Zero Hedge : Πύραυλοι στο κατώφλι και επικείμενος πυρηνικός χειμώνας

Zero Hedge : Πύραυλοι στο κατώφλι και επικείμενος πυρηνικός χειμώνας

BY TYLER DURDEN

Συντάχθηκε από τον Brian Cloughley μέσω του The Strategic Culture Foundation,

Κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα υποστήριζε αυτό που αποκαλείται “πρώτη χρήση” των πυρηνικών όπλων.

Ο “πυρηνικός χειμώνας” ορίζεται στη Britannica ως “η περιβαλλοντική καταστροφή που ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πιθανώς θα προκύψει από τις εκατοντάδες πυρηνικές εκρήξεις σε έναν πυρηνικό πόλεμο”. Ένα άμεσο άμεσο αποτέλεσμα μιας τέτοιας σύγκρουσης θα ήταν να μπλοκαριστούν οι ακτίνες του ήλιου, γεγονός που θα οδηγούσε σε “μαζικό θάνατο από την πείνα, την έκθεση και τις ασθένειες. Ένας πυρηνικός πόλεμος θα μπορούσε έτσι να μειώσει τον ανθρώπινο πληθυσμό της Γης σε ένα κλάσμα του προηγούμενου αριθμού του”. Έχουν υπάρξει αναρίθμητες απεικονίσεις του τι θα συνέβαινε σε έναν πυρηνικά καταστραμμένο κόσμο, από τις οποίες οι πιο υποβλητικές είναι η ταινία Threads, που γυρίστηκε το 1984 και απεικονίζει τα φρικτά επακόλουθα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και η αμερικανική τηλεοπτική ταινία του ABC The Day After, του προηγούμενου έτους, η οποία ήταν ακόμη πιο τρομακτική, αν και υπήρξε μεγάλη λογοκρισία πριν επιτραπεί η προβολή της.

Είναι πάρα πολύ προφανές ότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα ήταν καταστροφικός – και επίσης ότι μια πυρηνική ανταλλαγή θα ενθαρρυνόταν, και μάλιστα θα ξεκινούσε, από τη χώρα που θα πυροδοτούσε πρώτη ή θα έστελνε με άλλο τρόπο ένα από αυτά τα συστήματα. Καμία πυρηνικά οπλισμένη χώρα δεν θα μπορούσε να δεχθεί πυρηνική καταστροφή στα εδάφη της χωρίς να ανταποδώσει δυναμικά. Το συμπέρασμα είναι ότι κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα υποστήριζε αυτό που ονομάζεται “πρώτη χρήση” πυρηνικών όπλων.

Προχωρά λοιπόν ο Αμερικανός νομοθέτης, γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι αν υπάρξει σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τότε οι ΗΠΑ θα πρέπει να εμπλακούν σε βαθμό που αυτό “θα μπορούσε να σημαίνει αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος”. Και κάνοντας ένα τεράστιο άλμα προς τα πίσω για την ανθρωπότητα ο γερουσιαστής δήλωσε στο Fox News στις 8 Δεκεμβρίου ότι σε περίπτωση εμπλοκής εναντίον της Ρωσίας “δεν αποκλείουμε την πρώτη χρήση πυρηνικής ενέργειας”.

Τα κυρίαρχα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των New York Times και της Washington Post, δεν δημοσίευσαν τις δηλώσεις του γερουσιαστή ούτε έκαναν την παραμικρή αναφορά σε αυτές, γεγονός που ήταν ατυχές, διότι η δήλωσή του “δεν θα γίνει πρώτη χρήση” είναι τεράστιας σημασίας, ιδίως επειδή χρησιμοποίησε τη λέξη “εμείς” στη δημόσια διακήρυξη της εθνικής του πολιτικής. Ο γερουσιαστής είναι μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία σύμφωνα με την ιστοσελίδα της έχει δικαιοδοσία σε “αεροναυτικές και διαστημικές δραστηριότητες που είναι ιδιάζουσες ή συνδέονται κυρίως με την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων ή στρατιωτικών επιχειρήσεων… Κοινή Άμυνα… Υπουργείο Άμυνας, Υπουργείο Στρατού, Υπουργείο Ναυτικού και Υπουργείο Αεροπορίας, γενικά”. Πρόκειται για σημαντικότατες αρμοδιότητες, και ως εκ τούτου θεωρείται ότι η διακήρυξή του έχει βάση στην πολιτική την οποία γνωρίζει.

Η μόνη (αρκετά) εξέχουσα αμερικανική πολιτική προσωπικότητα που άσκησε κριτική στον γερουσιαστή ήταν η πρώην βουλευτής Tulsi Gabbard, η οποία δήλωσε ότι η δήλωση του Wicker “εκθέτει ακριβώς πόσο ηλίθιος, παράφρων και σαδιστής είναι αυτός και άλλοι ομοϊδεάτες του πολεμοκάπηλοι”, κάτι που, αν και αναμφισβήτητα εύστοχο, δεν έτυχε ευρείας κάλυψης. Και ενώ γίνεται αντιληπτό ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει πολλά προβλήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί αυτή τη στιγμή, είναι καταδικαστέο το γεγονός ότι δεν είπε ούτε μια λέξη για να αντικρούσει την παράλογη διακήρυξη του Γουίκερ σχετικά με την εθνική πυρηνική πολιτική.

Φαίνεται ότι ο γερουσιαστής Γουίκερ δεν έχει διαβάσει τι έχει πει ο πρόεδρός του για το ανεπιθύμητο του πυρηνικού πολέμου, όπως καταγράφεται στην “Προεδρική δήλωση ΗΠΑ-Ρωσίας για τη στρατηγική σταθερότητα” της 16ης Ιουνίου, η οποία περιελάμβανε τη συμφωνία ότι “Σήμερα, επιβεβαιώνουμε την αρχή ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί. Σύμφωνα με αυτούς τους στόχους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα ξεκινήσουν από κοινού έναν ολοκληρωμένο διμερή διάλογο στρατηγικής σταθερότητας στο εγγύς μέλλον, ο οποίος θα είναι σκόπιμος και ισχυρός. Μέσω αυτού του διαλόγου, επιδιώκουμε να θέσουμε τις βάσεις για μελλοντικά μέτρα ελέγχου των εξοπλισμών και μείωσης του κινδύνου”.

Η ευθεία αντίφαση του Αμερικανού Προέδρου από έναν Αμερικανό γερουσιαστή σχετικά με την εθνική πολιτική για τον πυρηνικό πόλεμο είναι πέρα από ανησυχητική : είναι ανησυχητική σε σημείο που απαιτείται επειγόντως διευκρίνιση. Η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου κατέγραψε ότι “Στην ενημέρωση του Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Πρόεδρος Μπάιντεν σημείωσε ότι ο διάλογος αυτός θα επιτρέψει στους διπλωμάτες “να εργαστούν πάνω σε έναν μηχανισμό που μπορεί να οδηγήσει στον έλεγχο των νέων και επικίνδυνων και εξελιγμένων όπλων που έρχονται στο προσκήνιο τώρα, που μειώνουν τους χρόνους αντίδρασης, που αυξάνουν τις προοπτικές τυχαίου πολέμου”. Κατά πάσα πιθανότητα ακολουθώντας τις οδηγίες του Προέδρου, η “Αναθεώρηση της πυρηνικής στάσης” του 2021 που ανέθεσε το Πεντάγωνο καθιστά σαφές ότι θα εξεταστεί “πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να λάβουν μέτρα για τη μείωση του ρόλου των πυρηνικών όπλων στη στρατηγική εθνικής τους ασφάλειας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η στρατηγική αποτροπή παραμένει ασφαλής, ασφαλής και αποτελεσματική και ότι οι εκτεταμένες αποτρεπτικές δεσμεύσεις προς τους συμμάχους τους παραμένουν ισχυρές και αξιόπιστες”.

Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα μικρό βήμα προς την αρχή μιας άλλης προσέγγισης για τη μείωση των εξοπλισμών, αν δεν ήταν ότι ο Colin H. Kahl, ο υφυπουργός Άμυνας για θέματα πολιτικής, απέκλεισε τη διαδρομή, όταν δήλωσε ότι “Βλέπουμε επίσης ότι ο ρόλος που διαδραματίζουν τα πυρηνικά όπλα στο δόγμα της Ρωσίας είναι αρκετά αυξημένος με την έννοια ότι, νομίζω, η Ρωσία βλέπει πολύ μεγαλύτερη χρησιμότητα για τα πυρηνικά όπλα από οποιοδήποτε άλλο κράτος”. Κάτι που αποτελεί μια περίεργη δήλωση από ένα έθνος που, όπως σημειώνεται στις 9 Δεκεμβρίου, “αναπτύσσει έναν εντελώς νέο πύραυλο αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γνωστό ως Ground Based Strategic Deterrent”.

Ο Kahl δεν αμφιταλαντεύτηκε για την προσέγγιση του Πενταγώνου στην πυρηνική πολιτική των ΗΠΑ, όταν εξήγησε ότι “ιδιαίτερα σημαντικές για τον προϋπολογισμό του 2023” θα είναι “οι αποφάσεις που λαμβάνει το υπουργείο σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την αντικατάσταση των γερασμένων συστημάτων της πυρηνικής τριάδας, η οποία περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα εδάφους, υποβρυχίων και αέρος. Ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει επίσης νέα υποβρύχια, όπως τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Columbia, νέους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατηγικής Αποτροπής επίγειου εδάφους και νέα βομβαρδιστικά αεροσκάφη, όπως το B-21 Raider”.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησαν τον Ιούνιο ότι “ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί”, είναι προφανές ότι το Πεντάγωνο στην καλύτερη περίπτωση δίνει χειροκροτήματα στην κοινή τους δήλωση. Και αυτό προκάλεσε την παρατήρηση του Προέδρου Πούτιν στις 23 Δεκεμβρίου ότι “Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται με πυραύλους στο κατώφλι μας. Είναι υπερβολική απαίτηση να μην εγκαταστήσουμε συστήματα κρούσης στο σπίτι μας; Πώς θα αντιδρούσαν οι Αμερικανοί αν τοποθετούνταν πύραυλοι στα σύνορα με τον Καναδά ή το Μεξικό;”.

Μπορούμε να φανταστούμε τι θα υποστήριζε ο γερουσιαστής Γουίκερ υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες ενήλικες φωνές στην αρένα των πολιτικών παιχνιδιών του αμερικανικού νομοθετικού σώματος, με τον γερουσιαστή Εντ Μάρκι, για παράδειγμα, να φέρνει μια νότα λογικής λέγοντας σε ομιλία του ότι “Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ηθική ευθύνη να καταστήσουν τον κόσμο ασφαλή από τα πυρηνικά όπλα. Καθώς το Κογκρέσο συζητά τις δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας, οι προϋπολογισμοί μας πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις αξίες μας. Είναι καιρός να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση για το κλίμα, όχι το πυρηνικό μας οπλοστάσιο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να επιμείνει στα δικά του ένστικτα για τη μείωση των κινδύνων από τα πυρηνικά όπλα και όχι να ακολουθήσει την απερισκεψία του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος που ήταν ο ζητωκραυγαστής της κούρσας των εξοπλισμών του Ψυχρού Πολέμου και των ατελείωτων πολέμων στη Μέση Ανατολή …”.

Τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι να απομακρύνει τα πυρηνικά όπλα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και τις υποδομές υποστήριξής τους από τις βάσεις στο κατώφλι της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υποδείξει δημοσίως στον γερουσιαστή Γουίκερ ότι μια τέτοια ενέργεια είναι σύμφωνη με την εθνική αμυντική πολιτική. Το Πεντάγωνο πρέπει να κατανοήσει ότι η επιθυμητή αναβάθμιση της πυρηνικής τριάδας αποτελεί ένδειξη πρόθεσης επέκτασης της υφιστάμενης πυρηνικής απειλής των ΗΠΑ προς τη Ρωσία και την Κίνα και ότι αυτό είναι μαζικά αντιπαραγωγικό. Αφαιρέστε τους πυραύλους και η απειλή του πυρηνικού χειμώνα θα εξαλειφθεί. Αυτό θα ήταν ένα καλό πρωτοχρονιάτικο δώρο στην ανθρωπότητα.

zerohedge.com

Share this post