O άγνωστος πόλεμος Ρωσίας-Τουρκίας στην Λιβύη: Τραυματίστηκε βαριά ο διοικητής της Wagner από Τούρκους μισθοφόρους

O άγνωστος πόλεμος Ρωσίας-Τουρκίας στην Λιβύη: Τραυματίστηκε βαριά ο διοικητής της Wagner από Τούρκους μισθοφόρους

Η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας είναι στρατηγική πλέον μετά την αγορά των S-400 από την Άγκυρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έρχονται σε σύγκρουση για την ικανοποίηση των δικών τους συμφερόντων πράγμα που γίνεται έμμεσα στην Συρία και άμεσα στην διχοτομημένη Λιβύη, όπου η Μόσχα επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο την χώρα και να την αποσπάσει από την Δύση υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Η Άγκυρα υποστηρίζει τη νυν αναγνωρισμέν κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τζιχαντιστές επειδή ποντάρει πως θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα και θα την εμποδίσει να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τα οποία προβλέπεται πως είναι ιδιαίτερα μεγάλα και θα ανεβάσουν την γεωπολιτική αξία της χώρας.

Εν ολίγοις οι Τούρκοι απαιτούν από την Τρίπολη να μην αναγνωρίσουν την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα και να «χαράξουν» μια καινούρια η οποία θα εφλαπτεται με την… τουρκική, αγνοώντας Ελλάδα και Αίγυπτο.

Στα πλαίσια αυτής της σύγκρουσης Τούρκοι και Ρώσοι μισθοφόροι συγκρούονται στην Λιβύη με έπαθλο την χώρα.

Και η Άγκυρα και η Μόσχα δεν έχουν αποστείλει επισήμως δυνάμεις στην χώρα αυτή και επιλέγουν τον δρόμο των μισθοφόρων που ότι κι αν πάθουν απλά οι επίσημες κυβερνήσεις θα αρνηθούν την χρήση τους.

Στις πρόσφατες εχθροπραξίες έχουν σκοτωθεί 35 μισθοφόροι της ρωσικής  Wagner PMC και η ρωσική δύναμη ενισχύθηκε με 100 ακόμα “Wagnerites”.

 

Dzsihad Hadelli@dhadelli

Russian media claims 10-35 Wagner mercenaries have been killed so far in . In addition one of their commanders, Alexander Kuznetsov (also known as “Ratibor”), has reportedly been seriously injured. He personally met Putin in 2016.

Προβολή εικόνας στο Twitter
Όπως μάλιστα ισχυρίζονται τα ρωσικά ΜΜΕ τραυματίστηκε πολύ σοβαρά ένας εκ των βασικών διοικητών της εταιρείας, ο  Alexander Kuznetsov (επίσης γνωστός ως “Ratibor”), ο οποίος είχε συναντηθεί προσωπικά και με τον ίδιο τον Β.Πούτιν το 2016.

 

Khodorkovsky Center@mbk_center

Up to 35 mercenaries from the Wagner group have reportedly died in . The families of those killed have been ignored by the Russian Defence Ministry. Authorities are refusing to repatriate the deceased to their families. https://twitter.com/XSovietNews/status/1179404369592279048 

X Soviet@XSovietNews

Wagner private contractors are maybe not so distant from the Kremlin. One of their commanders, Alexander “Ratibor” Kuznetsov, seen here on Putin’s right, has reportedly been seriously injured in Libya. https://twitter.com/mediazzzona/status/1179404052058329088 

Πάντως οι ρωσικές αρχές αρνούνται να φέρουν πίσω τις σορούς των Ρώσων μισθοφόρων σύμφωνα με κάποιες πηγές, προφανώς για να αποφευχθεί η όποια ανάμειξη της Μόσχα με επίσημη οδό στην Λιβύη.

Οι Ρώσοι μισθοφόροι έχουν ενταχθεί στις γραμμές του στρατάρχη Χάφταρ και θεωρείται πως είχαν κρίσιμη συμμετοχή στην απώθηση των δυνάμεων της Τρίπολης στο Yarmouk στις 21 Σεπτεμβρίου όπου και ενοπίστηκαν να μάχονται. Οι σκοπευτικές τους ικανότητες ξεπέρασαν κατά πολύ εκείνες των σκοπευτών του LNA.

Θεωρείται βέβαιο πως έχουν και το ρόλο των συμβούλων στις δυνάμεις του Χάφταρ.

 

Emad Badi@emad_badi
Απάντηση στον χρήστη @emad_badi και σε 4 ακόμη

They were instrumental in LAAF’s push on Yarmouk on the 21st of Sep & were spotted there. The sniping capabilities reported by those mobilized that day also far exceed those of LAAF’s rank & file.

PMC Wagner mercenary personally familiar with Putin gravely injured

in Libya

Meduza: Not only are Russian mercenaries from the Wagner PMC involved in the Libyan Civil War — our…

Meduza: Not only are Russian mercenaries from the Wagner PMC involved in the Libyan Civil War — our latest investigation found that up to 35 of them have been killed fighting against the UN-recogni…

libya.liveuamap.com

Η κατάληξη αυτής της σύγκρουσης έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ελληνική πλευρά η οποία μάλλον ευνοείται από μια επικράτηση του Χάφταρ αν και ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος γιατί όλα αλλάζουν στην γεωπολιτική…

 

 

Share this post