RIA Novosti : Ο αντίπαλος του Trump εμπλέκεται σε αυτό. Ο επόμενος στόχος του Βαρθολομαίου έγινε γνωστός

RIA Novosti : Ο αντίπαλος του Trump εμπλέκεται σε αυτό. Ο επόμενος στόχος του Βαρθολομαίου έγινε γνωστός
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΜΟΣΧΑ, 20 Νοεμβρίου- ΡΙΑ Novosti, Άντον Σκριπούνοβ Η αναγνώριση των Ουκρανώνσχισματικών από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας έχει κλιμακώσει στο όριο την κατάσταση σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Αυτή η εκκλησία είναι η δεύτερη, μετά την Ελληνική , η οποία πήρε το μέρος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου της Κωνσταντινούπολης.

Και, όπως έγινε γνωστό στον ανταποκριτή του RIA Novosti, ο προστάτης των Αγίων της Ουκρανίας δεν σκοπεύει να σταματήσει εκεί. Έχει ήδη επιλέξει τις ακόλουθες τοπικές εκκλησίες, οι οποίες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτόν-με τη βοήθεια ισχυρών πολιτικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Γράμματα από την Ουάσιγκτον»
 
Στην πραγματικότητα, η εκκλησία του Αγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ δεν είναι μόνο μια εκκλησία με ένα τεράστιο θόλο, χτισμένη στους αγίους τόπους για τους Χριστιανούς τον 12ο αιώνα από τους Σταυροφόρους. Υπάρχει ένα ολόκληρο σύνολο κτιρίων. Αυτά τα κτήρια ανήκουν στην αδελφότητα του ιερού τάφου, μια ομάδα επισκόπων και μοναχών που ελέγχουν την ιδιοκτησία του Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ. Η αδελφότητα ιδρύθηκε το 313 και μαζί με την ίδια την πατριαρχία είναι η αρχαιότερη χριστιανική δομή.
Τώρα ο Άγιος Σταυρός είναι υπό επίθεση λόγω του ζητήματος της ουκρανικής εκκλησίας. Μετά τη δημιουργία της «Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία» (PCU) και τη δωρεά του Τόμου από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οι θεματοφύλακες των μεγαλύτερων ιερών του Χριστιανισμού κατέστησαν σαφές ότι δεν θα ανεχτούν την παρουσία των σισχματικών. Η παρέμβαση των πολιτικών δεν οδήγησε σε τίποτα: τον Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Θεόφιλος ακύρωσε μια συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, φιλοξενώντας αντ ‘ αυτού τους πιστούς της κανονικής ουκρανικής εκκλησίας (UOC).
© RIA Novosti / Vladimir Astapkovich
Ο Πατριάρχης Θεόφιλος γ ́ της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της συγκλίσεως της ιερής φωτιάς στην εκκλησία του Αγίου τάφου. 27 Απριλίου, 2019
Φάνηκε ότι δέκα μήνες αργότερα το πρόβλημα της παρουσίας Ουκρανών σισχματικών στους αγίους τόπους θα μπορούσε τελικά να είναι μάταιο. Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, την PCU αναγνώρισαν οι εκκλησίες της Ελλάδας και της Αλεξάνδρειας-υπό την πίεση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και, τουλάχιστον, των Ελληνικών αρχών. Εμπειρογνώμονες που παρατήρησαν την κατάσταση παραδέχθηκαν ότι ο επόμενος στόχος του Φαναριού θα είναι το Πατριαρχείο των Ιερουσαλήμων, επειδή ανήκει στην αποκαλούμενη οικογένεια των ελληνικών εκκλησιών – στην σπουδή των κληρικών στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και οι υπηρεσίες εκτελούνται σύμφωνα με την αρχαία Βυζαντινή χάρτα.
«Ο Πατριάρχης Θεόφιλος βρίσκεται υπό πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η πηγή της πίεσης δεν είναι η Αμερικάνικη πρεσβεία και το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, όπως έγραψαν ορισμένα ΜΜΕ, και εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρώτα απ ‘ όλα, μιλάμε για διπλωμάτες που διόρισε η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της εποχής της ως υπουργός Εξωτερικών, «μια πηγή κοντά στην ηγεσία του Πατριαρχείου Ιερουσαλήμ λέει στο RIA Novosti.
Σύμφωνα με τον συνομιλητή του πατριαρχείου, ο πατριάρχης έλαβε επιστολές από τον βασικό αντίπαλο του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Υπό τον Ομπάμα, ο Μπάιντεν ήταν ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, επιτηρώντας προσωπικά την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας. Ίσως να έβαλε ένα χέρι στο αυτοκέφαλο σχέδιο, δεν ήταν χωρίς λόγο που Ποροσένκο τον αποκαλούσε συνεχώς «φίλο του
© AP φωτογραφία/Efrem Lukatsky
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πετρο Ποροσένκο και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κίεβο, 7 Δεκεμβρίου 2015
«Δεν υπάρχουν άμεσες απειλές από τους δημοκρατικούς-δεν είναι στο στυλ τους. Γίνονται διάφορες υποδείξεις, εμφανίζονται ασαφή επιχειρήματα, από τα οποία ο ίδιος ο Πατριάρχης Θεόφιλος πρέπει να συναγάγει συμπεράσματα. Δηλαδή, μιλάμε για έξυπνα καλυμμένη πίεση, «σημειώνουν οι πηγές.
Ωστόσο, ο Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ δεν εξαπατάται. Σύμφωνα με τον συνομιλητή του πρακτορείου, δεν σκοπεύει να αλλάξει τη θέση του, την οποία έχει επανειλημμένα εκφράσει στο παρελθόν: στην Ουκρανία υπάρχει μόνο μία εκκλησία-η UOC με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου Onufriy. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου στην εκκλησία του Αγίου Τάφου λειτούργησε με τους ιεράρχες αυτής της κανονικής δομής.
«Ο Θεόφιλος δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα των Ελλήνων συναδέλφων του, Αρχιεπισκόπου Ελλάδος και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου, στην αναγνώριση της PCU. Είναι ανεξάρτητος από τους Έλληνες, εκτός του ότι έχει τεταμένη σχέση με την Κωνσταντινούπολη: ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν κατά της εκλογής του το 2005 «, ανέφερε η πηγή.
Παρ ‘ όλα αυτά, το Φανάρι έχει μεγάλη επιρροή στην Ελληνική διασπορά σε όλο τον κόσμο, λέει ένας άλλος συνομιλητής στο RIA Novosti, ήδη σε ουκρανικούς εκκλησιαστικούς κύκλους. «Τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξακολουθούν να τον φοβόνται. Το 2005, απομάκρυνε εύκολα τον προκάτοχό του Θεόφιλου, Πατριάρχη Ιερώνυμο, ο οποίος είχε απαλλαγεί από την αξιοπρέπεια του , για τη χειραγώγηση της εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ «, δήλωσε..
© RIA Novosti/Anton Skripunov
Κουβούκλια στην εκκλησία του Αγίου τάφου στην Ιερουσαλήμ
 
«Οι Κύπριοι προσβλήθηκαν»
 
Η Κυπριακή Εκκλησία, εκπροσωπώντας την «ελληνική οικογένεια», είναι επίσης υπό επίθεση. Ο ηγέτης της, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, όπως και ο Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Θεοφιλος, αναγνωρίζει μόνο το κανονικό UOC. Επιπλέον, ζήτησε επανειλημμένα να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας στην Ορθόδοξη Ιερά Σύνοδο, η οποία δεν έχει συγκληθεί για περισσότερα από 1200 χρόνια.
Τρεις ημέρες μετά την αναγνώριση της PCU, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αφίχθη στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη. Στο αεροδρόμιο, δεν απάντησε στην ερώτηση ενός τοπικού δημοσιογράφου, αν θα θυμόταν στην λειτουργία της Λεμεσού τον ηγέτη της Ουκρανικής ομάδας Επιφάνειο Ντουμένκο, η οποία προκάλεσε την οργή των ντόπιων κληρικών.
Και όταν θυμήθηκε εν πάση περιπτώσει τον Dumenko στην λειτουργία, παραδόθηκαν φάκελοι με φυλλάδια στους επισκόπους που τον συνόδευαν. Είχαν φωτογραφίες από τη συνάντηση του αρχηγού της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας με τον Μητροπολίτη Ονούφυ, καθώς και ένα θραύσμα της εικόνας «φιλί του Ιούδα». Και η λεζάντα: «Onufriy-Μητροπολίτης, ο Επιφάνειος-σισχματικός, ο Θεόδωρος-Ιούδας».
Το γεγονός είναι ότι κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Ουκρανία τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Πατριάρχης Θεόδωρος διαβεβαίωσε ότι η UOC είναι η μόνη κανονική εκκλησία της χώρας. Ως εκ τούτου, η δήλωση αναγνώρισης των σχισματικών εξέπληξε τους πιστούς.
«Όταν ξεκίνησε η μεγάλη είσοδος, ο Θεόδωρος βγήκε έξω στο αλάτι, και οι επίσκοποι παρέμειναν στο ιερό. Μόλις το ιερό ήταν άδειο, τρεις επίσκοποι αμέσως έτρεξαν προς τον επίσκοπο Αθανάσιο (Μητροπολίτη Λεμεσού, στον ναό του οποίου υπήρχε μια λειτουργία. ) και άρχισαν να του λένε κάτι συναισθηματικά. Υπήρχε μια αίσθηση ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ο Θεόδωρος δεν ενημέρωσε τον επίσκοπο Αθανάσιο ότι σκόπευε να θυμηθεί την Επιφάνειο, έτσι οι υποστηρικτές του αμέσως έτρεξαν για να μην κάνει τίποτα. Λίγα λεπτά πριν, ο Θεόδωρος ήταν πολύ δραστήριος στη μελέτη κάποιων εγγράφων με τον βοηθό του, ο οποίος ήταν πιο δραστήριος στη συζήτηση με τον Αθανάσιο.
Ήταν προφανές στους Κυπρίους ότι μια τέτοια συμπεριφορά τους εξόργισε και τους προσέβαλε «, ο Ορθόδοξος blogger Αλεξάντερ Βοζνέσενσκι περιγράφει την λειτουργία στη Λεμεσό.
Λίγες μέρες αργότερα, η Αρχιεπισκοπή Λεμεσού διακήρυξε επισήμως ότι η ανάμνηση του σχισματικού στην κανονική επικράτεια της Κυπριακής εκκλησίας δεν σημαίνει ότι αναγνώρισε τον Ντούμενκο. «Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος διαχωρίζει τη θέση του στην περίπτωση που αναφέρεται το όνομα του Επιφάνειου ως Επισκόπου του Κιέβου, το οποίο διαπράχθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο β ‘ κατά τη διάρκεια της πατριαρχικής θείας λειτουργίας στη Λεμεσό», επισημαίνει η Επισκοπή.
«Η κατάσταση της αναταραχής»
Με την αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών από τις εκκλησίες της Ελλάδος και Αλεξάνδρειας, η κατάσταση στον Ορθόδοξο κόσμο έχει γίνει πολύ πιο τεταμένη. «Είμαστε τώρα σε ταραχώδη κατάσταση, όταν, νομίζω, είναι άσκοπο να μιλάμε για το πόσες εκκλησίες έχουν αναγνωρίσει τη PCU και πόσες όχι», πιστεύει ο πολιτικός επιστήμονας Αρκάντι Μάλερ.
Η κατάσταση στην «ελληνική οικογένεια» είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, οι εκκλησίες που δεν αναγνωρίζουν τον Ντούμενκο βρίσκονται υπό τεράστια πίεση, οικονομική και πολιτική.
© RIA Novosti / Sergey Pyatakov
Θεόδωρος β ́ Αλεξανδρείας
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ελληνικές εκκλησίες μπορούν να αναγνωρίσουν τους σχισματικούς ανά πάσα στιγμή, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αντιφάσεις μεταξύ τους. Είναι αρκετό να πάρουν το πράσινο φως από τις Ηνωμένες Πολιτείες Εξάλλου, σε κάθε βήμα του Φαναριού βλέπουμε τη συμμετοχή Αμερικανών εκπροσώπων στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, πριν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας υπενθυμίσει τον «Επιφάνειο», το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος απείλησε να κόψει τη χρηματοδότηση αν «θα στηρίξει τους Ρώσους». Το ζήτημα αυτό έχει γίνει αμιγώς πολιτικό, η θεολογία δεν έχει καμία σχέση με αυτό «, τονίζει η πηγή του Πρακτορείου Ειδήσεων.
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι οι φόβοι ότι ο Πατριάρχης Θεόδωρος θα αναγνώριζε την PCU ακούστηκαν περισσότερο από ένα χρόνο πριν, όταν η ίδρυση της «νέας εκκλησίας» συζητήθηκε μόνο στο Κίεβο και την Κωνσταντινούπολη. Το γεγονός είναι ότι ο Αλεξανδρείας, σύμφωνα με τον Μάλερ, είναι «ιδιαίτερα ευγνώμων» σε έναν από τους προκατόχους του Βαρθολομαίου, τον Πατριάρχη Μελέτιο (Μεταξάκη), έναν ιδεόλογο του Ανατολικού παπισμού, ο οποίος βασιζόταν στην υπεροχή της Κωνσταντινούπολης στον Ορθόδοξο κόσμο. Ήταν αυτή η εκκλησιαστική φιγούρα στη δεκαετία του 1920 που «προικίστηκε» την εκκλησία της Αλεξάνδρειας ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, πριν η κανονική της επικράτεια περιοριζόταν μόνο στην Αίγυπτο.
«Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στον ορθόδοξο κόσμο είναι πολύ περίπλοκη και κατά τη γνώμη μου, οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μπορούν να γίνουν πραγματικότητα», λέει ο εμπειρογνώμονας

Share this post