19 δισ. επιδοτήσεις και 12,5 δισ. δάνεια πήρε ο Μητσοτάκης για τον κορωνοϊό./ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ. ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» 70 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΒΙΝΤΕΟ)./Μπήκαμε σε Μνημόνιο; Η απάντηση!

19 δισ. επιδοτήσεις και 12,5 δισ. δάνεια πήρε ο Μητσοτάκης για τον κορωνοϊό./ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ. ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» 70 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΒΙΝΤΕΟ)./Μπήκαμε σε Μνημόνιο; Η απάντηση!

Για «ιστορική συμφωνία» που δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για το σχέδιο ανάκαμψης.

19 δισ. επιδοτήσεις και 12,5 δισ. δάνεια πήρε ο Μητσοτάκης για τον κορωνοϊό

«Πετύχαμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για τη χώρα μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας:«Μετά από αμοιβαίους συμβιβασμούς πετύχαμε σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μία πολύ φιλόδοξη αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί η πανδημία.

»Η αντίδραση αυτή δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει την βοή των επικείμενων γεγονότων, η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» υπογράμμισε.

«Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας» συνέχισε ο Πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει:

«Καταφέραμε μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα «έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα τέσσερα τελευταία εικοσιτετράωρα».

«Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες» είπε.

Αναφερόμενος στις επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε παρατήρησε πως ουσιαστικά αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ.

«Κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται περίπου 12,5 δισ. σε δάνεια, για να καταλήξουμε στο τελικό ποσό των 32 δισ., για το οποίο είχε γίνει και πολύς λόγος πριν από δύο μήνες.

»Τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται τελικά με όρους οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, θα έχουμε ταχύτερες εκταμιεύσεις, αλλά θα έχουμε και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είπε ότι -παρά τη μείωσή του- «πετύχαμε δύο πράγματα: πρώτον την αύξηση των πόρων που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Συνοχής και παράλληλα για τους αγρότες μας παραμένουν σταθεροί οι πόροι από την ΚΑΠ».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να σκορπίσει τα χρήματα αυτά «με την ανεμελιά του νεόπλουτου».

«Θα εργαστούμε με ευθύνη και σύνεση, θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα.

»Το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο που τίθεται στη διάθεσή μας δεν έχουμε πρόθεση να το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας:

«Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξουμε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, το ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις δεξιότητες».

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ότι προβλέπει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. με τη μορφή δανείων διευκρινίζοντας πως «καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο» και άρα «καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση».

«Το τίμημα για να πείσουμε τις λεγόμενες “φειδωλές” χώρες να δεχθούν επί της αρχής ένα πολύ σημαντικό πακέτο επιχορηγήσεων, είναι να πάρουν κάποιες περισσότερες επιστροφές» ανέφερε.

Εν όψει της κατάθεσης του συνολικού σχεδίου στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει τις προτεραιότητες του νέου εθνικού σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη και τις προτάσεις των κομμάτων.

«Αυτή η συζήτηση είναι μία συζήτηση η οποία αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα» σημείωσε.

Ερωτηθείς για την Τουρκία απάντησε πως το θέμα τέθηκε στην αρχή της Συνόδου και εκτίμησε πως θα υπάρξει σχετική δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Είπε ακόμη πως συμφωνήθηκε «στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία μπορεί να γίνει και τον Σεπτέμβριο, να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για το πώς η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα Τουρκία» διότι, όπως σημείωσε, «η Τουρκία είναι πρόβλημα συνολικά για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο».

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Μετά από τέσσερις ημέρες επίπονων διαπραγματεύσεων εγκρίθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με στόχο την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Την είδηση έκανε γνωστή ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο twitter: «Συμφωνία» έγραψε.

Αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά από τη μία και τη Γαλλία και τη Γερμανία από την άλλη, το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση -για πρώτη φορά- κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. (2021-2027), ύψους 1,074 τρισ. ευρώ.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι τα χρήματα που θα χορηγηθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθουν σε 390 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των λεγόμενων «φειδωλών» χωρών (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, συν τη Φινλανδία).

Βερολίνο και Παρίσι είχαν εισηγηθεί το ποσό αυτό να ανέλθει σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επίκληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που δέχθηκαν τα σκληρότερα πλήγματα στην Γηραιά Ήπειρο από την πανδημία.

Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, κάτι άνευ προηγουμένου, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις «φειδωλές» χώρες.

Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κοινό χρέος της ΕΕ θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των 27.

Θα είναι διαθέσιμα επίσης 360 δισ. ευρώ για δανεισμό σε χώρες που θα τα ζητήσουν.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δείχνει ότι οι 27 χώρες-μέλη μπόρεσαν να σταθούν η μια δίπλα στην άλλη με πίστη στο κοινό τους μέλλον, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου.

«Η συμφωνία αυτή στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση…

»Αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα.

»Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους.

»Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον» ανέφερε.

«ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

Στις πρώτες τους αντιδράσεις μετά την επίτευξη συμφωνίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα της Συνόδου.

Για «ιστορική μέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε tweet του.

Για «ιστορική συμφωνία» που δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Την ικανοποίησή του για «την έγκριση ενός φιλόδοξου σχεδίου επανεκκίνησης, το οποίο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ισχύ και αποτελεσματικότητα» εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι σχέσεις του με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες παραμένουν ισχυρές, παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που σημαδεύτηκαν από εντάσεις.

«Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες, αντέχουμε μερικές γροθιές», ανέφερε ο Ρούτε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία αυτή, δεν έχω καμία διαφωνία», πρόσθεσε.

«Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία. Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον», ανέφερε η πρωθυπουργός του Βελγίου Σοφί Βιλμές.

tribune.gr

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ

ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ. ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» 70

ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΒΙΝΤΕΟ).

 

Mitsotakiss

Οι μάσκες (του κορωνοϊού) έπεσαν και οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ κατέληξαν σε έναν επώδυνο για τους ευρωπαϊκούς λαούς συμβιβασμό.

Αν δεν ήταν η Ουγγαρία και η Ρουμανία να υψώσουν ανάστημα απέναντι στους δορυφόρους της Γερμανίας, δηλαδή Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα.

Τα χρήματα είναι λιγότερα από αυτά που ζητούσαν τα κράτη-μέλη ως επιχορηγήσεις, φτάνοντας τελικά τα 370 δις. ευρώ αντί για 500 δις. ευρώ και το χειρότερο, θα δοθούν τα μισά με δάνεια και «μεταρρυθμίσεις» μνημονιακού τύπου. Δηλαδή ξανά λιτότητα, αύξηση της ανεργίας, περισσότερες αυτοκτονίες.

Φυσικά στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με τα… καλύτερα λόγια για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και κατάφερε να καταλήξει σε μια συμφωνία μετά από 4 ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων και μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα λάβει συνολικό πακέτο πάνω από 70 δισ. ευρώ, τα οποία «θα διαχειριστούμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Για να το… μαλακώσει κάπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «για την επόμενη 3ετία, πέραν των πόρων που έχουμε από το Πολυετές έχουμε ένα σημαντικότατο πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις».

Αυτές οι «μεταρρυθμίσεις» είναι που θα πληρώσεις με αίμα για ακόμα μία φορά ο ελληνικός λαός.

 

Μπήκαμε σε Μνημόνιο; Η απάντηση! Τι συνέβη

στις Βρυξέλλες, ο φόβος για Τουρκία/Ρωσία.

70dis
Πόσα χρήματα και πότε παίρνει η Ελλάδα…

Μετά από τις σκληρές πενθήμερες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, βρέθηκε τελικά λύση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ;

Πρόκειται για ένα σχέδιο που διαμόρφωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης (κορωνοϊός) και την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ;

Οι πόροι για το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένουν στα 750 δις και ο προϋπολογισμός (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο) ανέρχεται σε 1.74 τρις ευρώ για την επόμενη επταετία (1.84 τρις ευρώ συνολικά).

Πολλοί μιλούν για ιστορική συμφωνία για την Ευρώπη, καθώς οι Βόρειοι συναίνεσαν σε έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους. Αυτό σημαίνει πως τα περισσότερα από τα έσοδα να πηγαίνουν για επιχορηγήσεις (όχι με την μορφή δανεισμού) προς τις πληγείσες χώρες του Νότου, κάτι που πριν από μερικούς μήνες φάνταζε απίθανο να συμβεί.

Αυτό σημαίνει πως δίνεται μία μικρή ανάσα και, εκτός απροόπτου, δεν οδηγούμαστε άμεσα σε δραματικές εξελίξεις. Η Ευρώπη βλέποντας προβλήματα να έρχονται (επιθετικότητα Τουρκίας, ανάμειξή Ρωσίας στην Μεσόγειο, άνοδος Κίνας) προτίμησε να βρει συμβιβαστική λύση.

Το ποσό των επιχορηγήσεων βέβαια μειώθηκε μεν από τα 500 δις ευρώ στα 390 δις σε σχέση με τον δανεισμό (360 εκατ. ευρώ), ωστόσο στον Βορρά ήθελαν να μπλοκάρουν εντελώς τις επιχορηγήσεις και να δοθεί όλο το ποσό με την μορφή δανεισμού.

390 εκατ. ευρώ θα δοθούν λοιπόν με την μορφή επιχορήγησης, 360 εκατ. ευρώ με την μορφή δανεισμού.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ Ή ΧΑΜΕΝΗ;

Μολονότι οι επιχορηγήσεις μειωθήκαν σημαντικά στο συνολικό πακέτο, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η Ελλάδα θα πάρει τα ίδια ποσά με την προηγουμένη πρόταση Μισέλ και δη ελαφρώς αυξημένα. Τα δάνεια αυξήθηκαν ελαφρώς, αλλά το ποσό είναι πολύ μεγάλο, στα 70 δις ευρώ. Πρόκειται για 32 δισεκ. ευρώ συνολικά από το Ταμείο με 12 δισεκ. να προέρχονται από τα δάνεια και περίπου 19,5 δισεκ. από τις επιχορηγήσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ευρωπροϋπολογισμός, ομαλή εξέλιξη των δαπανών της Ευρώπης προς τα κράτη-μέλη).

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;

Εφόσον μέρος των χρημάτων (12 δις) θα δοθεί με την μορφή δανεισμού, θα υπάρχει μεν εποπτεία, αλλά όχι μνημόνια και τρόικα. Οι χώρες καλούνται να καταθέσουν τα δικά τους προγράμματα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων χωρίς υποδείξεις. Αρκεί να πετύχουν τους στόχους.

Υπάρχει μεν δυνατότητα σχετικά αυξημένη τον άλλων κρατών – μελών να έχουν κάποια παρέμβαση με ειδική πλειοψηφία και να τραβήξουν «φρένο έκτακτου ανάγκης» σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο δεν υπάρχει δυνατότητα βέτο από μια χώρα όπως επιθυμούσε αρχικά η Ολλανδία.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ;

Οι  εκταμιεύσεις θα καθυστερήσουν καθώς πρέπει να υπάρξει συναίνεση από την Ευρωβουλή και έπειτα η κύρωση της συμφωνίας πρέπει να περάσει από 15 χώρες. Στο καλό σενάριο χρήματα για την Ελλάδα από το Ταμείο θα εκταμιευτούν από τον Ιούνιο του 2021, με σημαντική ρήτρα αναδρομικότητας που μπήκε στη συμφωνία, δηλαδή δαπάνες από το Φεβρουάριο του 2020 που σχετίζονται με την καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα του Ταμείου όταν αυτά ενεργοποιηθούν.

el.gr

Share this post