Το συγκρότημα «καβούκι» μετατράπηκε σε ένα υπερηχητικό όπλο καταστροφής

Το συγκρότημα «καβούκι» μετατράπηκε σε ένα υπερηχητικό όπλο καταστροφής

Οι δημόσιες πληροφορίες σχετικά με την εξαιρετική αποτελεσματικότητα του Ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικών πυραύλων και πυροβόλων όπλων Pantsir-C1 – (Καβούκι- C1- Shell-C1) εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας σχετικά με τις επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου στις εγκαταστάσεις της Συρίας στις 14 Απριλίου 2018. Ο Ρωσικός στρατός δήλωσε ότι ξεκίνησαν 103 πύραυλοι Cruise και καταρρίφθηκαν 71.

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντιαεροπορικών συστημάτων που ενεπλάκησαν στην απώθηση αυτής της επίθεσης πυραύλων. Το πυραυλικό αμυντικό σύστημα ZRPK Pantsir-C1 εκτόξευσε 25 πυραύλους και πέτυχε 23 στόχους. Το συγκρότημα επιβεβαίωσε με βεβαιότητα τα δηλωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά απόδοσης στο 0,95. Πέτυχε το 92% στόχων , αυτό αντιστοιχεί σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα σε μια κατάσταση μάχης.
Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα σε δημοσιεύματα. Στις 6 Μαΐου 2019 τα συστήματα αεράμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας απήλλαξαν επιτυχώς δύο επιθέσεις από πολλαπλά πυραυλικά συστήματα εκτόξευσης στη αεροπορική βάση Khmeimim στη Συρία από περιοχές που ελέγχονταν από μαχητές τρομοκρατικών οργανώσεων στη ζώνη Idlib. Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε “Τα ρωσικά αντιαεροπορικά στυστήματα Pantsir-C1 και “Tor-M1” κατέρρευσαν 27 πυραύλους και δεν έπληξε ούτε μια βόμβα το έδαφος της βάσης “.

Το ZRPK “Shell-C1” αναφέρεται ως ένα μικρού εύρους αντιαεροπορικό. Το “Shell-C1” μπορεί να τοποθετηθεί σε τροχοφόρο, ερπυστριοφόρο σασί ή σε στάση. Το οπλοστάσιο του συγκροτήματος περιλαμβάνει δύο ζεύγη αντιαεροπορικών όπλων 30mm 2Α38Μ με εμβέλεια πυράκτωσης τεσσάρων χιλιομέτρων και 12 αντιαεροπορικούς πυραύλους με καθοδηγητή, τα οποία είναι διατεταγμένα σε δυο ομάδες σε κάθε πλευρά της μονάδας μάχής.

Ως επικεφαλής σχεδιαστής του συγκροτήματος Valery Slugin από το γραφείο σχεδιασμού που ονομάζεται Shipunova είπε σε πρόσφατη συνέντευξη στο TASS, υπάρχουν δύο τύποι πυραύλων στο οπλοστάσιο του Pantsir: το πρότυπο και το πρόσφατα αναπτυγμένο υπερηχητικό, το οποίο μπορεί να πετάξει με ταχύτητα 5 Machs ή και περισσότερο.Αυτοί οι πύραυλοι εκτοξεύονται από ένα όχημα μάχης χρησιμοποιώντας ένα σύστημα τηλεχειρισμού . Αυτός ο τύπος καθοδήγησης επαρκεί για το εύρος δέσμευσης αυτού του συγκροτήματος. Οι πύραυλοι χτυπούν στόχους σε εύρη έως 20-30 χιλιομέτρων. Στην πραγματικότητα, αυτό το συγκρότημα παρέχει μια συνεχή ζώνη καταστροφής από μηδέν μέτρα έως ένα μέγιστο εύρος πυραύλων. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση μοναδικών αντιαεροπορικών οπλών υψηλής ακρίβειας στην “νεκρή ζώνη” των πυραύλων. Τα πυροβόλα όπλα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά ακόμη και για μικρούς στόχους. Τα πυρομαχικά τους είναι 1.400 βλήματα.

Το ZRPK Pantsir-C1-Shell- Καβούκι-C1 σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των βολών ναρκών, πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης, πυραύλων cruise, τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, υπερηχητικών βλημάτων, καθώς και αεροσκαφών. Ωστόσο, τα μέσα του ένοπλου αγώνα αναπτύσσονται ραγδαία. Τα μη επανδρωμένα οχήματα έχουν γίνει μικρού μεγέθους. Η πραγματική τους περιοχή σκέδασης μειώθηκε απότομα. Μπορούν πλέον να πετούν σε χαμηλή ταχύτητα και σε χαμηλά υψόμετρα. Θα πρέπει να προστεθεί σε αυτό το υπόβαθρο από ισχυρές ανακλάσεις από την επιφάνεια της γης. Για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση μικρών στόχων, το ZRPK Pantsir-C1 έχει εκσυγχρονιστεί. Τα εργαλεία εντοπισμού του προσαρμόστηκαν στο καθήκον της ανίχνευσης και της ακριβούς παρακολούθησης στόχων stealth. Επί του παρόντος, το συγκρότημα ραντάρ βλέπει ένα τέτοιο στόχο. Μετά την ανακάλυψή του ξεκινά ένας πύραυλος με εκρηκτική ικανότητα ο οποίος ακολουθεί τον στόχο και θα τον καταστρέψει αξιόπιστα στο σημείο σύγκρουσης τους.

Με την ευκαιρία, μέχρι σήμερα, το σύστημα πυραυλικής άμυνας Pantsir στην Συρία και σε άλλες περιοχές του κόσμου κατέστρεψε περίπου εκατό μη επανδρωμένα οχήματα.
Στην πάλη ενάντια στα μίνι αεροσκάφη, υπάρχει ένα ακόμα καθήκον – να κάνουμε έναν πυροβολισμό σε αυτό φθηνό, οικονομικά αποδοτικό. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο αριθμός των μικρών στόχων που πλήττονται, επειδή συχνά γίνεται επίθεση από ένα σμήνος.

Οι Ρώσοι σχεδιαστές αναπτύσσουν τώρα ένα μικρό πύραυλο για το συγκρότημα Pantsir. Θα έχει το ίδιο μήκος με το πρότυπο, αλλά μικρότερη διάμετρο. Έτσι, αντί ενός τυπικού πυραύλου, θα εισαχθεί μια κασέτα με τέσσερις μικρούς πυραύλους. Αυτός ο πύραυλος δεν θα έχει τόσο ισχυρό κινητήρα, αφού η απαιτούμενη εμβέλεια για τα drones είναι 5-7 χιλιόμετρα. Προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία τέτοια βλήματα σε 3-4 χρόνια.
Ανάλογα με την εργασία, μπορεί να συνδυαστεί για πυραύλους διαφορετικού μεγέθους. Για παράδειγμα, στη μία πλευρά της ενότητας Combat του Patsir-C1 φέρει 6 πρότυπα πυραύλων , και από την άλλη πλευρά μπορεί να οπλίσει κασέτες με μικρούς πυραύλους, ο αριθμός των οποίων θα είναι 24 τεμάχια. Η απόφαση αυτή αυξάνει την πυκνότητα των αντιαεροπορικών εκτοξεύσεων στις πλησιέστερες προσεγγίσεις.

Η προσέγγιση των μικρών πυραύλων δεν είναι νέα στη ρωσική αμυντική βιομηχανία. Αυτή η λύση σχεδίασης έχει ήδη εφαρμοστεί για το σύστημα αντιαεροπορικών βλημάτων S-350 Vityaz. Δύο τύποι πυραύλων δημιουργήθηκαν γι αυτόν. Ο πρώτος είναι ένας πύραυλος 9Μ96 με εύρος μέχρι 120 χιλιομέτρων. Ο δεύτερος τύπος είναι ο πύραυλος 9Μ100, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να χτυπήσει στόχους σε εύρος μέχρι και 15 χιλιομέτρων. Οι πύραυλοι 9Μ100 είναι πολύ συμπαγείς, μπορούν να φορτωθούν στους εκτοξευτές αεράμυνας σε πακέτα τεσσάρων τεμαχίων σε κιβώτια μεταφοράς και εκτόξευσης αντί για έναν πύραυλο 9Μ96.

Αυτό είναι ενδιαφέρον. Το ZRPK Καβούκι-C1, εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να χτυπήσει τους στόχους εδάφους τόσο από τα αυτόματα πυροβόλα όσο και με τους πυραύλους. Το συγκρότημα είναι εξοπλισμένο με πλήρη οπτική λειτουργία καθοδήγησης, που περιλαμβάνει θερμικό σύστημα απεικόνισης. Το Καβούκι-C1 είναι επίσης ικανό να πυροβολεί από την ακτή σε επιφανειακούς στόχους: συγκεκριμένα, σε επιφανειακό πλοίο με βλήμα σε απόσταση μέχρι 10 χιλιομέτρων.

Μια άλλη μοναδική λύση αναπτύσσεται για αυτό το συγκρότημα. Προβλέπεται η συμμετοχή του οχήματος μεταφοράς και φόρτωσης στην επίλυση των αποστολών μάχης. Μεταφέρει επίσης τα πυρομαχικά, αλλά για να θέσει σε λειτουργία το πυρομαχικό, είναι απαραίτητο να φορτωθεί στο όχημα. Οι σχεδιαστές αποφάσισαν να καταστήσουν το όχημα μεταφοράς και φόρτωσης όχημα μεταφοράς και μάχης. Για να γίνει αυτό, πρόκειται να το εξοπλίσουν με ένα απλουστευμένο σύστημα ελέγχου και ο προσδιορισμός στόχου διεξάγεται από ένα όχημα μάχης. Λόγω του απλούστερου σχεδιασμού, το όχημα μεταφοράς και καταπολέμησης μπορεί ενδεχομένως να μεταφέρει πυρομαχικά όχι 12, αλλά 24 τυποποιημένους πυραύλους. Έτσι, η πυκνότητα εκτόξευσης της μονάδας αυξάνεται απότομα, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για μια τεράστια επίθεση από τον αέρα.

Το παράδειγμα του Αντιαεροπορικού πυραύλου και του συστήματος κανονιών του Pantsir δείχνει πώς αλλάζει σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κατάστασης και η εμφάνιση νέων μέσων ένοπλης μάχης. Είναι προφανές ότι η Ρωσική αεροπορία και η πυραυλική άμυνα θα ενημερωθούν σοβαρά τα επόμενα χρόνια.
Ορισμένα συστήματα, όπως το σύστημα πυραυλικής άμυνας Pantsir-C1, θα υποστούν βαθύ εκσυγχρονισμό. Το συγκρότημα Pantsir-S1M, το οποίο βρίσκεται ήδη στην επόμενη γενιά, έχει δοκιμαστεί επιτυχώς. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις θα λάβουν τα τελευταία αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα του μεσαίου βεληνεκούς S-350 «Vityaz» και της μεγάλης εμβέλειας S-500 «Προμηθέας».

Αυτό που είναι σημαντικό. Κάθε ένα από αυτά τα συστήματα είναι προκαθορισμένο με την ικανότητα να καταπολεμά αποτελεσματικά τις απειλές που μπορεί να προκύψουν στους πολέμους του μέλλοντος, την ικανότητα να αντέχουν στα όπλα που δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί, και ιδίως την δυνατότητα για την καταστροφή των υπερηχητικών πυραύλων

http://agitpro.su/kompleks-pancir-prevratilsya-v-giperzvukovoe-sredstvo-porazheniya/

https://tokoutsavaki.blogspot.com/2020/02/blog-post_35.html

Share this post