«Τρικυμία» στον Βόσπορο: Ο Ερντογάν παρακάμπτει τα Στενά – Ανατροπή της Συνθήκης του Μοντρέ (ΒΙΝΤΕΟ)

«Τρικυμία» στον Βόσπορο: Ο Ερντογάν παρακάμπτει τα Στενά – Ανατροπή της Συνθήκης του Μοντρέ (ΒΙΝΤΕΟ)
Πως θα αντιδράσει η Ρωσία;

Όπως διαβάζουμε σε «ΣΚΑΙ», «Ελεύθερο Τύπο» και «Sputnik», ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, προωθεί την ανατροπή της Συνθήκης του Μοντρέ για τα Στενά του Βοσπόρου!

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα προχωρήσει στην κατασκευή της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης που θα παρακάμπτει τον Βόσπορο.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, «στα Στενά με την συνθήκη του Μοντρέ δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και τα πλοία περνούν όπως θέλουν. Σκεφτείτε χρησιμοποιούν τα Στενά και δεν κερδίζετε τίποτα. Όμως με το «Καναλ Ινσταμπουλ» (διώρυγα της Κωνσταντινούπολης) θα δημιουργηθούν δικαιώματα όπως συμβαίνει και στην διώρυγα του Σουέζ. Εμείς θα προχωρήσουμε το σχέδιο αυτό».

Η Συνθήκη του Μοντρέ ή Συνθήκη για το καθεστώς των Στενών αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η σύμβαση, μεταξύ άλλων, εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης.

Ωστόσο, την διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα παρακάμπτει τον Βόσπορο, θα ελέγχει η Τουρκίας, σε αντίθεση με τα Στενά του Βοσπόρου, όπου η διέλευση είναι ελεύθερη.

Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν υποστήριξε ουσιαστικά ότι με την Συνθήκη του Μοντρέ, η Τουρκία δεν έχει κάποια οικονομική απολαβή, καθώς τα εμπορικά πλοία στον Βόσπορο έχουν ελεύθερη διέλευση και δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος λόγω αυτής της συνθήκης. Με το σχέδιο όμως της νέας διώρυγας ο Ερντογάν αποσκοπεί στο να αλλάξει αυτή την κατάσταση δημιουργώντας όχι μόνο οικονομικές απολαβές για την γείτονα αλλά και γενικότερο έλεγχο στα εμπορικά πλοία.

Τα εμπορική πλοία που θα επιλέγουν την γρηγορότερη διαδρομή της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, θα πληρώνουν αλλά και, σε αντιδιαστολή με την διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου, θα ελέγχονται εξονυχιστικά από τις τουρκικές Αρχές.

Αν λοιπόν, για οικολογικούς λόγους, περιοριστεί, ΟΠΩΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ, η διέλευση από τον Βόσπορο και περιμένει το πλοίο να περάσει από την Μαύρη θάλασσα στο Αιγαίο για περίπου 15 με 20 ημέρες, θα πρέπει να περνάει από την νέα διώρυγα της Τουρκίας. Επειδή εκεί δεν θα ισχύει η συνθήκη του Μοντρέ θα ελέγχεται από την Τουρκία. Και ο έλεγχος δεν θα είναι μόνο οικονομικός.

Ποιος θα χρηματοδοτήσει το έργο;

Η οικογένεια του Εμίρη του Κατάρ καθώς και άλλοι Καταριανοί αγοράζουν τα οικόπεδα γύρω από την περιοχή της μελλοντικής διώρυγας στον Βόσπορο. Ίσως αυτό να έχει την σημασία του αναφορικά με το ποιος θα χρηματοδοτήσει αυτό το έργο.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως η εν λόγω απόφαση, ενδέχεται να εξοργίσει την Ρωσία που τα πλοία της περνούν ελεύθερα από τα Στενά.

ΦΩΤΟ Video Screenshot

https://www.el.gr/

Share this post