Φόβοι για βία την επόμενη μέρα των εκλογών.

Φόβοι για βία την επόμενη μέρα των εκλογών.

Μετά την περιπέτεια της υγείας του και χωρίς κανένας να είναι σίγουρος αν έχει πραγματικά αποθεραπευτεί ο Αμερικανός Πρόεδρος έπεσε με τα μούτρα στον προεκλογικό αγώνα. Το σόου συνεχίζεται με τον Ντόναλντ Τραμπ να παρουσιάζει τον εαυτό του ως ένα άνθρωπο που νίκησε τον κορωνοϊό και ως ένα επιτυχημένο διαχειριστή της επιδημίας: Ένας αήττητος Πρόεδρος, ένας ήρωας. Και με αυτό το μήνυμα προσπαθεί να συσπειρώσει τους οπαδούς του και να κερδίσει την επανεκλογή του στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε λιγότερες από τέσσερις βδομάδες. 

Ακόμη όμως και με την επιστροφή στα καθήκοντά του και με την υποβάθμιση της ασθένειας, ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκει απέναντί του τα προβλήματα που αφήνει πίσω της η επιδημία. Ο νέος κορωνοϊός συνεχίζει να σκοτώνει δεκάδες Αμερικανούς καθημερινά και να προκαλεί όλο και μεγαλύτερο πλήγμα στην οικονομία. Η προεκλογική του εκστρατεία έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που η βάση των σκληροπυρηνικών οπαδών του, συνεχίζει να πίνει νερό στο όνομά του.

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τον Αμερικανό Πρόεδρο και όλα δείχνουν πως θα δώσει τη μάχη για επανεκλογή του σε ένα κλίμα που δεν τον ευνοεί. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως υπολείπεται σε εθνικό επίπεδο. Αυτό, όμως, που ανησυχεί ιδιαίτερα το επιτελείο του, είναι το γεγονός πως ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να είναι πιο κοντά στο να κερδίσει αρκετές από τις αμφίρροπες πολιτείες, αυτές που θα δώσουν και τον νικητή στις 3 Νοεμβρίου. Πόση, όμως σημασία, μπορούμε να δώσουμε στις δημοσκοπήσεις λαμβάνοντας υπόψη πόσο έξω έπεσαν πριν από τέσσερα χρόνια; Αυτή τη φορά έχουμε εύλογους λόγους να θεωρούμε πως οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ πιθανόν να δίνουν την πραγματική εικόνα του εκλογικού σώματος, επεσήμανε η Ντανιέλα Ντόνο αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν συνεχώς μεγαλώνει σε εθνικό αλλά και σε πολιτειακό επίπεδο και σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι πολύ μικρός ενισχύει τις πιθανότητες του πρώην αντιπροέδρου, να νικήσει στις 3 Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή την σκιά της στις εκλογές ρίχνει η απροθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς υποστηρίζει  ότι με την επιστολική ψήφο θα υπάρξει αλλοίωση των ψήφων. Είναι πολύ πιθανόν, ανάφερε η Αμερικανίδα ειδικός πως δεν θα έχουμε αμέσως αποτέλεσμα, μιας και καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι επιστολικές ψήφοι. Η καταμέτρησή τους θα ξεκινήσει μόλις κλείσουν οι κάλπες και θα χρειαστεί να περάσουν κάποιες μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στο διάστημα αυτό, αν οι δύο αντίπαλοι είναι πολύ κοντά και το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις επιστολικές ψήφους δεν θα ξέρουμε ποιος νίκησε. «Στις 3 Νοεμβρίου ίσως να μην ξέρουμε ποιος είναι ο νικητής και ίσως να χρειαστεί να περιμένουμε. Ζούμε σε επικίνδυνες εποχές, που δεν έχουν καμία σχέση με όσα ζήσαμε στο παρελθόν στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά η χώρα έχει ένα Πρόεδρο που δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα εκτός αν νικήσει. Είναι μια πρωτάκουστη κατάσταση», τόνισε.

Αυτό που διαφοροποιεί τις ΗΠΑ από άλλες χώρες είναι πως δεν υπάρχει εκλογική επιτροπή, η οποία να είναι υπεύθυνη για την καταμέτρηση των ψήφων και την ανακοίνωση του νικητή. Επιπλέον, επειδή τα θέματα αυτά είναι αρμοδιότητα των Πολιτειών, συχνά υπάρχουν προβλήματα. Αρκεί να θυμηθούμε το πρόβλημα με τη διαδικασία εκλογής στη Φλόριντα το 2000. Η κάθε πολιτεία, εξήγησε η δρ Ντανιέλα Ντόνο είναι υπεύθυνη για την ψηφοφορία, την καταμέτρηση και την ανακοίνωση του αποτελέσματος. «Το όλο σύστημα πραγματικά εξαρτάται από τη θέληση του ενός υποψηφίου να παραδεχτεί την ήττα του. Αν αυτό δεν γίνει τότε η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί άσχημα με αμφισβήτηση του αποτελέσματος, μέσω νομικών μαχών στα δικαστήρια. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ χάσει αλλά δεν παραδεχτεί την ήττα του, η χώρα μπορεί να καταλήξει στα δικαστήρια σε περισσότερες από μια Πολιτείες μάλιστα, προκειμένου να γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος».

Είναι πολύ πιθανόν πως η επόμενη μέρα των εκλογών να ανοίξει ένα μαύρο κεφάλαιο για τις ΗΠΑ. Η σύγχυση και η αβεβαιότητα που θα κυριαρχήσουν ενδεχομένως να προκαλέσουν μαζικές διαδηλώσεις και τη χρήση βίας τόσο από τις δυνάμεις ασφαλείας, που θα κινητοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως έχει ήδη κάνει στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, όσο και από οπλισμένους ακροδεξιούς υποστηρικτές του, δημιουργώντας ένα σκηνικό χάους στους δρόμους της Αμερικής, ακόμα μεγαλύτερου από ό,τι τους τελευταίους μήνες. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη και υπάρχει φόβος πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα κινητοποιήσει ή θα ενθαρρύνει εξτρεμιστικά στοιχεία να βγουν στους δρόμους για να τον υποστηρίξουν στην περίπτωση που χάσει. «Υπάρχουν πληροφορίες ακόμη και για παραστρατιωτικούς που εμπλέκονται στις ταραχές. Τα πράγματα εύκολα μπορούν να ξεφύγουν από τον έλεγχο», εκτίμησε η Ντανιέλα Ντόνο, τονίζοντας πως η άρνηση του Αμερικανού προέδρου να καταδικάσει την ακροδεξιά βία, απλά ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Ντιμπέιτ ήρεμων τόνων

Σε αντίθετη με την τηλεμαχία των υποψηφίων προέδρων, αυτή των υποψηφίων αντιπροέδρων κύλισε σε ήρεμους τόνους. Η Κάμαλα Χάρις και ο Μάικ Πενς βρέθηκαν στο Σολτ Λέικ της Γιούτα, σε ένα ντιμπέιτ που όπως αναμενόταν, κυριάρχησε το θέμα του κορωνοϊού, η οικονομία και η ασφάλεια. Η γερουσιαστής της Καλιφόρνια επιτέθηκε στην κυβέρνηση Τραμπ χαρακτηρίζοντας την ως την μεγαλύτερη αποτυχία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ γνώριζε από τις 28 Ιανουαρίου για την θανατηφόρα πανδημία δεν έκαναν τίποτα. Από την πλευρά του, ο νυν αντιπρόεδρος απάντησε υποστήριξε πως ο Ντόναλντ Τραμπ από την πρώτη μέρα έβαλε σε προτεραιότητα την υγεία των Αμερικανών και κατηγόρησε την Κίνα για την πανδημία.

Αυξημένο ενδιαφέρον για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Το ενδιαφέρον για τις εκλογές είναι αυξημένο όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που προκύπτουν από την πρόωρη ψηφοφορία. Με λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες να απομένουν μέχρι τις εκλογές, περισσότεροι από 6,6 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από τους 75.000 που είχαν ψηφίσει αυτή την περίοδο στις εκλογές του 2016, σύμφωνα με το U.S. Elections Project, μια πηγή πληροφοριών για το αμερικανικό εκλογικό σύστημα που συγκεντρώνει τα στοιχεία από την πρόωρη ψηφοφορία. Να σημειωθεί πως η επιστολική ψήφος χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ από τα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου, όμως φέτος, λόγω της επιδημίας, πολύ μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε να μην προσέλθει στις κάλπες, όπου η αναμονή προβλέπεται πολύωρη κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Έτσι, η αύξηση της επιστολικής ψήφου επηρεάστηκε από την επέκταση της δυνατότητας πρόωρης ψηφοφορίας και επιστολικής ψήφου σε πολλές πολιτείες ως έναν τρόπο ασφαλούς διεξαγωγής των εκλογών στη διάρκεια της επιδημίας, αλλά και από την έντονη διάθεση των ψηφοφόρων να απομακρυνθεί ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε ο Μάικλ ΜακΝτόναλντ του πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο οποίος χειρίζεται την πηγή αυτή πληροφοριών. «Δεν έχουμε δει ποτέ τόσους πολλούς ανθρώπους να ψηφίζουν τόσο νωρίτερα από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Οι πολίτες ψηφίζουν όταν έχουν αποφασίσει και γνωρίζουμε ότι πολλοί έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό και έχουν ήδη άποψη για τον Τραμπ», επεσήμανε.

Ο μεγάλος αυτός αριθμός ψηφισάντων οδηγεί τον Μάικλ ΜακΝτόναλντ στο συμπέρασμα ότι στις εκλογές μπορεί να υπάρξει αριθμός-ρεκόρ συμμετοχής, περί τα 150 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που αναλογεί στο 65% των εχόντων δικαίωμα ψήφου και είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1908. Σχεδόν το 58% των Δημοκρατικών σχεδιάζει να ψηφίσει πρόωρα σε σχέση με το 40% των Ρεπουμπλικανών. Η πρόωρη ψηφοφορία συνήθως ξεκινάει δυναμικά, στη συνέχεια μειώνεται και επανέρχεται δυναμικά λίγο πριν από την ημέρα των εκλογών. Αλλά σε κάποιες πολιτείες, το ποσοστό των ψηφισάντων έχει ήδη καταγράψει υψηλό ρεκόρ, ένα μήνα πριν.

Κρίσιμη  και η αναμέτρηση για τον έλεγχο του Κογκρέσου

Στις 3 Νοεμβρίου δεν θα κριθεί ποιός θα είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές σε 13 πολιτείες οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν και νέο κυβερνήτη. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως θα ανανεωθεί και η θητεία του Κογκρέσου, με την εκλογή 435 νέων βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 35 από τους 100 γερουσιαστές. Η μάχη στα νομοθετικά σώματα είναι εξαιρετικά σημαντική, επεσήμανε η δρ Ντανιέλα Ντόνο λαμβάνοντας υπόψη τον διχασμό και την πόλωση που επικρατεί στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Τα τελευταία χρόνια το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχουν σταματήσει στην ουσία να συνεργάζονται. Η συναίνεση είναι μια λέξη σχεδόν άγνωστη με τις διχόνοιες πολλές φορές να φτάνουν στα άκρα. Δεν υπάρχει καμία διάθεση για συμβιβασμό δεν γίνονται κινήσεις για λύσεις που θα προκρίνουν και οι δύο.

Το αμερικανικό πολιτικό σύστημα δίνει μεν στον Πρόεδρο της χώρας μεγάλο περιθώριο κινήσεων, αλλά την ίδια στιγμή τον υποχρεώνει να συνεργάζεται και με το νομοθετικό σώμα. Για αυτό και όλη η προσοχή στρέφεται στις εκλογές για το Κογκρέσο και με ποιο τρόπο θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες. Όποιος και να κερδίσει θα χρειαστεί να έχει με το μέρος του τη Βουλή και τη Γερουσία. Αυτή τη στιγμή οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή και οι Ρεπουμπλικανοί την Γερουσία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αυτή η κατάσταση ενδεχομένως να παραμείνει και μετά τις εκλογές. Το Δημοκρατικό Κόμμα θα διατηρήσει την Βουλή. Η μεγάλη μάχη, ωστόσο θα δοθεί για την Γερουσία.

Έτσι τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Τζο Μπάιντεν ελπίζουν να διασφαλίσουν την πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα, διαφορετικά θα είναι lame duck, «κουτσό παπί», ανίκανος να κυβερνήσει ουσιαστικά τη χώρα όποιος κι αν κερδίσει. Η ψήφιση των νόμων περνά και από τα δύο σώματα. Εάν οι πλειοψηφίες στην Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία διαφέρουν, αυτό οδηγεί στην πράξη σε καθυστερήσεις και συχνά σε αδυναμία λήψης αποφάσεων. «Αν ο Τζο Μπάιντεν νικήσει αλλά οι Δημοκρατικοί δεν ελέγχουν το Κογκρέσο και ειδικά τη Γερουσία θα είναι πολύ δύσκολο να παράξει έργο. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε το ίδιο πρόβλημα. Στα πρώτα δύο χρόνια της διακυβέρνησής του με ένα Δημοκρατικό Κογκρέσο μπόρεσε να περάσει τη μεταρρύθμιση της υγείας. Τα επόμενα χρόνια οι Ρεπουμπλικανοί του έβαζαν τρικλοποδιές για τα πάντα», τόνισε η Αμερικανίδα ειδικός. Λαμβάνοντας υπόψη πως και το Ανώτατο Δικαστήριο ήδη έχει πάρει μια συντηρητική στροφή θα είναι σχεδόν αδύνατο για τον Τζο Μπάιντεν να περάσει οποιαδήποτε προοδευτική ατζέντα δίνοντας έμφαση στο σύστημα υγείας, να προστατέψει το δικαίωμα στην άμβλωση ή προωθήσει μεταρρυθμίσεις για τη φυλετική ισότητα, θέματα που θεωρούνται σημαντικά για τους Δημοκρατικούς.

Το ίδιο σενάριο θα παιχτεί και στην περίπτωση που νικήσει ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα χάσει τη Γερουσία. Οι Δημοκρατικοί είναι τόσο εξοργισμένοι μαζί του αυτή τη στιγμή, που όχι μόνο δεν πρόκειται να τον διευκολύνουν ψηφίζοντας τους νόμους που θέλει αλλά συνεχώς θα του δημιουργούν νέα προβλήματα.

Για την ώρα 53 μέλη της Γερουσίας ανήκουν στους Ρεπουμπλικάνους, 45 είναι Δημοκρατικοί και 2 ανεξάρτητοι, ο Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ και ο Άνιους Κινγκ από το Μέιν, που ωστόσο είναι φίλα προσκείμενοι στους Δημοκρατικούς. Η πλειοψηφία στη Γερουσία υπολογίζεται είτε με 51 Γερουσιαστές είτε 50 Γερουσιαστές συν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Με βάση τον σημερινό συσχετισμό, αν ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει τις προεδρικές, οι Δημοκρατικοί θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις επιπλέον γερουσιαστές μαζί με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης από τους ανεξάρτητους. Εάν το Δημοκρατικό Κόμμα χάσει τις εκλογές για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Γερουσία θα χρειαστεί τέσσερις επιπλέον γερουσιαστές.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έριξε μεγάλο βάρος στις πολιτείες που θεωρεί πως μπορεί να κερδίσει. Στην υπερσυντηρητική Αλαμπάμα για παράδειγμα το 2017 εξελέγη ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ντόουγκ Τζόουνς, επειδή ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός του Ρόι Μουρ είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Το θετικό ρεύμα των Δημοκρατικών στην Αλαμπάμα ενδέχεται να διατηρηθεί. Μια άλλη θετική έκπληξη μπορεί να έρθει από την Αριζόνα, όπου μεγάλο ρεύμα έχει ο πρώην αστροναύτης Μαρκ Κέλι. Επίσης και στο Κολοράντο είναι πιθανόν να επωφεληθούν από τις δημογραφικές αλλαγές στην πολιτεία. Στο νήμα αναμένεται να κριθούν οι εκλογές στη Βόρεια Καρολίνα και το Μέιν. Επίσης οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ως την τελευταία στιγμή για ανατροπή στην Τζόρτζια, την Μοντάνα και τη Νότια Καρολίνα. Ο «σεισμός, ωστόσο θα γίνει, αν καταφέρουν να κερδίσουν το Τέξας.

  Ξένια Τούρκη   
philenews.com                 

Share this post