Τoυρκικό τελεσίγραφο αποστρατικοποίησης των νησιών ή σύρραξη: «Eίναι της μόδας η επίλυση των διαφορών με όπλα;»

Τoυρκικό τελεσίγραφο αποστρατικοποίησης των νησιών ή σύρραξη: «Eίναι της μόδας η επίλυση των διαφορών με όπλα;»

Η Τουρκία γκρίζαρε όλο το ανατολικό Αιγαίο

Τελεσίγραφο άμεσης αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου. Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται θέμα κυριαρχίας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του AKP απείλησε με πόλεμο την Ελλάδα λέγοντας «μήπως είναι της μόδας η επίλυση των διαφορών με όπλα;»

Στο ίδιο μήκος κύματος προκαλεί και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, λέγοντας: «Τα Δωδεκάνησα είναι μια ανοιχτή πληγή για εμάς. Τα Δωδεκανήσα έχουν καταληφθεί άδικα».

Η Τουρκία γκρίζαρε όλο το Αιγαίο!

Με εμπρηστικές δηλώσεις για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου επανήλθε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πήρε σήμερα τη σκυτάλη της τουρκικής προκλητικότητας, θέτοντας εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Μάλιστα, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, έδειξε χάρτες «γκριζάροντας» όλο το ανατολικό Αιγαίο!

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ειδάλλως προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει συζήτηση για την κυριαρχία τους.

«Υπάρχει όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί.

Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θέμα κυριαρχίας τους», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα έχει στείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ, με τις οποίες καταγγέλλει την Αθήνα για παραβίαση των συνθηκών.

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για επεκτατική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι το κίνητρο εξαιτίας του οποίου παραβιάζεται το καθεστώς. «Το Διεθνές Δίκαιο είναι ξεκάθαρο» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε εναντίον μιας χώρας του ΝΑΤΟ και έκανε λόμπι στο Κογκρέσο εναντίον της Τουρκίας σημειώνοντας: «Έχουν μένος εναντίον μας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στη συνέχεια ότι η Τουρκία βάζει τέλος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.

Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς ότι νιώθουν ότι δεν μπορούν να ευχαριστήσουν το κοινό τους αν δεν κάνουν επιθετικές παρατηρήσεις κατά της Τουρκίας, τουλάχιστον 5-10 φορές την ημέρα.

Δείτε το βίντεο

«Μήπως είναι της μόδας η επίλυση των διαφορών με όπλα;»

Την σκυτάλη των προκλήσεων πήραν νωρίτερα Τούρκοι αναλυτές οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι «η Ελλάδα ετοιμάζεται να πλήξει την Τουρκία από κάθε σημείο».

Παράλληλα, στο CNN Turk έδειξαν χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας η οποία εξαπλώνεται μέχρι την Κρήτη και συμπεριλαμβάνει το μισό Αιγαίο.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του κόμματος AKP του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, προέβη σε ακόμη ένα παραλήρημα κατά της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας «λέει πως οι όροι είναι ξεπερασμένοι».

Συνέχισε, τονίζοντας ότι «τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα», ενώ εξαπέλυσε απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας λέγοντας «μήπως είναι της μόδας η επίλυση των διαφορών με όπλα;»

“Αυτή η προσέγγιση (έγκρισης για Σουηδία και Φινλανδία) του κόμματος CHP, σε τι διαφέρει από την απόφαση των μελών της χούντας της 12ης Σεπτεμβρίου για άνευ όρων επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ;

Σε τι ωφελήθηκε η Τουρκία από εκείνη την απόφαση; Τώρα είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ και πάει σε κοινοβούλια άλλων χωρών και μας κατηγορεί και προσπαθεί να μας κατηγορήσει

Ήρθε ο Μητσοτάκης εδώ και συναντήθηκε με τον κύριο πρόεδρο μας. Και από την συνάντηση το πιο σημαντικό αποτέλεσμα ήταν το εξής : Εμείς ως δύο γείτονες μπορούμε να λύσουμε τα μεταξύ μας θέματα

Να μην βάζουμε σε αυτές τις δουλειές τρίτες χώρες. Ο Μητσοτάκης συμφώνησε σε αυτή την προσέγγιση και είπε πως πλέον από τώρα και μετά έτσι πρέπει να προχωρήσουν τα πράγματα. Παρά την προσέγγιση του αυτή, ο Μητσοτάκης πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο και κατήγγειλε την Τουρκία.

Και μάλιστα εκεί, παρά το ότι είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ – και εδω βλέπετε το λάθος που έκαναν οι της 12ης Σεπτεμβρίου- πάει ο σύμμαχος μας και λέει στο αμερικανικό Κογκρέσο, “Μην δίνετε F-16 στην Τουρκία”.

Δημιουργώντας αδυναμία στην περιοχή του ΝΑΤΟ, προσπαθεί να μας επιβάλει τη δική του πολιτική , μέσω του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Η Τουρκία είναι κράτος διαπραγματεύσεων και κράτος διπλωματίας. Μπορούμε να λύσουμε μεταξύ μας τα προβλήματα. Αλλά αν εσείς προσπαθείτε με την πρώτη ευκαιρία μέσω τρίτων χωρών να εκτοξεύετε απειλές σε άλλες χώρες, αυτό δεν δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Τώρα πάτε και χαρακτηρίζετε το εγγυημένο από τις διεθνείς συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ως μια ξεπερασμένη προσέγγιση

Ο Μητσοτάκης το αποκαλεί αυτό ξεπερασμένη προσέγγιση. Πως μπορεί να συμβαίνει αυτό ; Μα αν το εγγυημένο από συνθήκες αποστρατικοποιημένο καθεστώς είναι ξεπερασμένο, υπάρχει μήπως μόδα να λύνονται τα προβλήματα με τα όπλα ;

Μπορεί να ισχύει μία τέτοια ανοησία; Μπορεί να ισχύει κάτι το τόσο παράλογο ;Μιλάτε ως χώρα μέλος της ΕΕ και ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και λέτε πως το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών είναι ξεπερασμένο

Μα αν το εγγυημένο από συνθήκες αποστρατικοποιημένο καθεστώς είναι ξεπερασμένο, υπάρχει μήπως μόδα να λύνονται τα προβλήματα με τα όπλα;” κατέληξε ο Τσελίκ.

Δείτε τον χάρτη

Share this post