Φαντάζει απίστευτο: Τι κατάφερε η Ελλάδα!

Φαντάζει απίστευτο: Τι κατάφερε η Ελλάδα!
Εξάγει στρατιωτική τεχνολογία η Ελλάδα; Η απάντηση θα σας εκπλήξει
Του Γιώργου Φαρμάκη

Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που διαφημίζει τα προτερήματά της, με εξαίρεση την είσοδό της, στα Παγκόσμια ταξιδιωτικά γραφεία.

Παρά την οικονομική κρίση που έχουμε τα τελευταία χρόνια, είμαστε μια χώρα που διαθέτει και τεχνολογία και τεχνογνωσία. Οι άρτια εκπαιδευμένοι Έλληνες επιστήμονες διαπρέπουν σε πολλούς τομείς, ενώ οι μηχανικοί μας είναι απόλυτα επιτυχημένοι.

Λίγα είναι γνωστά, για την συμβολή της χώρας μας, στο παγκόσμιο στερέωμα. Για αυτό τον λόγο ακούμε και διαβάζουμε με το σταγονόμετρο θετικές ειδήσεις. Ίσως μάλιστα, αυτή να είναι η μέθοδος της επιτυχίας. Δημιουργούμε και διαδίδουμε μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες.

Θα διαβάσατε εχθές, το άρθρο μας στο οποίο αναλύσαμε τα φιλόδοξα σχέδια της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του «εχθρού μας».

Τίθεται λοιπόν το εξής ερώτημα: Η Ελλάδα των οικονομικών προβλημάτων εξάγει στρατιωτική τεχνολογία; Η απάντηση είναι ΝΑΙ, αν και μπορεί να μας ξενίζει. Πάμε να δούμε ορισμένα παραδείγματα, όχι για λόγους διαφήμισης αλλά για λόγους «Εθνικού γοήτρου» ας επιτραπεί η φράση.

Η ελληνική εταιρία “THEON SENSORS” βρίσκεται στην λίστα των τριών καλύτερων εταιριών στην αγορά των συστημάτων νυχτερινής όρασης, με εξαγωγές σε πάνω από 40 χώρες. Το 2016 προμήθευσε στην ιαπωνική αστυνομία, μονόκυαλα συστήματα νυχτερινής όρασης.

Η εταιρία «IDE (INTRACOM Defense Electronics)» με έδρα στην Αθήνα η οποία είναι θυγατρική της Intracom Holdings, είναι πρωτοπόρα στις τακτικές επικοινωνίες αμυντικών συστημάτων, στις συσκευές κρυπτογράφησης και όχι μόνο. Η εταιρία εξάγει τεχνολογία και υπηρεσίες στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλά συστήματα κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Η εταιρία TELETEL κατασκευάζει συστήματα τακτικών επικοινωνιών, ραντάρ, αλλά και hardware για την εύρυθμη λειτουργία των βασικών υποσυστημάτων των δορυφόρων. Εξάγει τεχνολογία σε όλη την Ευρώπη.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε, συμμετέχει στην κοινοπραξία που αναπτύσσει το μη επανδρωμένο ευρωπαϊκό αεροσκάφος nEUROn. Σύμφωνα με την ΕΑΒ, Το 10% περίπου του πρωτότυπου αυτού αεροσκάφους σχεδιάστηκε, μελετήθηκε, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τους Μηχανικούς της Διεύθυνσης Μελετών, Έρευνας, Σχεδίασης και Ανάπτυξης Αεροδιαστημικών Συστημάτων, και από τις Διευθύνσεις Αεροκατασκευών και Ηλεκτρονικών της ΕΑΒ.Σημαντική σημείωση: Η ΕΑΒ δραστηριοποιείται στο χώρο της έρευνας και τεχνολογίας αεροπορικών δομών και συστημάτων από το 1990, με Διεθνή παρουσία.

Η εταιρία BETA CAE με έδρα το Σχολάρι της Θεσσαλονίκης, έχει αναπτύξει τα λογισμικά KOMVOS, RETOMO, META, EPILYSIS τα οποία εξάγονται σε ολόκληρο τον πλανήτη και έχουν να κάνουν με την διαχείριση προσομοίωσης, επεξεργασίας, αλλά και διαχείρισης δεδομένων για λογαριασμό των αυτοκινητοβιομηχανιών. Επίσης η BETA CAE συνεργάζεται με την NASA, η οποία χρησιμοποιεί δικά της εργαλεία, για τους υπολογισμούς της.

Η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Θα χρειαζόμασταν εκατοντάδες γραμμές απλά για να κάνουμε μια σύντομη αναφορά, στις εταιρίες που εξάγουν στρατιωτική και όχι μόνο όπως διαπιστώσατε, τεχνολογία.

Πηγή εικόνας: pexels

.el.gr

Share this post