Ότι πιο συναρπαστικό έχεις διαβάσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία … Πολεμικά θηρία όπως ο Κινέζος ηγέτης, ο βορειοκορεάτης αλλά και το Ιράν ….

Ότι πιο συναρπαστικό έχεις διαβάσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία … Πολεμικά θηρία όπως ο Κινέζος ηγέτης, ο βορειοκορεάτης αλλά και το Ιράν ….

….δύσκολα θα χάσουν αυτό το πάρτυ του πολέμου

Λοιπόν έχουμε Σάββατο 5 Μαρτίου 2022. Διαβάζοντας το συναρπαστικό ρεπορτάζ που υπογράφει ο James Hookway στη Τhe Wall Street Journal ο αναγνώστης μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι πολύ δύσκολα πολεμικά θηρία όπως ο Κινέζος ηγέτης, ο βορειοκορεάτης ηγέτης αλλά και το Ιράν θα μείνουν έξω από αυτό το πάρτυ του πολέμου.

Άλλωστε γι΄αυτό προετοιμάζονται καιρό τώρα και οι συνθήκες γίνονται ιδανικές καθώς η Δύση έχει στρέψει όλο της το βάρος στο να εξοντώσει τον Putin. Οπως θα δείτε στο ρεπορτάζ στο οποίο συνεργάστηκαν επίσης οι δημοσιογράφοι Yaroslav Trofimov, Alan Cullison, Brett Forrest, Ann M. Simmons, Daniel Nasaw, Joseph Pisani, Talal Ansari και Ginger Adams Otis, η Δύση συμμετέχει ήδη στο πόλεμο με οπλικά συστήματα. Αυτό που δεν κάνει για την ώρα είναι να πατάει τη σκανδάλη.

Με τις ψηφιακές δυνατότητες που υπάρχουν θα μπορούσε να το κάνει κι αυτό. Από το Βερολίνο για παράδειγμα με τη χρήση της ψηφιακής ισχύος και των δορυφόρων να χτυπάει στόχους ακόμη και στη Λευκορωσία.

Ο πόλεμος Δύσης εναντίον Ρωσίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Είναι θέμα χρόνου η Κίνα να σκεπάσει τον ουρανό της Ταιβάν με 200 μαχητικά αεροσκάφη και η Τουρκία να πυροδοτήσει στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ελλάδας. Το δε Ιράν πολύ δύσκολα θα παραμείνει αμέτοχο. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για πόλεμο.

Οι πολίτες τώρα μέσα σ΄αυτό το περιβάλλον θα πρέπει με κάθε τρόπο να προστατέψουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Πάμε να δούμε τώρα το ρεπορτάζ της Wall που υπογράφει ο James Hookway.

Γιατί η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία και τι συμβαίνει στο έδαφος;

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μία από τις πιο επιθετικές κινήσεις του Προέδρου Vladimir Putin στη προσπάθειά του να επαναπροσδιορίσει τα όρια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από περισσότερα από 30 χρόνια. Η τελευταία του κλιμάκωση ήταν να διατάξει την πυρηνική αποτροπή της χώρας του να τεθεί σε επιφυλακή, ένα τρομακτικό μήνυμα για το πώς οι σχέσεις με τη Δύση επιδεινώνονται γρήγορα.

Η έναρξη ενός πολέμου κατά της Ουκρανίας είναι ένα στοίχημα άνευ προηγουμένου για τον Vladimir Putin, ο οποίος τώρα έχει να αντιμετωπίσει μια πληθώρα νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που στοχεύουν να εμποδίσουν την οικονομία της χώρας του. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν την Παρασκευή προσωπικές κυρώσεις κατά του Ρώσου προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών του, παρόλο που κάποιοι παραπονέθηκαν ότι η Δύση κινείται πολύ προσεκτικά για να ενισχύσει την πίεση στο Κρεμλίνο.

Ο κ. Putin έχει επίσης πλεονέκτημα: η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιθανές οι συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έστειλε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας του σε τοποθεσία στα σύνορα με τη Λευκορωσία τη Δευτέρα, όπου ξεκίνησαν συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους αφού οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν άλλη μια σειρά ρωσικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Οι μάχες συνεχίστηκαν σε πολλά μέτωπα την Κυριακή, με αναφορές για μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές.

Οι υπερασπιστές της Ουκρανίας κράτησαν το Κίεβο και απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα σε αστικές μάχες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, το Χάρκοβο. Οι ουκρανικές αρχές διέταξαν τους κατοίκους του Κιέβου να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους μέχρι το πρωί της περασμένης Δευτέρας, ενώ αναζητούν Ρώσους εισβολείς, οι οποίοι συμμετείχαν σε πολλές ανταλλαγές πυροβολισμών με Ουκρανούς στρατιώτες και πολίτες εθελοντές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αλλού, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούσαν βαθύτερα στη χώρα και ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι το Κίεβο θα μπορούσε να πέσει από στιγμή σε στιγμή καθώς αυτά τα στρατεύματα συνέχιζαν να προελαύνουν.

Αντιμετώπισαν όμως βαριά αντίσταση από τα ουκρανικά στρατεύματα -συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατα εγγεγραμμένων εθελοντών με πολιτικά ρούχα- και παρέμειναν πίσω από εκεί που οι αναλυτές περίμεναν να βρίσκονται σε αυτό το στάδιο της επίθεσης, αυξάνοντας τους φόβους ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επεκτείνουν τις επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους.

Ουκρανοί αξιωματούχοι και μάρτυρες είπαν ότι μία από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξε ένα νοσοκομείο παίδων στο κέντρο του Κιέβου, στο Okhmatdyt, το βράδυ του Σαββάτου, σκοτώνοντας ένα παιδί και τραυματίζοντας άλλα.

«Η νύχτα ήταν δύσκολη. Αυτό που μας κάνουν είναι εκδίκηση. Είναι τρομοκρατία», είπε ο κ. Zelensky σε ομιλία του την Κυριακή. «Έχουν επιλέξει συνειδητά να χτυπήσουν αμάχους και οτιδήποτε κάνει τη ζωή κανονική. Σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, οικιστικά συγκροτήματα—όλα στοχοποιούνται καθημερινά».

Oυκρανοί στρατιώτες στο Κίεβο

Ο κ. Zelensky ανακοίνωσε την Κυριακή τη δημιουργία μιας νέας Διεθνούς Λεγεώνας του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με τις γραμμές των Διεθνών Ταξιαρχιών που βοήθησαν στην υπεράσπιση της ισπανικής δημοκρατίας στον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1930 εκεί, λέγοντας ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήταν η αρχή ενός πολέμου εναντίον όλη την Ευρώπη. Πριν από την εισβολή, η Ρωσία είχε συγκεντρώσει μια μάχιμη δύναμη συνολικά έως και 190.000 στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας σε σύγκριση με τον στρατό των 200.000 ατόμων της Ουκρανίας, συμπληρωμένο από δεκάδες χιλιάδες εφέδρους.

Η υπηρεσία συνόρων της Πολωνίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 281.000 άνθρωποι πέρασαν από την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής. Άλλοι κατευθύνονται προς τα σύνορα της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Ο Filippo Grandi, ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για τις γειτονικές χώρες.

Ο κ. Putin λέει ότι ο κύριος στόχος είναι να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους στην Ουκρανία, ειδικά εκείνους στις δύο αυτοανακηρυγμένες δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk οι οποίες αποσχίστηκαν από τον ουκρανικό έλεγχο το 2014. Το ονόμασε «αποναζισμό», κάτι που οι πολιτικοί αναλυτές βλέπουν ως κώδικα για την αφήγηση που ο κ. Putin προσπαθεί να δημιουργήσει ότι οι Ουκρανοί πολιτικοί είναι μαριονέτες της Δύσης, όπως και ορισμένοι εθνικιστές στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι προσπαθεί με τη βία να πάρει πίσω το έδαφος ή ότι κατά κάποιο τρόπο ανήκει στους νεοναζί. Ο κ. Zelensky, ο Ουκρανός ηγέτης, είναι εβραϊκής καταγωγής και σε μια ομιλία του στον ρωσικό λαό πριν από την εισβολή είπε ότι οκτώ εκατομμύρια Ουκρανοί πέθαναν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ότι ο παππούς του υπηρέτησε ως Σοβιετικός αξιωματικός κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Πιο σημαντικό, ο κ. Putin θεωρεί την Ουκρανία και τη Ρωσία ως αχώριστες, «έναν λαό, ένα ενιαίο σύνολο» και βλέπει τη στενότερη ολοκλήρωσή της με τη Δύση και ιδιαίτερα τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης, με βαθιά καχυποψία. Η Ουκρανία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης πριν από την κατάρρευσή της στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1991, μετά τον οποίο η Ρωσία έχασε μεγάλο μέρος της οικονομικής ισχύος και του κύρους της.

Αλλά οι Ουκρανοί μιλούν όλο και περισσότερο τη δική τους γλώσσα και υποστηρίζουν περισσότερο την ένταξη στην ΕΕ. Πριν από το 2014, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια σχεδόν ομοιόμορφη διάσπαση της υποστήριξης μεταξύ του πληθυσμού για ένταξη στην ΕΕ ή σε ένα οικονομικό μπλοκ υπό την ηγεσία της Μόσχας. Σε έρευνα του Νοεμβρίου, ωστόσο, το 58% τάχθηκε υπέρ της ΕΕ, με το 21% για τον όμιλο της Ρωσίας. Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ακόμη και οι άνθρωποι στο νότο και στα ανατολικά, όπου υπάρχουν πολλοί Ρώσοι και Ρωσόφωνοι, είναι πλέον υπέρ της ΕΕ.

Η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας σηματοδοτεί τη συνέχιση μιας πολιτικής που έχει δει τον κ. Putin να επεκτείνει σταθερά τη σφαίρα επιρροής της χώρας, επιβεβαιώνοντας εκ νέου την κυριαρχία της Μόσχας σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως η Λευκορωσία, η Γεωργία και η Μολδαβία.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο τερματισμός της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατός. Η Ουκρανία έστειλε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας της σε τοποθεσία στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου συναντήθηκαν με μια ομάδα Ρώσων απεσταλμένων. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο μετά τις 2 μ.μ. τοπική ώρα.

Προηγούμενες προσπάθειες έναρξης συνομιλιών απέτυχαν αφού ο κ. Putin αποδοκίμασε τον κ. Zelensky, αποκαλώντας τον τρομοκράτη και προέτρεψε τον στρατό της Ουκρανίας να τον εκδιώξει.

Ο κ. Putin στις 27 Φεβρουαρίου αύξησε το επίπεδο συναγερμού των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, αν και όχι στο υψηλότερο επίπεδο. Φαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο κ. Putin ανακοίνωσε δημόσια κατάσταση ετοιμότητας μάχης για τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας. Ανέφερε προηγουμένως σε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη ρωσική τηλεόραση το 2015 ότι σκέφτηκε να θέσει σε συναγερμό το πυρηνικό αποτρεπτικό της Ρωσίας το προηγούμενο έτος, όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία, λέγοντας ότι οι Ρώσοι που ζουν στη χερσόνησο απειλούνται.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερες από 1.500 πυρηνικές κεφαλές και σχεδόν 3.000 σε εφεδρεία, σύμφωνα με μια αξιολόγηση που δημοσιεύτηκε στο Bulletin of the Atomic Scientists.

Ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Pavel Felgehauer είπε ότι η ανακοίνωση του κ. Putin σήμαινε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας ήταν πλέον έτοιμες να εκτοξευθούν, μειώνοντας τους χρόνους αντίδρασης, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι μια επίδειξη ακραίων όρων.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki δήλωσε την Κυριακή ότι σε κανένα σημείο η Ρωσία δεν έχει απειληθεί από το ΝΑΤΟ. «Αυτό είναι πραγματικά ένα μοτίβο που έχουμε δει από τον Πρόεδρο Putin κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, η οποία παράγει απειλές που δεν υπάρχουν για να δικαιολογήσει περαιτέρω επιθετικότητα», είπε. «Και η παγκόσμια κοινότητα και ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να το δουν μέσα από αυτό το πρίσμα. Τον έχουμε δει να το κάνει αυτό ξανά και ξανά».
Εν τω μεταξύ, η σύμμαχος της Ρωσίας Λευκορωσία διεξήγαγε δημοψήφισμα την Κυριακή σχετικά με το αν θα εγκαταλείψει τη μη πυρηνική της στάση και θα επιτρέψει την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων εκεί. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι πέρασε, μια αναμενόμενη εξέλιξη δεδομένου του αυστηρά ελεγχόμενου πολιτικού συστήματος της Λευκορωσίας.

Η Δύση ενίσχυσε την απάντησή της την Κυριακή καθώς η ουκρανική αντίσταση παρέμεινε σταθερή το Σαββατοκύριακο και η Ρωσία ενέτεινε την επίθεσή της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση όπλων στην Ουκρανία σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη υποστήριξης. Η ΕΕ επέβαλε επίσης κυρώσεις στη Λευκορωσία που είναι παρόμοιες με εκείνες που ήδη ισχύουν κατά της Ρωσίας. Η απόφαση να χρηματοδοτηθούν φονικά όπλα σηματοδοτεί μια απότομη στροφή στην πολιτική της ΕΕ, η οποία μέχρι τώρα απέκλειε σε μεγάλο βαθμό τη θανάσιμη εμπλοκή σε συγκρούσεις.

Κλείνοντας τον εναέριο χώρο της, η ΕΕ απαγόρευσε όχι μόνο τα εμπορικά αεροσκάφη αλλά και κάθε αεροπλάνο που ανήκει, είναι ταξινομημένο ή ελέγχεται από Ρώσους, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Το ίδιο και ο Καναδάς.

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ και θα δημιουργήσει ένα στρατηγικό απόθεμα φυσικού αερίου, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στην αμυντική και ενεργειακή πολιτική της χώρας. Ο κ. Scholz είπε ότι θα επενδύσει αμέσως 100 δισεκατομμύρια ευρώ, που ισοδυναμούν με 113 δισεκατομμύρια δολάρια, σε όπλα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Κυριακή μια σπάνια έκτακτη σύνοδο της ευρύτερης Γενικής Συνέλευσης για να εξετάσει ένα ψήφισμα εκεί για να αναχαιτίσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το πρώιμο κύμα κυρώσεων περιελάμβανε την κίνηση της Γερμανίας να σταματήσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Το έργο έχει σκοπό να επιτρέψει στη Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία και άλλες χώρες και να διοχετεύσει το φυσικό της αέριο απευθείας στην Ευρώπη με χαμηλότερο κόστος, ενισχύοντας τον ρόλο της ως κύριος προμηθευτής ενέργειας.

Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στην Ευρώπη δήλωσαν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις που αναμένεται να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία των κορυφαίων ηγετών της Ρωσίας που βρίσκονται στη δικαιοδοσία τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Putin και του υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov.

Το Σάββατο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς εισήγαγαν σχέδια για πρόσθετες κυρώσεις που θα αποσυνδέσουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift. Ο αποκλεισμός θα περιπλέξει το ρωσικό εμπόριο, τις ξένες επενδύσεις και τις ροές εμβασμάτων, περιορίζοντας την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να διαχειρίζεται την οικονομία και περιορίζοντας την πρόσβαση της Ρωσίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, εν τω μεταξύ, ενισχύουν επίσης την ανατολική πλευρά της συμμαχίας, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, αναπτύσσοντας μαχητικά τζετ και πλοία στην περιοχή ως απάντηση. Η ΕΕ έχει εκπονήσει σχέδια για δάνεια και επιχορηγήσεις προς την Ουκρανία αξίας άνω των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Πεντάγωνο διέταξε χιλιάδες στρατιώτες να προετοιμαστούν για πιθανή ανάπτυξη. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας πράξη πολέμου, «εσκεμμένη, ψυχρή και μακροχρόνια σχεδιασμένη».

Ο Πρόεδρος Βiden χαρακτήρισε την κίνηση του κ. Putin απρόκλητη, αδικαιολόγητη επίθεση και είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος και η χώρα του θα υποστούν τις συνέπειες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη σχέδια για ένα ευρύτερο φάσμα κυρώσεων μετά την εισαγωγή μιας αρχικής δέσμης μέτρων στις 22 Φεβρουαρίου. Είπε ότι οι κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τον περιορισμό των δύο μεγαλύτερων ρωσικών τραπεζών από την άμεση πρόσβαση στο δολάριο ΗΠΑ, θα πιέσουν τη Ρωσία την ικανότητα του στρατού να επεκτείνει και να περιορίσει τη μεγαλύτερη κρατική επιχείρηση της χώρας.

«Η επιθετικότητα του Putin στην Ουκρανία θα καταλήξει να κοστίσει ακριβά στη Ρωσία, οικονομικά και στρατηγικά», είπε ο κ. Biden.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε το Σάββατο ότι η Ουάσιγκτον θα παράσχει έως και 350 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της «θανατηφόρας αμυντικής βοήθειας» για να βοηθήσει το Κίεβο να αντισταθεί στις ρωσικές τεθωρακισμένες και αερομεταφερόμενες δυνάμεις.

Τα όπλα που σκοπεύει να παράσχει η Ουάσιγκτον στην Ουκρανία περιλαμβάνουν αντιαρματικά όπλα Javelin, αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, φορητά όπλα και πυρομαχικά, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία της, οι ΗΠΑ είχαν διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν την Ουκρανία να ευδοκιμεί ως δημοκρατία απέναντι σε αυτό που το State Department περιγράφει ως συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα.

Η Ουκρανία δεν είναι μέρος του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, αλλά είναι χώρα εταίρος της στρατιωτικής συμμαχίας και οι συμφωνίες που υπάρχουν σημαίνουν ότι θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ στο μέλλον. Ο κ. Biden είπε ότι η μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι πιθανή βραχυπρόθεσμα, αν και είπε ότι η απόφαση ανήκει τελικά στη συμμαχία.
Μετά το αρχικό σοκ της εισβολής, πολλοί Ουκρανοί αναγκάστηκαν να αποφασίσουν αν θα φύγουν ή θα παραμείνουν και ενδεχομένως να πολεμήσουν.

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας λένε ότι η ουκρανική αντίσταση στις ρωσικές προόδους ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο, απογοητεύοντας την προσπάθεια της Μόσχας να καταλάβει αστραπιαία το Κίεβο και να ανατρέψει τη φιλοδυτική κυβέρνησή της χώρας. Η ρωσική προέλαση προς το Κίεβο έχει επιβραδυνθεί από αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα, αυξάνοντας την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να αποδυναμωθούν από την έλλειψη υλικοτεχνικής υποστήριξης προτού επιτύχουν τον στόχο τους.

Ο αυξανόμενος φόβος, ωστόσο, είναι ότι η Μόσχα μπορεί να ξεκινήσει αδιάκριτα πλήγματα εναντίον αμάχων στόχων για να υποτάξει την ουκρανική κυβέρνηση. Ένα τρόπαιο για τους Ρώσους θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος ο Zelensky σε περίπτωση αιχμαλωσίας του η ακόμη και εγκατάλειψης της χώρας του.

kourdistoportocali.com

Share this post