Το «χάραγμα» δεν θα είναι απλά ένα τσιπάκι – Διαδώστε στους πάντες τι ανακοίνωσαν (ΦΩΤΟ)

Το «χάραγμα» δεν θα είναι απλά ένα τσιπάκι – Διαδώστε στους πάντες τι ανακοίνωσαν (ΦΩΤΟ)
Μπαίνουμε κατευθείαν στο «ψητό»…

Ρεπορτάζ: Κίμων Χαραλάμπους

Μία ομάδα βιοτεχνολόγων την οποία διεύθυναν η Χάνα Έλσαμαντ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και ο Ντέιβιντ Μπέικερ από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ετοιμάζουν τα «έξυπνα» κύτταρα.

Αυτά θα λειτουργούν στο μέλλον σαν μικροσκοπικά αυτόνομα ρομπότ, μπαίνοντας μέσα στον οργανισμό.

Θα εντοπίζουν, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, την περιοχή της βλάβης και της ασθένειας, παρεμβαίνοντας την κατάλληλη στιγμή με τον κατάλληλο τρόπο.

Αυτό, όπως διαβάζουμε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου, μέσω της δημιουργίας μιας τεχνητής πρωτεΐνης η οποία σχεδιάστηκε στον υπολογιστή και συντέθηκε στο εργαστήριο.

Η πρωτεΐνη αυτή (Latching Orthogonal Cage-Key pRotein – LOCKR) δημιουργεί ένα νέο είδος βιολογικών κυκλωμάτων μέσα στα ζωντανά κύτταρα, τα οποία θα μετατρέπουν τα συνήθη κύτταρα σε «έξυπνα» κύτταρα με ιδιαίτερες ικανότητες. Παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature και συνιστά μια εντελώς πρωτότυπη επινόηση. Δεν υπάρχει αντίστοιχη πρωτεΐνη με την LOCKR στη φύση, καθώς αυτή αλληλεπιδρά με τα συστατικά του κυττάρου και δύναται να αντιμετωπίσει βιολογικά προβλήματα που ανακύπτουν.

Για την διερεύνηση της διεξήχθησαν δύο έρευνες.

Γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο:

Στην πρώτη έρευνα φάνηκε ότι η πρωτεΐνη LOCKR μοιάζει με ένα βαρέλι το οποίο, όταν ανοίγει, αποκαλύπτει μόρια-όπλα τα οποία χρησιμοποιούνται για να ελέγξουν και να ρυθμίσουν την κυτταρική διαδικασία. Τα όπλα αυτά κατευθύνουν τη μοριακή κυκλοφορία εντός των κυττάρων, υποβαθμίζουν ορισμένες πρωτεΐνες και εκκινούν την αυτοκαταστροφική διαδικασία των κυττάρων. Επιπλέον η πρωτεΐνη-βαρέλι ανοίγει –όταν εμφανιστεί ένα συγκεκριμένο μόριο-κλειδί που ταιριάζει απόλυτα στην «κλειδαριά» της– και σβήνει (on-off) ακριβώς όπως οι ηλεκτρικές συσκευές.

Στην δεύτερη μελέτη περιγράφηκε η δυνητική κατασκευή τεχνολογικών κυκλωμάτων με τη χρήση ενός εργαλείου που ονομάστηκε degronLOCKR, το οποίο ρυθμίζει την κυτταρική δραστηριότητα ως απάντηση σε ερεθίσματα από το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον του κυττάρου. Όταν τα κυκλώματα που περιλάμβαναν γενετικά κωδικοποιημένους αισθητήρες εντόπιζαν μια διακοπή στην ομαλή λειτουργία του κυττάρου, το εργαλείο degronLOCKR απαντούσε καταστρέφοντας τις πρωτεΐνες που επηρεάζουν το «κυτταρικό λογισμικό» που προκάλεσε την αποδιοργάνωση μέχρι το κύτταρο να επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία.

Όπως υπογραμμίζεται, οι ερευνητές φιλοδοξούν αυτά τα τεχνητά «έξυπνα» κύτταρα να αποτελέσουν λύση για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών ακόμα και εγκεφαλικών βλαβών, ενώ η Ελσαμάντ υποστηρίζει πως τα κύτταρα αυτά θα θεραπεύσουν στο μέλλον πολλές ασθένειες που σήμερα θεωρούνται ανίατες.

phys.org

Τα εμφυτεύματα λοιπόν γίνονται βιολογικά και θα μπορούν να ενσωματώνονται στον οργανισμό μας και να δρουν αυτόνομα.

Επομένως το λεγόμενα «χάραγμα», για όσους τα δέχονται όλα αυτά, θα μπορούσε να είναι βιολογικό και όχι ηλεκτρονικό εμφύτευμα, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται.

Όλα αυτά θα είναι για το καλό μας; Σίγουρα η ίαση των λεγόμενων ανίατων ασθενειών, οι οποίες θερίζουν τον τελευταίο καιρό, είναι κάτι το θετικό, αδιαμφισβήτητα!

Ωστόσο, παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης του ανθρώπινου οργανισμούκαθώς η τεχνητή πρωτεΐνη, όπως αναφέρουν τα διεθνή ρεπορτάζ (βλ. ΦΩΤΟ), θα έχει έναν «άνευ προηγουμένου έλεγχο στα ζωντανά κύτταρα».

Είχαμε γράψει πρόσφατα στο el.gr (δείτε ΕΔΩ):

Έχουμε και λέμε λοιπόν, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δημοσιεύσεις των μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης:

Δίνουν:

  1. Το μικροτσίπ/βιοτσίπ, το οποίο είναι σε θέση να αποτελέσει μέσο ψηφιακών συναλλαγών αλλά και σημείο αναγνώρισης του πολίτη από το παγκόσμιο Κράτος.
  2. Τα εμφυτεύματα που μπορούν να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων (διαβάστε ΕΔΩ).
  3. Την δικτύωση του εγκεφάλου κάθε ανθρώπου σε ένα παγκόσμιο υπερδίκτυο σε στυλ Μάτριξ με δυνατότητες ακόμα και συμμετοχής σε μία εικονική πραγματικότητα, σε ένα ιντερνέτ σκέψεων, όπως το ονομάζει το RT, ίσως μάλιστα σε έναν… δικό του κόσμο.

Όποιοι πολίτες δεχθούν όλα αυτά, τότε θα περνάνε καλά σε μία παγκόσμια φουτουριστική κοινωνία.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, θα έχουν, ενδεχόμενα, επιλέξει και την υποταγή νου και ψυχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη του καθενός από εμάς.

ΦΩΤΟ Pexels

el.gr/

Share this post