Υπερβορεία: Μια Χαμένη Αρκτική Γη στους Αρχαίους Χάρτες;

Υπερβορεία: Μια Χαμένη Αρκτική Γη στους Αρχαίους Χάρτες;

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η Υπερβόρειοι ήταν ένας γνωστός πολιτισμός για τους αρχαίους Έλληνες, ενώ σύμφωνα με την παράδοση, ο θεός Απόλλων, ταξίδευε αρκετά συχνά εκεί, ενώ και οι Υπερβόρειοι έστελναν κι εκείνοι τα αγαθά τους στην Ελλάδα.

Ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά για τους Υπερβόρειους. Το ίδιο και η θέση που βρισκόταν η χώρα τους – απλά προσδιορίζεται πολύ αόριστα κάπου στον Βορρά.

Πολύ εύκολα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Βόρειος Πόλος ήταν η πατρίδα τους. Το γεγονός, όμως, ότι ονομάζονταν Υπερ-Βόρειοι και όχι απλά Βόρειοι, το ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικό τους αιώνες εκείνους και ότι πιθανότατα δεν ήταν τα πάντα παγωμένα όπως στις μέρες μας και ακόμα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ο πλανήτης να μην είχε την γεωγραφική διάταξη των ηπείρων όπως την ξέρουμε σήμερα ή την ίδια θέση στον νοητό άξονα τον οποίο περιστρέφεται – μπορεί να ήταν πλαγιαστή ή ανάποδα -, για όλα αυτά έχει μπερδέψει πολλούς ερευνητές για το που θα μπορούσε να βρισκόταν η Υπερβορεία – εφόσον υπήρξε πραγματικά.

Ο Matthew Sibson, ένας εμπειρογνώμονας της αρχαίας ιστορίας και των πολιτισμών, είχε παρόμοιους προβληματισμούς και συχνά ψάχνει πάνω σε παλιούς χάρτες για να εντοπίσει συγκεκριμένες περιγραφές.

Εκείνο που πρόσεξε, τώρα, ήταν πως στους παγκόσμιους χάρτες του 16ου αιώνα υπήρχε μια πολύ συγκεκριμένη γη, ένας σχηματισμός βόρεια της Γροιλανδίας, ακριβώς στη θέση του Βόρειου Πόλου και αναρωτήθηκε γιατί.

Στη συνέχεια προσπάθησε να βρει όλους τους αρχαίου χάρτες που περιέχουν αυτόν τον χαρακτηριστικό σχηματισμό και μέχρι στιγμής έχει υπολογίσει επτά.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος αυτή η μυστηριώδης ξηρά πρέπει να συνδέεται με τον ελληνικό μυθολογικό απολογισμό των Υπερβορείων, μιας φυλής από γίγαντες που ζούσαν πέρα ​​από τον Βόρειο Άνεμο. Η γη τους υποτίθεται ότι ήταν τέλεια, καθώς ο ήλιος έλαμπε 24 ώρες το 24ωρο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ζούσαν στον Αρκτικό Κύκλο.

Φυσικά, η ύπαρξη της Υπερβορείας θεωρείται από την ακαδημαϊκή κοινότητα ως καθαρή μυθολογία και όπως μπορούμε να δούμε στο Google Earth, σίγουρα δεν υπάρχει καμία ξηρά στο Βόρειο Πόλο.

Πού είναι τώρα αυτό το νησί; Υπήρξε πραγματικά; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Ωστόσο, αν σας αρέσουν τέτοιου είδους εξερευνήσεις για χαμένους πολιτισμούς, μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο που ακολουθεί με τον Matthew Sibson να σας ταξιδέψει στα ίχνη των Υπερβορείων:

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

Hyperborea: A Lost Arctic Land on Ancient Maps? | Ancient Architects

diadrastika.com

Share this post