Φόβοι για νέο ξέσπασμα μιας από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο στην Αφρική: που προκαλεί αιμορραγία μέχρι θανάτου στο 90% των ασθενών από τη μύτη, το στόμα και τα μάτια.

Φόβοι για νέο ξέσπασμα μιας από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο στην Αφρική: που προκαλεί αιμορραγία μέχρι θανάτου στο 90% των ασθενών από τη μύτη, το στόμα και τα μάτια.

Δύο άνθρωποι πιστεύεται ότι πέθαναν από τον εξαιρετικά θανατηφόρο ιό Μάρμπουργκ στη Γκάνα, καθώς οι αρχές προετοιμάζονται για μια πιθανή επιδημία.

Οι ασθενείς, από τη νότια περιοχή Ashanti της χώρας, δεν ήταν γνωστοί μεταξύ τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ασθένεια εξαπλώνεται ευρύτερα.

Οι αρχικές εξετάσεις βγήκαν θετικές για τον ιό και τα δείγματα αναλύονται εκ νέου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που ανιχνεύεται ο ιός Μάρμπουργκ στη Δυτική Αφρική, μετά από ένα μικρό ξέσπασμα στη Γουινέα πέρυσι.

Ο ΠΟΥ στέλνει εμπειρογνώμονες για να υποστηρίξουν τους υγειονομικούς αξιωματούχους της Γκάνας και να εντοπίσουν τις στενές επαφές των θυμάτων.

Ένας θανατηφόρος ξάδελφος του Έμπολα, ο Μάρμπουργκ σκοτώνει μεταξύ του ενός τετάρτου και του 90% όλων όσων μολύνονται.

Το εξαιρετικά μολυσματικό παθογόνο έχει χαρακτηριστεί ως η επόμενη μεγάλη απειλή πανδημίας, με τον ΠΟΥ να το χαρακτηρίζει “επιδημικό”.

Οι μολυσμένοι ασθενείς γίνονται “σαν φαντάσματα”, αναπτύσσοντας συχνά βαθιά μάτια και ανέκφραστα πρόσωπα. Αυτό συνήθως συνοδεύεται από αιμορραγία από πολλαπλά στόμια – συμπεριλαμβανομένης της μύτης, των ούλων, των ματιών και του κόλπου.

Ο Δρ Francis Kasolo, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γκάνα, δήλωσε: “Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται επί τόπου και διερευνούν την κατάσταση και προετοιμάζονται για μια πιθανή αντιμετώπιση της επιδημίας.

‘Συνεργαζόμαστε στενά με τη χώρα για να αυξήσουμε την ανίχνευση, να εντοπίσουμε τις επαφές, να είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού’.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δύο ασθενείς από την Γκάνα υπέφεραν από διάρροια, πυρετό, ναυτία και εμετό. Η ηλικία και το φύλο τους δεν έχουν αποκαλυφθεί.

 

Η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν από τους δύο ασθενείς από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Noguchi Memorial της χώρας βγήκε θετική για τον ιό Μάρμπουργκ.

Τώρα έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο Παστέρ της Σενεγάλης, συνεργαζόμενο κέντρο του ΠΟΥ, για επιβεβαίωση. Αυτό θα καταστήσει το ζευγάρι τα πρώτα κρούσματα Μάρμπουργκ της Γκάνας.

Ο ιός συνδέεται συνήθως με επιδημίες στην Αγκόλα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα.

Ο ΠΟΥ αναπτύσσει εμπειρογνώμονες για να υποστηρίξει τις υγειονομικές αρχές της Γκάνας ενισχύοντας την επιτήρηση της νόσου, τις δοκιμές και τον εντοπισμό επαφών.

Οι αξιωματούχοι θα συνεργαστούν επίσης με τις κοινότητες για να τις προειδοποιήσουν και να τις εκπαιδεύσουν σχετικά με τους κινδύνους της νόσου και να συνεργαστούν με τις ομάδες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

Το Μάρμπουργκ είναι ένας ιογενής αιμορραγικός πυρετός της ίδιας οικογένειας με την πιο γνωστή ασθένεια του ιού Έμπολα.

Ο ιός μεταφέρεται από τις νυχτερίδες φρούτων, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων μέσω του αίματος και των σωματικών υγρών, καθώς και μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.

Απαιτούνται εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων για τον περιορισμό του ιού.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους το 1967 μετά από επιδημίες στο Μάρμπουργκ και τη Φρανκφούρτη στη Γερμανία και στο Βελιγράδι της Σερβίας, αφού μεταδόθηκε σε εργαζόμενους εργαστηρίων από πιθήκους που είχαν εισαχθεί από την Ουγκάντα.

Η νόσος ανιχνεύθηκε για δεύτερη φορά το 2008 σε μια Ολλανδή που επέστρεψε στις Κάτω Χώρες από την Ουγκάντα, όπου είχε επισκεφθεί σπήλαια.

Η ασθένεια αρχίζει απότομα, με υψηλό πυρετό και έντονο πονοκέφαλο, που συχνά οδηγεί σε σοβαρή αιμορραγία εντός επτά ημερών.

Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή αντιιικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του ιού, οπότε οι γιατροί πρέπει να βασίζονται σε ενδοφλέβιες σταγόνες για τη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Μια σειρά πιθανών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων αίματος, ανοσοθεραπειών και φαρμακευτικών θεραπειών βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη.

dailymail.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Share this post