιο, μετά το οποίο η Τεχεράνη διαμαρτυρήθηκε στο Λονδίνο. Η Ουάσιγκτον αποκάλεσε το περιστατικό «σπουδαία είδηση». Με τη σειρά του, το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών διαπίστωσε την κράτηση του δεξαμενόπλοιου είναι εξωφρενική , και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για επιδείνωση της κατάστασης γύρω από το Ιράν.

Περίπου μια εβδομάδα αργότερα, τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι πέντε μικρά πλοία, που πιστεύεται ότι ήταν Ιρανικά , προσπάθησαν να σταματήσουν ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο στο στενό του Χορμούζ. Αλλά η φρεγάτα, που συνόδευε το πλοίο, έδωσε μια προφορική προειδοποίηση στα πλοία, και απομακρύνθηκαν από το δεξαμενόπλοιο.
Οι ιρανικές αρχές αρνούνται ότι προσπάθησαν να παρέμβουν στο πέρασμα του βρετανικού σκάφους. Ωστόσο, το Λονδίνο ανέφερε ότι συζήτησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δυνατότητα αύξησης της στρατιωτικής παρουσίας του στον Περσικό κόλπο.
Την Πέμπτη, ο αμερικανικός στρατός έριξε ένα ιρανικό τηλεκατευθυνόμενο στο στενό του Χορμούζ. Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την απώλεια της συσκευής αναγνώρισης και δημοσίευσε ένα βίντεο που αποδεικνύει ότι το Αμερικανικό πλοίο δεν πυροβόλησε τον ιρανικό κηφήνα.
Την επόμενη ημέρα, οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν ένα δεξαμενόπλοιο που φέρει τη βρετανική σημαία στα χωρικά του ύδατα. Σύμφωνα με την Τεχεράνη, το σκάφος μετέφερε λαθραία καύσιμα. Την ίδια στιγμή, οι βρετανικές αρχές απείλησαν το Ιράν με «συνέπειες».

Το Πεντάγωνο τότε ενέκρινε την ανάπτυξη των στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία για να αναπτύξει το σώμα. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την προετοιμασία της επιχείρησης φύλακας, την οποία οι Αμερικανικές στρατιωτικές αξιώσεις θα εξασφαλίσουν θαλάσσιες οδούς στη Μέση Ανατολή. Η Πομπέο μίλησε επίσης για τη δημιουργία ενός συνασπισμού που θα περιπολεί το στενό του Χορμούζ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαράν, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να σύρει το Λονδίνο στην αντιπαράθεση με την Τεχεράνη. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λάβροφ δήλωσε επίσης ότι το Ιράν πρέπει να συμμετάσχει στον διάλογο και να μην κάνει τον ένοχο όλων των προβλημάτων.

https://ria.ru

tokoutsavaki

Share this post