Τύμπανα πολέμου: To ΝΑΤΟ έτοιμo να επιχειρήσει κατά της Ρωσίας – O Βiden στέλνει 3.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας

Τύμπανα πολέμου: To ΝΑΤΟ έτοιμo να επιχειρήσει κατά της Ρωσίας – O Βiden στέλνει 3.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας

Συνεχίζεται το ουκρανικό θρίλερ…

Μία ανάσα πριν από τον πόλεμο φαίνεται να είναι το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, στην Ουκρανία, με τη Δύση να απειλεί αλλά τον Putin να μην κάνει πίσω…

Ειδικότερα, σύμφωνα με το CNBC, το Πεντάγωνο θα μετακινήσει ορισμένες από τις δυνάμεις του που εδρεύουν στην Ευρώπη πιο ανατολικά και θα αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα στην Ευρώπη, καθώς η ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία επιδεινώνεται.
Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, ο πρόεδρος Joe Biden θα στείλει 2.000 στρατιώτες στις ΗΠΑ σε Πολωνία και Γερμανία, όπου θα ενωθούν με άλλα στρατεύματα.

Άλλοι 1.000 που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη και θα μεταφερθούν στη Ρουμανία.
«Αυτές οι δυνάμεις δεν πρόκειται να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Δεν είναι μόνιμες μετακινήσεις.
Ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες» είπε ο αξιωματούχος στο NBC News.
Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι 100.000 πλήρως εξοπλισμένοι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου προειδοποίησαν ότι οι επιπτώσης μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα ήταν «φρικιαστικός».
«Δεδομένου του τύπου των δυνάμεων που παρατάσσονται, των δυνάμεων ελιγμών εδάφους, του πυροβολικού, των βαλλιστικών πυραύλων, των αεροπορικών δυνάμεων, όλα μαζί, αν αυτό εξαπολυόταν στην Ουκρανία, θα ήταν σημαντικό, πολύ σημαντικό, και θα προκαλούσε σημαντικές απώλειες» δήλωσε ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο την Παρασκευή.
Ο Milley είπε ότι οι κινήσεις της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων δεν έχουν προηγούμενο ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει αεροπορικές, στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις.

Διπλωματικός μαραθώνιος για αποτροπή εισβολής

Στο μεταξύ, ένας άνευ προηγούμενου διπλωματικός μαραθώνιος είναι σε πλήρη εξέλιξη για να αποτραπεί το απευκταίο σενάριο μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα επισημαίνει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν έχει καμία πολεμική πρόθεση και καμία διάθεση εισβολής στην Ουκρανία.
Και ενώ ο πρόεδρος Biden υπογραμμίζει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για όλα τα σενάρια, τις προβληματικές διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας επιβεβαιώνει το νέο θρίλερ που έχει ανακύψει σχετικά με την αλληλογραφία Μόσχας – Ουάσινγκτον για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Αν και το State Department ανακοίνωσε πως έλαβε τις γραπτές απαντήσεις της Ρωσίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Alexander Grushko αρνήθηκε ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αναφέροντας πως οι γραπτές απαντήσεις της Ρωσίας επί των επιστολών των ΗΠΑ ακόμα ετοιμάζονται.
Πάντως και παρά τις διαβεβαιώσεις περί μη εισβολής, η Ρωσία διατηρεί τους 100.000 στρατιώτες της στη μεθόριο με την Ουκρανία με πληροφορίες να αναφέρουν πως ρωσικά πλοία μεταφέρουν άρματα μάχης και δυνάμεις στην Κριμαία, τη στιγμή που οι ΗΠΑ είναι σε συζητήσεις με τους συμμάχους για την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων, πέρα από τους 8.500 που έχουν ήδη τεθεί σε επιφυλακή και ενώ στην Ουκρανία ετοιμάζουν τα καταφύγια για την περίπτωση βομβαρδισμών.
Υπό αυτές τις ρευστές ισορροπίες, αναμένεται σήμερα Τρίτη 1 Φεβρουαρίου η επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken και της Ρωσίας, Sergei Lavrov αλλά και οι επαφές που θα έχει η Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson στο Κίεβο, όπου και αναμένεται να εκφράσει την πλήρη στήριξη της Μ. Βρετανίας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ρωσία: Δεν υποχωρούμε

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία πολεμική πρόθεση, αν και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει απέναντι στις απειλές περί επιβολής «πρωτοφανών» κυρώσεων από τις ΗΠΑ, που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον θα στοχεύει όχι μόνο τη ρωσική οικονομία αλλά και το στενό κύκλο του Κρεμλίνου.
«Η Ουάσινγκτον, όχι η Μόσχα, τροφοδοτεί τις εντάσεις.
Δεν θα υποχωρήσουμε και δεν θα σταθούμε προσοχή ακούγοντας τις απειλές για αμερικανικές κυρώσεις» αναφέρει σε μήνυμα της στο facebook η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον.

Θρίλερ με τις επιστολές

Εν αναμονή της επικοινωνίας Blinken – Lavrov, ΗΠΑ και Ρωσία δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για τη μεταξύ τους ανταλλαγή επιστολή.
Το State Department ανακοίνωσε πως έλαβε τις γραπτές απαντήσεις της Ρωσίας επί των θέσεων που είχαν διατυπώσει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα με αφορμή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως λάβαμε γραπτή απάντηση της Ρωσίας.
Θεωρούμε ότι δεν θα ήταν παραγωγικό να διαπραγματευόμαστε δημόσια, επομένως θα αφήσουμε τη Ρωσία να αποφασίσει εάν επιθυμεί να μιλήσει για την απάντησή της.
Παραμένουμε δεσμευμένοι στον διάλογο για να επιλυθούν τα ζητήματα (…) και θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας» ανέφερε εκπρόσωπος του State Department.

Καμία απάντηση

Στο State Department απάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Alexander Grushko, ο οποίος αρνήθηκε ότι η Μόσχα έστειλε στις ΗΠΑ γραπτή απάντηση στις αντιπροτάσεις της Ουάσινγκτον για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Ρωσία.
Μάλιστα, αναφέρεται πως η απάντηση εξακολουθεί να ετοιμάζεται.
Η Μόσχα διατυπώνει απόλυτα την αντίθεση της στην επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικότερα, και συγκεκριμένα στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο απειλείται η ασφάλεια της και ζητά τη μείωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα του (συγκεκριμένα ζητά να επανέλθει το ΝΑΤΟ στα όρια του 1997), θέσεις τις οποίες έχουν απορρίψει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους.
Από την πλευρά τους ΗΠΑ και Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι ετοιμάζεται να εισβάλλει στην Ουκρανία, επικαλούμενες κυρίως τη συγκέντρωση περίπου 100.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, σενάριο που με τη σειρά της απορρίπτει κατηγορηματικά η Ρωσία.

Γιατί πάει ο Erdogan στο Κίεβο; – Δυστοπικό σενάριο για την Τουρκία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στη σπουδή της Τουρκίας και του προέδρου της Rejep Tayip Erdogan να παρέμβει και να μεσολαβήσει στην ολοένα κλιμακούμενη ένταση Ρωσίας – Ουκρανίας αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Κίεβο όπου και θα έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky.
«Πολλά διακυβεύονται για την Άγκυρα.
Η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.
Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έφερνε την Άγκυρα σε δύσκολη θέση και θα έπρεπε να επιλέξει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Για αυτό το λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος Rejep Tayip Erdogan θέλει τώρα να μεσολαβήσει και μεταβαίνει στο Κίεβο.
Στη συνέχεια, αναμένεται στην Τουρκία ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin.
Μπορεί όμως ο Erdogan να αποτρέψει πραγματικά την κρίση με τις διπλωματικές του προσπάθειες και να εμποδίσει μια ρωσική εισβολή;
Πολλοί ειδικοί το θεωρούν ανέφικτο.
Μια από αυτούς είναι και η πολιτική επιστήμονας Aydin Sezer.
Κατά την άποψή της, ο Erdogan δεν μπορεί να ενεργήσει ως ανεξάρτητος διαμεσολαβητής διότι ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει ήδη μια θέση, αυτή στο ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, η Μόσχα έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις προτάσεις της Άγκυρας» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο κάνει μια εκτεταμένη αναφορά στις τοποθετήσεις του Erdogan σχετικά με την Ουκρανία, οι οποίες κάθε άλλο παρά «κερδίζουν» την εύνοια της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Share this post