RIA Novosti : “Δεν είναι έτοιμοι γι’ αυτό”. Πώς απείλησε η Ουάσινγκτον το Πεκίνο

RIA Novosti : “Δεν είναι έτοιμοι γι’ αυτό”. Πώς απείλησε η Ουάσινγκτον το Πεκίνο

Πεζοναύτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας – RIA Novosti, 1920, 11.09.2022

© AP Photo / Zha Chunming

Andrey Kots

ΜΟΣΧΑ, 11 Σεπτεμβρίου – RIA Novosti, Andrei Kots. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς την Ταϊβάν. Ο Λευκός Οίκος είναι βέβαιος ότι οι νέες προμήθειες όπλων θα κάνουν το Πεκίνο να εγκαταλείψει το νησί. Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές δεν πρόκειται να αλλάξουν τα σχέδιά τους. Σχετικά με το τί συμβαίνει στην περιοχή-στο υλικό του RIA Novosti.

Διπλωματική αντιπαράθεση

Οι Αμερικανοί ανεβάζουν διαρκώς το επίπεδο των διακυβευμάτων. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε την Ταϊβάν στις αρχές Αυγούστου, ακολουθούμενη από ολόκληρη αντιπροσωπεία νομοθέτων. Το Πεκίνο απάντησε με επιδεικτικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί. Η θέση της Κίνας παραμένει αμετάβλητη: κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει το καθεστώς της Ταϊβάν εκτός από τους ίδιους τους Κινέζους.

Και τώρα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ταϊπέι. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, περιλαμβάνει περίπου 60 αντιπλοϊκούς πυραύλους AGM-84K Harpoon Block II, περίπου 100 πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9X Block II Sidewinder, καθώς και σταθμούς ραντάρ αεράμυνας. Τα μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει νωρίτερα την ανάπτυξη πολλών εκατοντάδων αμερικανικών εκπαιδευτών στην Ταϊβάν.

“Τα όπλα θα ενισχύσουν την ασφάλεια της Ταϊβάν και θα βοηθήσουν στη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, της στρατιωτικής ισορροπίας και της οικονομικής προόδου στην περιοχή”, τόνισε η Ουάσινγκτον.

Το Πεκίνο αντέδρασε αμέσως. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε ότι η αρχή της “μίας Κίνας” και ότι τα τρία κοινά ανακοινωθέντα Κίνας-ΗΠΑ παραβιάστηκαν κατάφωρα. Η ΛΔΚ θα λάβει “αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των συμφερόντων της”.

Ο Μάο Νινγκ θεώρησε τον Λευκό Οίκο υπεύθυνο για την αύξηση της έντασης στα Στενά της Ταϊβάν. Καμία δύναμη δεν θα εμποδίσει την πλήρη επανένωση της χώρας, πρόσθεσε.

Χτύπημα στην εφοδιαστική

Η Ουάσινγκτον επανέλαβε για άλλη μια φορά την ετοιμότητά της να υπερασπιστεί τον σύμμαχό της στον Ειρηνικό, με τον αναπληρωτή αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας των ΗΠΑ Κλίντον Χάινοτ να απειλεί μάλιστα το Πεκίνο με χτύπημα στα κέντρα και τα κανάλια εφοδιασμού σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του νησιού. Σύμφωνα με τον στρατηγό, η σημασία της εφοδιαστικής αποδείχθηκε από τη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία. Και οι ΗΠΑ, τόνισε, έχουν τα πάντα για να χτυπήσουν.

Νωρίτερα, ένας άλλος υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος, ο πρόεδρος της επιτροπής των αρχηγών του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, πρότεινε στην Ταϊπέι να μελετήσει προσεκτικά τις ενέργειες της Ουκρανίας και να μάθει τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά του ρωσικού στρατού. Σύμφωνα με τον Milley, θα πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος να θέσει ολόκληρο τον πληθυσμό του νησιού υπό τα όπλα.

“Νομίζω ότι η Κίνα έχει μια στρατηγική ως απάντηση σε όλες αυτές τις ενέργειες”, λέει ο πολιτικός επιστήμονας και ανατολιστής Dmitry Mosyakov. – Έχουν τη δική τους προσέγγιση, οι ΗΠΑ έχουν τη δική τους. Ποια από τις δύο είναι πιο σωστή και επιτυχημένη είναι πολύ δύσκολο να πούμε. Οι Αμερικανοί προσπαθούν να επηρεάσουν την εσωτερική κατάσταση στην Κίνα, για να δείξουν στη Νοτιοανατολική Ασία ότι αυτοί είναι που υπαγορεύουν την ατζέντα στην περιοχή. Στις τρέχουσες παγκόσμιες κρίσεις, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να αφήσει το Πεκίνο να παραμείνει στο περιθώριο. Η βάση της στρατηγικής είναι να παρασύρει τους Κινέζους στη σύγκρουση πριν να είναι αρκετά έτοιμοι”.

“Σοβαρές απώλειες.”

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί ανοικτή σύγκρουση. Μόλις την περασμένη άνοιξη, η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αποχαρακτήρισε τα αποτελέσματα πολεμικών παιγνίων στα οποία αμερικανικά αεροσκάφη αντιμετώπισαν κινεζικά αεροσκάφη σε μια υποθετική εισβολή στην Ταϊβάν. Η προσομοίωση έδειξε απερίφραστα ότι η PLA δεν μπορούσε να νικηθεί με μια βιαστική επίθεση. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν τελικά το πάνω χέρι, οι απώλειες ήταν καταστροφικές.

Σύμφωνα με το πιθανοσενάριο των αγώνων, το 2030, το Πεκίνο άρχισε να λύνει το ζήτημα της Ταϊβάν με τη βίαιη εμπλοκή της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού του σε μια μαζική επιχείρηση απόβασης. Η Ταϊπέι ζήτησε βοήθεια. Το Πεντάγωνο, έχοντας συγκεντρώσει μια εντυπωσιακή δύναμη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αντέδρασε αμέσως. Η προσομοίωση ήταν μια αμιγώς αεροπορική άσκηση, με την υποστήριξη ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι Αμερικανοί είχαν ηττηθεί κάθε φορά. Το 2018 και το 2019, η Ουάσινγκτον χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά, τα αεροπλάνα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν κατάφεραν ποτέ να παραβιάσουν το σύστημα Anti-Access/Area Denial (A2/AD). Τα κινεζικά μαχητικά και τα συστήματα αεράμυνας, χερσαία και ναυτικά, κάλυψαν με ασφάλεια τον ουρανό πάνω από την Ταϊβάν και απέκρουσαν τις επιθέσεις, ενώ μονάδες εκστρατείας ανέλαβαν τον έλεγχο του νησιού.

Η περσινή προσομοίωση κέρδισε με την αόρατη τεχνολογία: οι ελιγμοί μοντελοποιήθηκαν στο μέλλον και όχι στο παρόν, επιτρέποντας τη χρήση όχι μόνο των υφιστάμενων, αλλά και των προηγμένων αεροσκαφών και όπλων, τα οποία ως επί το πλείστον βρίσκονται ακόμη μόνο σε σχέδια. Στο τέλος, η αεροπορία νίκησε τις κινεζικές δυνάμεις και μπλόκαρε τις μονάδες που επέζησαν. Αλλά με μεγάλο κόστος.

Το Πεντάγωνο δεν διευκρίνισε πόσο σοβαρές ήταν οι ζημιές. Ωστόσο, είναι σαφές: στην πραγματική ζωή, η σύγκρουση θα είναι ακόμη χειρότερη.

ria.ru/

tokoutsavaki.net

Share this post