Φλέγεται Η Λιβύη – Κλειστός Ο Εναέριος Χώρος Της Ελλάδας – NOTAM

Φλέγεται Η Λιβύη – Κλειστός Ο Εναέριος Χώρος Της Ελλάδας – NOTAM

Φλέγεται η Λιβύη – Κλειστός ο εναέριος χώρος της Ελλάδας με ΝΟΤΑΜ για όλα τα αεροσκάφη που προέρχονται από την περιοχή

Το μόνο αεροδρόμιο που λειτουργούσε στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, ανέστειλε τη λειτουργία του, κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού κάτοικοι ανέφεραν ότι σημειώθηκε αεροπορική επιδρομή τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Άνοιξε μετά τους βομβαρδισμούς την Κυριακή λίγο πριν το μεσημέρι.

Οι εχθροπραξίες κλιμακώνονται μετά την έναρξη της επιχείρησης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) την 4η Απριλίου με σκοπό να αποσπαστεί η πόλη από τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και κάτοικοι είπαν πως είδαν αεροσκάφος να κάνει κύκλους για 10 λεπτά και πλέον στον εναέριο χώρο της πρωτεύουσας και να ανοίγει πυρ σε διάφορα σημεία αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Αεροσκάφος ακούστηκε και πάλι τις πρώτες πρωινές σήμερα να κάνει κύκλους πριν ακουστεί μια πολύ ισχυρή έκρηξη. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα πλήγματα έκανε πολεμικό αεροσκάφος ή τηλεχειριζόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV).

Οι κάτοικοι έχουν κάνει λόγο για βομβαρδισμούς από UAV τις τελευταίες ημέρες, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Οι εκρήξεις που ακούστηκαν τη νύχτα ήταν ισχυρότερες από αυτές σε προηγούμενες επιδρομές.

Κάτοικοι έκαναν λόγο για εκτοξεύσεις πολλών πυραύλων, ένας από τους οποίους πιστεύεται πως έπληξε στρατόπεδο δυνάμεων πιστών στην ΚΕΕ στη συνοικία Σαμπάα, στον νότιο τομέα της Τρίπολης, όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες μάχες.
Κλειστός ο εναέριος χώρος της Ελλάδας – NOTAM

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
Οι Ελληνικές Αρχές έχουν ήδη φροντίσει να κλείσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο για αεροσκάφη που προέρχονται από την Λιβύη.

Αυτό που αξίζει πάντως να σημειωθεί είναι πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που συνορεύει με την Λιβύη και έχει σε ισχύ τέτοιο μέτρο.

Η Ιταλία και η Μάλτα αν και στο παρελθούν είχαν ανακοινώσει ανάλογα μέτρα, τώρα δεν έχουν εκδόωσει τέτοιες NOTAM.

Σύμφωνα με την ΝΟΤΑΜ Α0847/19, η υπέρπτηση και προσγείωση σε ελληνικό έδαφος απαγορεύεται σε όλα τα αεροσκάφη που προέρχονται από τη Λιβύη.

Η NOTAM τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο και όπως αναφέρει τα μόνα αεροσκάφη που δεν επηρεάζονται από την απαγόρευση αυτή είναι
τα ελληνικά κρατικά αεροσκάφη,
στρατιωτικά αεροσκάφη άλλων κρατών σε συνεννόηση με ελληνικές στρατιωτικές Αρχές
κρατικές πτήσεις ή άλλες VIP πτήσεις σε συνεννόηση με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης από την απαγόρευση αυτή δεν θα επηρεαστούν και συγκεκριμένα αεροσκάφη που θα εκτελούν μεταφορές ασθενών.

Η ισχύς αυτής της απαγόρευσης είναι μέχρι τις 23 Ιουνίου 2019.

Share this post