Το Oruc Reis συνεχίζει να παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα & η Άγκυρα ετοιμάζει το 3ο πλωτό γεωτρύπανο της

Το Oruc Reis συνεχίζει να παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα & η Άγκυρα ετοιμάζει το 3ο πλωτό γεωτρύπανο της

H Toυρκία ξετυλίγει τον σχεδιασμό της για αρπαγή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ καθώς στέλνει στο λιμάνι Χαϊντάρπασα στην Κωνσταντινούπολη για τελικές τεχνικές εργασίες πριν ξεκινήσει γεωτρήσεις το τρίτο της γεωτρύπανο, το «Κανουνί» την στιγμή που συνεχίζονται οι παράνομες δραστηριότητες του «Oruc Reis» μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου εντός της ελληνικής υφλαοκρηπίδας.

Το «Κανουνί» αναχώρησε από λιμάνι της Σελεύκειας όπου βρισκόταν τους τελευταίους μήνες τα μεσάνυκτα με προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης όπου υπάρχουν υποδομές για να γίνει εγκατάσταση πρόσθετου εξοπλισμού αλλά και για τα «πανηγύρια» πριν την αποστολή του για γεωτρήσεις.

Το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το Yavuz, βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του λιμανιού της Σελεύκειας.

Την  ίδια ώρα, από χθες, το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» ξεκίνησε παράνομες σεισμογραφικές έρευνες στα βορειότερα τμήματα των τεμαχίων 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επικεντρώνεται σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο τελευταίων παράνομων γεωτρήσεων που πραγματοποίησε το Yavuz, όπου υπήρχαν ενδείξεις για κοίτασμα, χωρίς όμως οι γεωτρήσεις να δώσουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, η Τουρκία, συνεχίζοντας τις προκλήσεις στην περιοχή, εξέδωσε νέα παράνομη Navtex, αντιγράφοντας αντίστοιχη Κυπριακή, για τις εργασίες του γαλλικού ειδικού πλοίου  «ILE D’OUESSANT», το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες εκτελεί εργασίες σε υποθαλάσσιο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο σε περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Τουρκία εξέδωσε την παράνομη Navtex περίπου 10 ώρες μετά την σχετική Navtex που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης χαρακτηριστικό, είναι το γεγονός ότι το ίδιο το γαλλικό πλοίο, δηλώνει μέσω της εκπομπής των χαρακτηριστικών του, ότι βρίσκεται σε Κυπριακή περιοχή (Cyprus Operation Area).

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «αντιφατικές θέσεις»

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης που αντιπροσωπεύει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς Ελλάδας και Κύπρου, δεν έχει κάποια νομική σημασία. Επομένως αποτελεί μια μεγάλη αντίθεση για τις ΗΠΑ να επικρίνουν τις δραστηριοτητες των σεισμικών ερευνών του Oruc Reis που διεξάγονται μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτή η αντίφαση παρατηρείται και στις δηλώσεις ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι αυξανόμενες εντάσεις στο Αιγαίο και την Μεσόγειο Θάλασα δεν οφείλονται στην Τουρκία αλλά στην Κύπρο και την Ελλάδα. Για την ακρίβεια τα βήματα κλιμάκωσης που έκανε η Τουρκία από τις 12 Σεπτεμβρίου έχουν ήδη επισημανθεί από το υπουργειό Εξωτερικών».

Share this post