B-2: Οι ΗΠΑ στέλνουν τα «βαριά» βομβαρδιστικά τους στην Ευρώπη [pics]

B-2: Οι ΗΠΑ στέλνουν τα «βαριά» βομβαρδιστικά τους στην Ευρώπη [pics]

Η Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι άρχισε να στέλνει σημαντική δύναμη πυρός από βομβαρδιστικά, όπως τα stealth B-2, στην Ευρώπη ως μέρος του Exercise Global Thunder 20.

Η Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ ξεκίνησε την αποστολή Bomber Task Force (BTF) με τη συμμετοχή των αεροσκαφών B-52 Stratofortress και B-2 Spirit για να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις στρατηγικής διοίκησης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, να αξιολογήσει την κοινή επιχειρησιακή ετοιμότητα και ενισχύσει τον συμμαχικό στόλο εν όψη της μεγάλης άσκησης.

«Η ανάπτυξη στρατηγικών βομβαρδιστικών παρέχει μια πολύτιμη ευκαιρία για την ενίσχυση και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», δήλωσε ο διοικητής Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ. «Η εκπαίδευση και η ένταξη των στρατηγικών δυνάμεων δείχνει στους ηγέτες των εθνών μας και στους συμμάχους μας ότι έχουμε τα σωστά αεροσκάφη και την κατάλληλη εμπειρία για να ανταποκριθούμε σε μια ποικιλία πιθανών απειλών και καταστάσεων.»

Τα βομβαρδιστικά Β-2 βρίσκονται συνήθως στη 509η πτέρυγα της αεροπορικής βάσης Whiteman στο Μιζούρι. Σύμφωνα με δήλωση των αμερικανών τα αεροσκάφη θα διεξάγουν εκπαιδευτικές πτήσεις χωρίς να έχουν δοθεί περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την αποστολή.

B-52

Τα αεροσκάφη τύπου Β-52 είναι τα… αρχαιότερα αεροσκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία έκαναν την… εμφάνισή τους στη δεκαετία του 1950, κι ενώ ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο αποκορύφωμά του. Τα Β-52 ήταν ειδικά σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να καταφέρουν χτύπημα στην «καρδιά» της Σοβιετικής Ένωσης.

Έκτοτε τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν υποστεί σημαντικές μετατροπές κι έχουν αναβαθμιστεί ώστε να μπορούν να καταφέρουν μεγάλης ακρίβειας πλήγματα με πυραύλους, ενώ έχει εξελιχθεί και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός τους.

B-2

Το B-2 Spirit αποτελεί αναμφισβήτητα ορόσημο στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των βομβιστικών των ΗΠΑ και φέρνει μαζική δύναμη πυρός ακόμη και σε σημεία που ήταν αδιαπέραστα μέχρι σήμερα.

Το B-2 παρέχει τη διεισδυτική ευελιξία και την αποτελεσματικότητα που είναι εγγενής στα επανδρωμένα βομβαρδιστικά. Τα χαμηλά παρατηρητά χαρακτηριστικά του δίνουν τη μοναδική ικανότητα να διεισδύσουν στην πιο εξελιγμένη άμυνα του εχθρού και να απειλούν τους πιο εκτιμημένους και βαριά υπερασπισμένους στόχους.

Η δυνατότητά του να διεισδύει στην άμυνα του αέρα και να επιφέρει αποτελεσματικά αντίποινα προσφέρει μια ισχυρή, αποτελεσματική αποτρεπτική δύναμη και δύναμη καταπολέμησης στον 21ο αιώνα.

Το πρώτο B-2 παρουσιάστηκε δημοσίως στις 22 Νοεμβρίου 1988,  στην Air Force Plant 42, στο Παλμντάλε της Καλιφόρνιαςκαι η πρώτη του πτήση ήταν η 17η Ιουλίου 1989.

Το Whiteman AFB, Mo., είναι η μόνη λειτουργική βάση για το B-2. Το πρώτο αεροσκάφος, Spirit of Missouri, παραδόθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1993. Η συντήρησης για το B-2 εκτελείται από την υποστήριξη αναδόχων της Air Force και διοικείται από το Κέντρο Logistics της Oklahoma City στο Tinker AFB, Okla.

Η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του B-2 αποδείχθηκε στην επιχείρηση Allied Force, όπου ήταν υπεύθυνο για την καταστροφή του 33% όλων των Σερβικών στόχων τις πρώτες οκτώ εβδομάδες, πετώντας χωρίς στάση στο Κοσσυφοπέδιο από την έδρα του στο Μιζούρι και πίσω. Εικάζεται επίσης ότι ήταν ένα B 2 Spirit το μαχητικό που είχε καταστρέψει τότε την κινεζική Πρεσβεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από: Defence Blog

onalert.gr

Share this post