ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ και από την Κίνα- Ξαφνική κλιμάκωση από τον Υπουργό Άμυνας

ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ και από την Κίνα- Ξαφνική κλιμάκωση από τον Υπουργό Άμυνας

Ο Κινέζος ΥΠΑΜ κατηγορεί τις ΗΠΑ για σπίλωση και περιορισμό της Κίνας.
Η Κίνα «θα παλέψει ως το τέλος» για να μην επιτρέψει στην Ταϊβάν να κηρύξει την ανεξαρτησία της, τόνισε σήμερα ο κινέζος υπουργός Άμυνας Ουέι Φενγκέ, καθώς κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον αναφορικά με την τύχη του νησιού.

«Θα παλέψουμε με κάθε κόστος και θα παλέψουμε ως το τέλος. Αυτή είναι η μοναδική επιλογή για την Κίνα», δήλωσε ο Ουέι Φενγκέ στον Διάλογο της Σάνγκρι-Λα, του μεγαλύτερου φόρουμ για την ασφάλεια στην Ασία, που φιλοξενείται στη Σιγκαπούρη.

Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας υποστήριξε ότι εναπόκειται στις Ηνωμένες Πολιτείες να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις με τη χώρα του, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις Πεκίνου-Ουάσινγκτον βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.

«Ζητούμε από την αμερικανική πλευρά να σταματήσει να σπιλώνει και να περιορίζει την Κίνα. Σταματήστε να αναμειγνύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Οι διμερείς σχέσεις δεν μπορούν να βελτιωθούν αν η αμερικανική πλευρά δεν το κάνει αυτό», δήλωσε απευθυνόμενος στο φόρουμ ο κινέζος υπουργός Άμυνας, φορώντας στολή με τα διακριτικά του στρατηγού.

Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έριξε λάδι στη φωτιά δηλώνοντας:

“Ως μέρος της “πολιτικής της μιας Κίνας” θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας, βάσει του νόμου για τις σχέσεις της Ταϊβάν. Κι αυτό περιλαμβάνει τη βοήθεια στην Ταϊβάν για τη διατήρηση μιας επαρκούς ικανότητας αυτοάμυνας. Και σημαίνει να διατηρήσουμε τη δική μας ικανότητα να αντισταθούμε, σε οποιαδήποτε χρήση βίας ή άλλες μορφές εξαναγκασμού, που θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια, ή το κοινωνικό ή το οικονομικό σύστημα του λαού της Ταϊβάν”.

Οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μια σειρά ζητημάτων: από την Ταϊβάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα μέχρι τη στρατιωτική δραστηριότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

el.gr/

Share this post