Υπογραφές για τις φρεγάτες FDI ΗΝ “Belh@rra” επί του “Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ”.

Υπογραφές για τις φρεγάτες FDI ΗΝ “Belh@rra” επί του “Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ”.

Στις 24 Μαρτίου 2022, η Ελλάδα και η Naval Group υπέγραψαν τις συμβάσεις για τις φρεγάτες FDI HN και την εν υπηρεσία τεχνική υποστήριξή τους. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική εταιρία ακολουθεί την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, για την προμήθεια τριών φρεγατών FDI HN και την προαίρεση (option) για μια τέταρτη. Όπως αναφέρεται, οι κορυφαίας τεχνολογίας αυτές φρεγάτες θα ενισχύσουν τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και τη στρατηγική συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και Γαλλίας. Οι δύο πρώτες Ελληνικές φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025 και η τρίτη το 2026.

Οι συμβάσεις υπεγράφησαν σήμερα από τον Αντιναύαρχο (Μ) ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), και τον Pierre Éric Pommellet, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Naval Group, παρουσία των υπουργών Άμυνας Ελλάδος και Γαλλίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Florence Parly.

Ο κ. Pommellet, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Naval Group, δήλωσε σχετικά: «Όλοι εμείς, στη Naval Group και στους εταίρους μας Dassault, MBDA &Thales, αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το νέο κεφάλαιο της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας. Η Ελλάδα επέλεξε τη νεότερη γενιά φρεγατών που συγκεντρώνει τα βέλτιστα στοιχεία της γαλλικής ναυτικής τεχνογνωσίας και θα ισχυροποιήσουν τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

»Το πρόγραμμα των φρεγατών αποτελεί το πρώτο από μία σειρά βημάτων που περιλαμβάνει η συνεργασία μεταξύ Naval Group και Πολεμικού Ναυτικού και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, των ναυτικών σωμάτων αλλά και των βιομηχανικών κλάδων αυτών, κατά τις προσεχείς δεκαετίες.»

Η FDI HN θα αναπτύξει γρήγορα και βιώσιμα τις δυνατότητες του στόλου επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού καθώς θα παραδοθούν εντός εξαιρετικά σύντομου χρονοδιαγράμματος, αρχής γενομένης το 2025 που θα παραδοθούν οι δύο πρώτες μονάδες και εν συνεχεία το 2026, που θα παραδοθεί η τρίτη.

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ, ΨΗΦΙΑΚΗ, ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΡΟΛΩΝ ΦΡΕΓΑΤΑ ΜΑΧΗΣ
Η FDI HN είναι το νέο πολεμικό πλοίο ναυτικής υπεροχής και διαχείρισης κρίσεων, σχεδιασμένη για ναυτικές δυνάμεις που αναζητούν μια φρεγάτα ικανή να εκτελέσει μια μεγάλη γκάμα αποστολών, μεμονωμένα ή στο πλαίσιο μιας ομάδας μάχης, είτε για αποστολές ανοικτής θάλασσας μεγάλης διάρκειας ή για επιχειρήσεις σε πιο ρηχά νερά, είτε σε κορεσμένο είτε σε αμφισβητούμενο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Ως η πρώτη ψηφιακή φρεγάτα, η FDI HN χαρακτηρίζεται από υψηλού επιπέδου δυνατότητες στους τομείς αντιαεροπορικού, αντιπλοϊκού, ανθυποβρυχιακού και ασύμμετρου πολέμου, με δεδομένη την επιχειρησιακή «κληρονομιά» του γαλλικού ναυτικού. Ενσωματώνοντας τις καλύτερες γαλλικές ναυτικές τεχνολογίες, η FDI HN έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις απειλές του διαρκώς εξελισσόμενου περιβάλλοντος. Η FDI HN θα ενισχύσει τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και θα προσδώσει στην Ελλάδα τα εργαλεία για την ενίσχυση της κυριαρχίας της.

ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑ
Η FDI HΝ φέρει ισχυρό οπλισμό: αντιπυραυλικούς πυραύλους καθέτου εκτόξευσης Aster 30, πυραύλους RAM, Exxocet MM40 B3C της MBDA, τορπίλες MU90 και πυροβόλο 76 χιλιοστών. Διαθέτει κάποια από τα ισχυρότερα σόναρ, διασφαλίζοντας την άμυνα ενάντια σε επιθέσεις από αέρος ή από στεριά με τους πιο σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Seafire της Thales, που είναι το πρώτο αμιγώς ψηφιακό πολυλειτουργικό ραντάρ με ενεργή κεραία και σταθερά πάνελ.

Επίσης, είναι εξοπλισμένη με έναν μονό πλήρως ενσωματωμένο ιστό που διαθέτει όλους τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες ώστε να επιτυγχάνεται σε μόνιμη βάση επιτήρηση 360°. Ως η πρώτη φρεγάτα στην αγορά που διαθέτει εγγενή προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, είναι εξοπλισμένη με δύο data-center που φιλοξενούν σχεδόν όλες τις εφαρμογές του πλοίου. Η FDI εισάγει επίσης την έννοια του ειδικού συστήματος για ασύμμετρο πόλεμο.

ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Αυτό το πρόγραμμα αντιπροσωπεύει ένα πολύ σημαντικό βήμα στην Ελληνογαλλική στρατηγική συμμαχία. Η Naval Group έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2008 και έχει εδραιώσει μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης και κατανόησης με το Πολεμικό Ναυτικό και τις Ελληνικές Αρχές.

Η σύμβαση αυτή είναι αποτέλεσμα άριστης συνεργασίας με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και μιας ισχυρής αντίληψης των επιχειρησιακών αναγκών τους. Αποτελεί δε μέρος μιας μακρόχρονης συνεργασίας με την Ελλάδα και επιβεβαιώνει μια διαρκή παρουσία στην υπηρεσία της κυριαρχίας της χώρας. Το πρόγραμμα των φρεγατών είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα στη συνεργασία μεταξύ της Naval Group και του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και με την ελληνική βιομηχανία.

Οι φρεγάτες αυτές θα ενισχύσουν τις δυνατότητες του Ελληνικού Ναυτικού αλλά και τη σύμπραξη μεταξύ των δύο χωρών και των ναυτικών τους δυνάμεων για τις επόμενες δεκαετίες. Με την παράδοση αυτών των τριών κορυφαίας τεχνολογίας βαριά οπλισμένων φρεγατών, σε χρόνο ρεκόρ, η Naval Group συμβάλλει στη συλλογική Ευρωπαϊκή άμυνα.

ΕΝΑ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Στο πλαίσιο της σύμβασης αυτής, η Naval Group έχει προτείνει ένα συμπαγές Σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (HIP). Η Εταιρεία έχει δουλέψει με στόχο να μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα FDI HN, τόσο για το στάδιο κατασκευής τους, όσο και για την εν υπηρεσία υποστήριξή τους.

Η Naval Group σκέφτεται μακροπρόθεσμα και στοχεύει στη συμμετοχή της βιομηχανίας όπως και των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων για κοινά έργα Ε&Α με στόχο την ανάπτυξη του μελλοντικού ναυτικού όπως και ναυτικών καινοτομιών. Το σχέδιο HIP ανοίγει παρούσες και μελλοντικές προοπτικές για ελληνικές βιομηχανικές εταιρείες,να αποτελέσουν μέρος της Παγκόσμιας Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Naval Group όπως και ανάπτυξη Οδικών Χαρτών Καινοτομίας.

FDI HN Τεχνικά χαρακτηριστικά
• Εκτόπισμα: Κατηγορία 4.500 τόνων
• Μήκος: 122 μέτρα
• Πλάτος: 18 μέτρα
• Μέγιστη Ταχύτητα: 27 κόμβοι
• Αυτονομία: 30 ημέρες
• Λειτουργική διαθεσιμότητα : 3 500 ώρες το χρόνο
• Αεροπορικές εγκαταστάσεις : 10-t class ελικόπτερο + 1 VTOL μη επανδρωμένο
όχημα (έως 700 κιλά)
• Διαμονή: 125 + 28 επιβάτες

Τα κύρια όπλα που φέρει η FDI:
>Πύραυλοι Aster της MBDA
>Πύραυλοι Exocet MM40 B3C της MBDA
>Πυροβόλο 76 mm
>Τορπίλες MU 90 της Naval Group
>Αντίμετρα CANTO της Naval Group
>Πυραυλικό σύστημα RAM

defence-point.gr

Share this post