Τώρα υπάρχει «παράθυρο» μόλυνσης από τον κορωνοϊό μετά τον πρώτο εμβολιασμό – Τι αναφέρουν για την αποτελεσματικότητα

Τώρα υπάρχει «παράθυρο» μόλυνσης από τον κορωνοϊό μετά τον πρώτο εμβολιασμό – Τι αναφέρουν για την αποτελεσματικότητα

Στο «παράθυρο» που μπορεί να βρει ο κορωνοϊός προκειμένου να μολύνει έναν άνθρωπο, παρότι έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, είχε αναφερθεί η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ανατρέποντας έτσι τις προ μηνών αναφορές ότι ήδη από την πρώτη δόση υπάρχει ισχυρή προστασία.

Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είχε σημειώσει πως κατά την 1η δόση του εμβολιασμού, τα αντισώματα που αναπτύσσονται από την 1η έως την 15η ημέρα αγγίζουν το 52% ως προς την κάλυψη των εμβολιασθέντων.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να θεωρούμε την υπόθεση τελειωμένη από την πρώτη δόση. Συνεπώς, «εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι λάθος», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

«Παράθυρο» μόλυνσης από τον κορωνοϊό

Στο σημείο αυτό η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο «παράθυρο» που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που ήδη έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. Όπως είπε, οι περισσότερες «αστοχίες» του εμβολίου είναι τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό και ο κίνδυνος μειώνεται μετά τη 12η ημέρα.

Γι’ αυτό και πρέπει «αυστηρά» και «χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις» οι πολίτες να προσέρχονται και για τη χορήγηση της 2ης δόσης, οπότε και «το ποσοστό προστασίας υπερβαίνει το 95%», επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως εξήγησε, και στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί άτομα που έχουν νοσήσει μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση. Ωστόσο, τόνισε πως «η πρώτη δόση θα τους βοηθήσει να μην εκδηλώσουν σοβαρή νόσηση. Ο εμβολιασμός θα ολοκληρωθεί μετά την ανάρρωσή τους».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς σημείωσε ότι «στόχος είναι μέχρι τις αρχές καλοκαιριού να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κατά βάση όσοι έχουν μεγάλη ανάγκη» προσθέτοντας ότι προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει η διαδικασία εμβολιασμού για ηλικίες άνω των 75 ετών.

Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό γίνεται από την Εθνική Επιτροπή με βασικό κριτήριο το ποσοστό θνητότητας σε περίπτωση νόσησης. «Όταν ο εμβολιασμός προχωρήσει στον μαζικό πληθυσμό, τότε θα δοθεί προτεραιότητα και στους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ», σημείωσε ο ίδιος.

Διασφαλισμένη η 2η δόση του εμβολίου

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού προχωράει καλά, καθώς μέχρι στιγμής έχουν γίνει 251.000 εμβολιασμοί και τα κλεισμένα ραντεβού ανέρχονται στις 650.000 για άτομα άνω των 80 ετών. Ταυτόχρονα τρέχει ο εμβολιασμός για τους ηλικιωμένους άνω των 85 και τους υγειονομικούς. Πρόσθεσε δε, ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου είναι διασφαλισμένη και πως με βάση τον προγραμματισμό οι 650.000 εμβολιασμοί θα γίνουν κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Share this post