EE: Πιθανό Το Brexit Χωρίς Συμφωνία- Βυθισμένη Στο Χάος Η Βρετανία

EE: Πιθανό Το Brexit Χωρίς Συμφωνία- Βυθισμένη Στο Χάος Η Βρετανία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν στις 10 Απριλίου για να συζητήσουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αφού οι βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν για τρίτη φορά σήμερα τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε συνάψει με τις Βρυξέλλες η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Υπό το φως της απόρριψης της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αποφάσισα να συγκαλέσω Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 10 Απριλίου», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν δώσει την περασμένη εβδομάδα στην Μέι προθεσμία μέχρι σήμερα, Παρασκευή, για να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη συμφωνία που συνήψε πέρυσι μαζί τους.

Διαφορετικά η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 12 Απριλίου, εφόσον το Λονδίνο δεν παρουσιάσει κάποια άλλη στρατηγική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε εξάλλου πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι τώρα «πιθανό».

«Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την αρνητική ψήφο σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν προσθέτοντας πως η ΕΕ έχει δώσει στο Λονδίνο προθεσμία μέχρι τις 12 Απριλίου για να την ενημερώσει για τα επόμενα βήματα.

«Εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσδιορίσει πριν απ’ αυτή την ημερομηνία τον τρόπο που θα προχωρήσουμε».

«Το σενάριο της μη συμφωνίας στις 12 Απριλίου είναι τώρα ένα πιθανό σενάριο. Η ΕΕ … είναι πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο μη συμφωνίας τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου».

Χαμός στο Λονδίνο

Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου, από οργανώσεις που υποστηρίζουν το Brexit και από ακροδεξιές ομάδες, αλλά και από άλλες που σκοπεύουν να αντιταχθούν στις διαμαρτυρίες των ακροδεξιών, καθώς είναι η μέρα που αρχικά είχε προγραμματιστεί να συμβεί η έξοδος της χώρας από την ΕΕ.

Ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν θα μετακινηθούμε» και «Αποχώρηση σημαίνει αποχώρηση», ενόσω οι βουλευτές μέσα στο κοινοβούλιο συζητούσαν και ψήφιζαν για την Συμφωνία Αποχώρησης.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμο έξω από το κοινοβούλιο και ζητούν να τηρηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να οδηγηθεί η Βρετανία εκτός ΕΕ.

Μέλη της οργάνωσης των «κίτρινων γιλέκων» συγκεντρώθηκαν σε σημείο κοντά στην γέφυρα Τάουερ Μπριτζ, ενώ ο σύμβουλος του κόμματος UKIP, Τόμι Ρόμπινσον, μίλησε σε συγκέντρωση του κόμματος κοντά στο Ουέστμινστερ.

Ο πρώην επικεφαλής του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, ήταν με δικούς του διαδηλωτές και με μέλη της εκστρατείας «Leave», επίσης κοντά στο κοινοβούλιο.

Μέλη του κινήματος Democratic Football Lads Alliance (DFLA), που αυτοαποκαλείται κίνημα κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού, αλλά θεωρείται ότι σχετίζεται με ακροδεξιές δραστηριότητες, πρόκειται να συμμετέχουν σε δική τους διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου.

Επίσης έγιναν και κάποιες «αντι-διαδηλώσεις» ομάδων από συνδικάτα και θρησκευτικές οργανώσεις που έχουν στόχο να αντιταχθούν στις διαδηλώσεις του UKIP και του DFLA.

Τα δύο πολιτικά κινήματα της Γαλλίας, που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Frexit), έδωσαν το παρόν στο Λονδίνο, για να γιορτάσουν την 29η Μαρτίου, την ημέρα όπου επρόκειτο να γίνει πραγματικότητα η έξοδος της Βρετανίας από το μπλοκ (Brexit).

Ο πρόεδρος των Πατριωτών Φλοριάν Φιλιπό συμμετείχε στη βρετανική πρωτεύουσα σε μια πορεία, της οποίας ηγείτο ο υπέρμαχος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα, την Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με το πρώην δεξί χέρι της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Πρόκειται για μια «march to leave, δηλαδή μια πορεία υπέρ της ελευθερίας, προκειμένου να γίνει σεβαστή η ψήφος των Βρετανών για το Brexit» αλλά και για να «βροντοφωνάξουμε αυτή τη βούληση για σεβασμό προς τη δημοκρατία κι αυτήν τη δίψα για κυριαρχία» σχολίασε ο Φιλιπό, σε ένα βίντεο που γύρισε στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, το κόμμα UPR (Λαϊκή Ρεπουμπλικανική Ένωση) του πρώην υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Φρανσουά Ασελινό πραγματοποίησε πορεία στο Λονδίνο με τη συμμετοχή 700 ανθρώπων για να γιορτάσει την αρχική ημερομηνία του Brexit, όπως και την επέτειο 12 ετών από την ίδρυση του κόμματός του.

Ολλανδία

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως η Βρετανία μπορεί τώρα να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, αφού οι βρετανοί βουλευτές απέρριψαν για τρίτη φορά τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευθεί με την ΕΕ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι πολύ πραγματικός», δήλωσε ο Ρούτε μερικά λεπτά μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Ένας από τους δύο δρόμους προς ένα συντεταγμένο Brexit φαίνεται τώρα πως έκλεισε. Έτσι μένει μόνο ο άλλος δρόμος, που είναι να ξεκαθαρίσουν οι Βρετανοί τι θέλουν πριν από τις 12 Απριλίου».

Share this post