Χάος στις αγορές – «Βουτιά» 30% στο πετρέλαιο, πτώση 8% σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη.

Χάος στις αγορές – «Βουτιά» 30% στο πετρέλαιο, πτώση 8% σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη.
Πανικός και κατάρρευση, σε ένα ντόμινο εξελίξεων που φέρνουν στο νου ορισμένες από τις πιο μαύρες σελίδες στη σύγχρονη ιστορία των αγορών. Αυτές οι δύο λέξεις περιγράφουν τα όσα συμβαίνουν σήμερα στις παγκόσμιες αγορές μετά την άρνηση της Μόσχας να συμφωνήσει στη μείωση της παραγωγής και την άμεση αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας να κηρύξει πόλεμο τιμών.

To πετρέλαιο καταγράφει απώλειες που αγγίζουν το 30%, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να βυθίζονται άνω του 8%, ενώ νωρίτερα στην Ασία σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη από 5%.
Η ήδη χτυπημένη από την επιδημία οικονομία βρίσκεται στη δίνη της κόντρας μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας με το αργό WTI να υποχωρεί 27,88% το πρωί της Δευτέρας στα 29,8 δολάρια και το Brent με -25,7% να πέφτει στα 33,6 δολάρια επιβεβαιώνοντας τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είναι η πιο βίαιη από τον Ιανουάριο του 1991 όταν ξεκίνησε η «καταιγίδα της ερήμου», ενώ πλέον οι τιμές του αργού σημειώνουν πτώση άνω του 50% μέσα στο 2020.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η μετοχή της Saudi Aramco (της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας) σημειώνει πτώση της τάξης του 10% και διαπραγματεύεται στα 7,2 δολάρια.
Ο πανικός των επενδυτών αντικατοπτρίζεται και στα futures της Wall τα οποία σημειώνουν πτώση έως και άνω του 5%, όταν ήδη οι Dow και S&P 500 έχουν καταγράψει συνολική πτώση άνω του 12% από τις 20 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η κατρακύλα. Τρομακτική είναι και η εικόνα στις ασιατικές αγορές με τον ιαπωνικό Nikkei να κλείνει στο -5% και τους Hang Seng και Topix σε Χονγκ Κονγκ και Σεούλ αντίστοιχα να υποχωρούν άνω του 4%.
Πλέον όλες οι προβλέψεις μοιάζουν πιθανές και κανένα σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς θα πρέπει να αναμένεται ηχηρή παρέμβαση από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Εκεί που όλοι περίμεναν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+, της συμμαχίας των 14 χωρών-μελών του ΟΠΕΚ με άλλες 10 χώρες με κυριότερη τη Ρωσία, θα προχωρούσαν σε συγχρονισμένη μείωση της παραγωγής, το «όχι» της Μόσχας άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου.
Πτώση 8% σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη 
Με απώλειες που ξεπερνούν το 8% ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx Europe 600 να υποχωρεί 5,7%.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 7,22% στις 10.724 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 χάνει 5,9% στις 4.834 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί σε ποσοστό 8,2% στις 5.929 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 3,5% στις 20.075 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 6,2% στις 7.847.

Ισχυρές απώλειες στις ασιατικές αγορές, πτώση 5% 
Ο δείκτης Nikkei στο Τόκυο έκλεισε με απώλειες 5,07% στις 19.698,76 μονάδες, ενώ πτώση 4,19% σημείωσε και ο δείκτης KOSPI στην Νότια Κορέα, που έκλεισε στις 1.954,77 μονάδες.
Απώλειες 3,74% κατέγραψε ο δείκτης HSI στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα λίγη ώρα πριν το κλείσιμο ο δείκτης Shanghai διαπραγματεύεται στις 2.943,29 μονάδες, με πτώση 3,01%.
Στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας η πτώση πλέον ξεπερνάει το 9%, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και οι υπόλοιποι δείκτες στα χρηματιστήρια του Κόλπου με τα χρηματιστήριο σε Αμπού Ντάμπι και Ντουμπάι να καταγράφουν απώλειες 7,7% και 9% αντίστοιχα.
«Πόλεμος» στην αγορά πετρελαίου
Η κατάσταση θυμίζει το δεύτερο εξάμηνο του 2014 όταν και πάλι η κόντρα μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας ήταν από τους παράγοντες που οδήγησαν το αργό σε πτώση άνω του 50%. Τότε η Σαουδική Αραβία υποστήριζε ότι θέλει να προστατεύσει το μερίδιο αγοράς που κατείχε και ρίχνοντας τις τιμές ανάγκασε αργότερα τη Ρωσία να συμφωνήσει με τον ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής που έφερε άνοδο των τιμών την τελευταία τριετία.
Από την αρχή του 2020 οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 30% (από τα 61 δολάρια στα 41 το West Texas) και μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναλυτές προβλέπουν πτώση ακόμη και κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, ενώ αναμένεται με αγωνία η σημερινή αντίδραση των αγορών. Αν δεν βρεθεί κάποια συναινετική λύση τότε είναι βέβαιο πως θα ξεσπάσει ένας εξοντωτικός πόλεμος τιμών, ο οποίος σύμφωνα με την Goldman Sachs θα ρίξει τις τιμές του πετρελαίου στα 35 δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Goldman ανέμενε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ+ και με αυτό ως δεδομένο προέβλεπε πτώση του Brent στα 45 δολάρια τον Απρίλιο, επίπεδο στο οποίο υποχώρησε μέσα σε μία ημέρα την Παρασκευή.

Share this post