ELPIDOFOROS’ “ELECTION” BOUND TO CREATE COLOSSAL PROBLEMS

ELPIDOFOROS’ “ELECTION” BOUND TO CREATE COLOSSAL PROBLEMS

Σε αυτή τη συνέντευξη του Σαββατοκύριακου στην ελληνική έκδοση της «Καθημερινής» έγινε όλο και πιο προφανές ότι η λεγόμενη «εκλογή» του Ελπιπόφορου θα στείλει την ήδη προβληματική Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή σε μια πιο προβληματική φάση. Οι απαντήσεις του στις ανοικτές ερωτήσεις «softball» δημιούργησαν περισσότερα ερωτηματικά από τις ομιλίες, τα γραπτά και τις ενέργειές του στο παρελθόν. Τι να πει κανείς όμως για τα δημοσιογραφικά πρότυπα του συνθέτη, Αλέξη Παπαχελά, όταν ξεκινάει τη συνέντευξη με το πώς αισθάνεσαι … Ειδικά όταν ο Ελπιπόφορος είχε δείξει σαφώς τις προθέσεις του για το θρόνο πριν από χρόνια (το 2015 σύμφωνα με σε μια έκθεση – και πιθανότατα προσεγγίστηκε από αμερικανικές και τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ακόμη και νωρίτερα).
Με ένα ξεκίνημα για τα «συναισθήματα» του, το δεύτερο ερώτημα σχετικά με την «αναφορά του Πατριάρχη στον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο», καθώς ανακοινώνει την εκλογή του Ελπιπόφορου, ήταν λίγο πιο ξεκάθαρο. Η αναφορά στον Ιάκωβο δεν ήταν απλώς ακατάλληλη, αλλά αποκάλυψε για άλλη μια φορά την ανυπολόγιστη αλαζονεία ενός Πατριάρχη που θέλει να είναι ο «Πάπας της Ορθοδοξίας». Είναι, τουλάχιστον, προσβλητικό να υπενθυμίσουμε, σε μια τόσο υποτιθέμενη ελπίδα, περί του ανήθικου τρόπου που ο Βαρθολομαίος ξεφορτώθηκε τον Ιακώβου. Δυστυχώς, μια τέτοια περίεργη συμπεριφορά αναμένεται από έναν πατριάρχη που έκανε διασκέδαση για τη δωροδοκία του από τον Πόροσνκοκο, ρίχνοντας τη σοκολάτα “Roshen” (σήμα Poroshenko) σε παιδιά τα τελευταία Χριστούγεννα, σε μια εποχή που η δωροδοκία και οι άλλως ανήθικοι τρόποι του ήταν ήδη καλά τεκμηριωμένοι !
Από αυτό το σημείο στη συνέντευξη είναι ένας αγώνας κατάβασης προς το κάτω μέρος της πολιτικής σκοπιμότητας. Ο Ελπιπόφορος βουρτσίζει την προτίμηση της Εκκλησίας της Αμερικής να εκλέξει τοπικό ηγέτη, λέγοντας ότι «η τοποθεσία δεν ήταν ποτέ κριτήριο για την εκκλησία» και ότι «πολλοί από τους πλέον Μητροπολίτες της Εκκλησίας γεννήθηκαν αλλού». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «αναμένει ότι το ζήτημα του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero θα λυθεί πριν από την ενδυνάμωσή του». Δεν διευκρινίζει αν ο Βαρθολομαίος σχεδιάζει να επιστρέψει τα 10 εκατομμύρια δολάρια που του είχαν διοχετευτεί από το Ταμείο Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με αρκετές αναφορές που αναλύθηκαν από τον James Yatras. Και δεν εξηγεί πώς θα ασχοληθεί με τον Άρλενα Καρλούτσο, τον «κρυφό» αρχιεπίσκοπο και τον κύριο έμπορο για τον Άγιο Νικόλαο και τα περισσότερα άλλα ταμεία (τα οποία σύμφωνα με ορισμένους λογαριασμούς έχουν συγκεντρώσει συνολικά περιουσιακά στοιχεία πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια).
Το αδιέξοδο είναι κάτι περισσότερο από ορατό. Ο Καρλούτσος πρέπει να περιθωριοποιηθεί αν ο Ελπιπόφορος κερδίσει ακόμη και λίγη λαϊκή έγκριση και εμπιστοσύνη. Ταυτόχρονα, πώς θα μπορούσε κάποιος σοβαρός να αποδεχτεί το ραντεβού χωρίς να έχει προηγουμένως αντιμετωπίσει το ζήτημα του Καρλουτσού; Παρά τις επικρίσεις μας για τον Ελπιπόφορο, δεν μας απειλεί ως κάποιον που θα έπαιζε δεύτερο βιολί δίπλα στον Καρλουτσό. Αντίθετα, φαίνεται να είναι τόσο φιλόδοξος, αλαζονικός και ναρκισσιστής, όπως ο μέντορας του, ο Βαρθολομαίος. φαίνεται επίσης ότι η δύναμη είναι πεινασμένη και συναρπαστική όπως ο Καρλούτσος.
Γνωρίζουμε ήδη ότι ο Καρλούτσος προσπάθησε να υπονομεύσει την τελετή ενθρόνωσης του Ελπιπόφορου προσποιούμενος ότι «δεν μπόρεσε» να εντοπίσει οποιαδήποτε αίθουσα στη Νέα Υόρκη ικανή να καθίσει περισσότερα από 200 άτομα. Ο μητροπολίτης Μετόχιος της Βοστώνης, ο δηλωμένος υπήκοος της Αρχιεπισκοπής, αναγκάστηκε να τον απομακρύνει από την ευθύνη της διοργάνωσης του εορταστικού δείπνου (πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Hilton με 1.300 πιθανούς συμμετέχοντες – παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν φήμες για πιθανή νομική ενέργεια κατά της “εκλογής”).
Καθώς το αδιαίρετο χάσμα μεταξύ του ίδιου και του Καρλουτσού παραμένει ανοιχτό, ο Ελπιδόφορος μιλάει για τα σχέδιά του, κατά την άφιξή του, να διατάξει “έλεγχο” όλων των οικονομικών ζητημάτων και δηλώνει τη διαφάνεια ως τον κύριο στόχο του. Θα είναι σίγουρα πολύ διασκεδαστικό να παρακολουθήσετε αυτούς τους δύο άνδρες για να μπείτε στον “απόλυτο” αγώνα για εξουσία. Δεν είναι τα καλύτερα νέα για όσους ελπίζουμε ότι οποιοσδήποτε νέος αρχιεπίσκοπος θα λάβει μέτρα για να διευκολύνει το νούμερο ένα πρόβλημα της εκκλησίας μας, την έλλειψη πνευματικότητας, την υπερβολική παρουσία του κοσμικού και του υλισμού σε όλα τα επίπεδα. Καλή τύχη με τον έλεγχο όμως. Το Ταμείο St.Nicholas θα αποτελέσει μέρος αυτού του νέου ελέγχου; Εάν ναι, ποιος θα παράσχει τα αρχεία συλλογής κεφαλαίων; Πάτερ Άλεξ; Θα συμμετάσχει η Επιτροπή – όπως φέρεται να είναι το 15% -; Θα θέλαμε να μάθουμε την αλήθεια.

Τα επόμενα δύο ερωτήματα αφορούν τα λεγόμενα “ελληνικά θέματα” (κυρίως όσον αφορά το Κυπριακό και τις διαμάχες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πατριαρχείου). Όπως κάποιος που έχει περάσει δεκαετίες αναλύοντας αυτά τα θέματα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν αισθάνομαι καθόλου σίγουρος για τα συμφέροντα των οποίων θα προωθήσει ο Ελπιπόφορος. Η δήλωσή του ότι “η Τουρκία είναι ένα πολύ πυκνοκατοικημένο έθνος με ισχυρή στρατιωτική δύναμη” και ότι “πρέπει πάντα να έχουμε φιλικές σχέσεις με αυτήν” δείχνει ότι οι αναφορές ότι μπορεί να έχει στενούς δεσμούς με την τουρκική νοημοσύνη είναι βάσιμες. Αν ο ηγέτης μας δεν μπορεί να βρει το θάρρος να δηλώσει ακόμη μία φορά σε δύο μακρές απαντήσεις ότι έχουμε να κάνουμε με έναν επιτιθέμενο, ακόμα περισσότερο σήμερα από ό, τι στους περασμένους 5-10 αιώνες, τότε τα νέα δεν είναι καλά. Σίγουρα όχι όταν τα καθημερινά νέα γεμίζουν με τουρκικές στρατιωτικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου και όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Πρεσβευτή Jeffrey Pyatt, προειδοποιούν ανοιχτά για πιθανότητα στρατιωτικής αντιπαράθεσης το Αιγαίο.

Κλείνει τη συνέντευξη αναφέροντας στην επίσκεψη του Βαρθολομαίου στο DC, η οποία υποτίθεται ότι ακολουθεί την ενθρόνιση του. Και επαναφέρει την απόφαση να συνεχίσει στο δρόμο των γεωπολιτικών περιπετειών, τα αποτελέσματα των οποίων μέχρι στιγμής έφεραν ορθόδοξο χριστιανισμό μπροστά σε σχίσμα. Αυτά τα γεωπολιτικά σχέδια του Ελπιπόφορου μετριάστηκαν πρόσφατα από παρατηρήσεις για το πώς βλέπει την «παντορθόδοξη» ενότητα στην Αμερική: Όταν και όπου είναι δυνατόν, θέλει να δει τις ορθόδοξες εκκλησίες στις ΗΠΑ να γίνουν κάτω από την … φιλόξενη ομπρέλα της Πατριαρχείο Φανάρι … Ο Θεός σώσει όλους μας.

Νίκος Σταματάκης
Νέα Υόρκη, 27 Μαΐου 2019

http://www.kalami.us

Share this post