Avangard: Ρωσικό πολυηχητικό… υπερόπλο που τρομοκρατεί τις ΗΠΑ, οι οποίες ψάχνουν αντίμετρα

Avangard: Ρωσικό πολυηχητικό… υπερόπλο που τρομοκρατεί τις ΗΠΑ, οι οποίες ψάχνουν αντίμετρα

Η αμερικανική Raytheon γνωστοποίησε πρόσφατα την υπογραφή πενταετούς διάρκειας συμβολαίου ύψους 197 εκατομμυρίων δολαρίων με την Αεροπορία των ΗΠΑ, με σκοπό την ανάπτυξη ενός νέου ολοκληρωμένου και ανοικτής αρχιτεκτονικής αντιπυραυλικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται να πλαισιώσει την ανάπτυξη πολυηχητικών όπλων στις ΗΠΑ, σε αντιστάθμιση της ένταξης σε υπηρεσία των ρωσικών Avangard και Kinzal και αποκαλύπτει την έντονη ανησυχία των ΗΠΑ για την ρωσική πρωτοπορία στη συγκεκριμένη, ζωτικής σημασίας, στρατηγική επιχειρησιακή ικανότητα. Την οποία φυσικά συμμερίζονται τόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι, όσο και κυβερνητικές και μη πηγές ενημέρωσης – επιρροής της κοινής γνώμης.

Γράφει ο Στέργιος Δ. Θεοφανίδης

Ανατρέχοντας στο παραπάνω δημοσίευμα του National Interest (γραμμένο από ελληνικής καταγωγής, Αμερικανό… ), θα διαβάσετε ότι οι αμερικανικές κυβερνήσεις των τελευταίων 15 ετών τουλάχιστον, θεώρησαν δεδομένο το ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απλά μπλόφαρε, όταν ζητούσε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να μην προσβάλλουν τα ρωσικά συμφέροντα και να ακούν συχνότερα της Ρωσία!

Η αλήθεια δε είναι ότι μέχρι και πριν από δύο μόλις χρόνια, κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ επέμεναν μέσω ΜΜΕ όπως το CNBC ότι η Ρωσία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των ειδικών σύνθετων υλικών, τα οποία παρουσιάζοντας αντοχή σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 2.000 βαθμών Κελσίου, ήταν καθοριστικής σημασίας για την ένταξη του Avangard σε υπηρεσία. Η οποία κατά τους Αμερικανούς θα καθυστερούσε σημαντικά, άγνωστο για πόσο…

Τα γεγονότα ήρθαν να διαψεύσουν, ενδεχομένως αφού πρέπει να διατηρούνται επιφυλάξεις, τις εκτιμήσεις – προσδοκίες αυτές, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να κατορθώσουν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης της νέας, μη ανασχέσιμης, όπως χαρακτηριστικά φέρεται να παραδέχεται ανώτατος αξιωματικός της USAF στο δημοσίευμα του National Interest, στο οποίο αναφερόμαστε παραπάνω.

Η ανάπτυξη του νέου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης από την Raytheon ISS (Intelligence, Information and Services), υπογράφηκε από την USAF, αλλά αφορά το σύνολο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και δεκάδων άλλων κυβερνητικών και μη φορέων και Οργανισμών, από τη στιγμή που στο πλαίσιο της ανάπτυξης του νέου συστήματος αντιπυραυλικής έγκαιρης προειδοποίησης, ανοικτής αρχιτεκτονικής, θα αξιοποιηθούν πολλοί και διαφορετικού είδους αισθητήρες, οι οποίοι θα είναι εγκατεστημένοι σε διαφορετικές πλατφόρμες. Στο έδαφος, στην επιφάνεια της θάλασσας, στον αέρα και φυσικά… στο διάστημα (δορυφόροι)!

H USAF ονομάζει ήδη το νέο αντιπυραυλικό δίκτυο Future Operationally Resilient Ground Evolution (FORGE), το οποίο μέσω ενός ειδικού λογισμικού που ονομάζεται MDAPF (Mission Data Processing Application Framework), θα συλλέγει ταυτόχρονα πληροφορίες-ενδείξεις από τους δορυφόρους της OPIR (Overhead Persistent Infrared), που με τη σειρά τους ανήκουν στο δίκτυο SBIRS (Space Based Infrared System).

Μελλοντικά δε το FORGE θα μπορεί να συλλέγει πληροφορίες και υπέρυθρες εικόνες υψηλής ευκρίνειας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και από δορυφόρους που δεν ανήκουν στην USAF. Ανήκουν δηλαδή είτε στους άλλους Κλάδους των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ή σε διάφορους Οργανισμούς (Next Gen OPIR)! Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που θα αυξήσει την αμεσότητα αντίδρασης όχι μόνο της Αεροπορίας των ΗΠΑ, αλλά και του συνόλου των ενόπλων δυνάμεων και της κυβέρνησης της χώρας.

Παράλληλα δε, το ίδιο δίκτυο θα μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω διαφορετικών εφαρμογών για τον άμεσο εντοπισμό δασικών πυρκαγιών, ηφαιστειακής δραστηριότητας και εξάπλωσης ηφαιστειακής σκόνης στην ατμόσφαιρα, αγροτικών καλλιεργειών που έχουν επηρεαστεί από καιρικές συνθήκες, μέχρι και πτώσεις τάσης σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπενθυμίζουμε, ότι βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη προειδοποίηση εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων από τη Ρωσία (ασφαλώς και την Κίνα), προκειμένου να καθίσταται δυνατή η προσβολή τους μέχρι τη φάση της ανόδου στο ανώτερο σημείο της τροχιάς τους.

Πριν δηλαδή από την έναρξη της καθόδου τους και την εξαπόλυση των πολυηχητικών Avangard… Και αυτό γιατί οι ταχύτητες που αναπτύσσονται στη φάση της ανόδου, είναι ασύγκριτα μικρότερες από αυτές που αναπτύσσονται κατά την κάθοδο. Όσο πιο νωρίς γίνει ο εντοπισμός και η επιβεβαίωση εκτόξευσης και τροχιάς, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιτυχούς ανάσχεσης. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι της προσπάθειας που καταβάλλουν με χαρακτήρα κατεπείγοντος οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του Avangard.

Παράλληλα οι ΗΠΑ έχοντας πρόσφατα αλλάξει προσανατολισμό, επενδύουν περισσότερο πλέον στην ανάπτυξη κινητήρων Scramjet (Supersonic Combustion Ramjets). Τους οποίους και θα αξιοποιήσουν επιχειρησιακά για την πρόωση των δικών τους πολυηχητικών όπλων. Λόγω της σπουδαιότητας του εγχειρήματος, αλλά και της σημασίας των σχετικών εξελίξεων, θα ακολουθήσει ειδικό αφιέρωμα στα προγράμματα ανάπτυξης πολυηχητικών στρατηγικών όπλων στις ΗΠΑ.

defence-point.gr

Share this post